fbpx

Nova vlada, nova pravila medijskega poročanja: V šolah ni več strahu glede samotestiranja otrok

Foto: STA

“Bo dedek brez pogoja PCT počakal pred šolo?”“Samotestiranje: vladne pravljice o visoki učinkovitosti”, tako so se v času vlade Janeza Janše brale Dnevnikove naslovnice. Sedaj, ko je na oblasti Robert Golob, so naslovnice povsem drugačne. Izginila je “družbena kritičnost”, h kateri se zaklinjajo, na vrsto je prišel licemerni podaljšek vladne službe za komuniciranje. 

Kdor te dni bere naslovnice medijev, ki se razglašajo za neodvisne, se upravičeno sprašuje, kam je izginil ves gnev in gnojnica, ki so jo ti zlivali na prejšnjo vlado pri spopadanju z epidemijo covida. Odgovor je jasen, potlačene frustracije hranijo za naslednjo priložnost, ko bo na oblasti SDS, do takrat pa bodo razni Dnevniki, Večeri in podobni pamfleti levice bralcem nudili naslovnice iz osnovnošolskih glasil ali interesnih biltenov.

Kot na primer v Dnevniku, kjer so zapisali: “Šole bodo pravočasno obveščene o načinu samotestiranja za šole.” Lansko leto, ko je bila na oblasti SDS, so se v istem mediju brale radikalno drugačne naslovnice. To je opazil tudi nekdanji minister in profesor Žiga Turk, ki je na Twitterju zapisal: “Lani bi bil naslov, “Šole v strahu glede samotestiranja. Janševa vlada sploh ni dala navodil.” Omenjeni medij je sicer v vmesnem času že uspel spremeniti naslovnico. Verjetno iz sramu. Te dni je namreč s prestopi novinarjev Necenzuriranega v politiko padel zastor, zato se novinarji in uredniki “neodvisnih” medijev tudi pred sicer nekritičnim bralstvom počutijo razgaljene.

Nekdanji minister ima prav. Kdor na hitro pogleda naslovnice, ki so jih na temo samotestiranja objavljali v Dnevniku, opazi, da gre za izrazito licemeren medij, ki o istih temah, v podobnih situacijah, poroča drugače, v skladu s tem, katera stranka je na oblasti. Ko je na oblasti SDS, se berejo spodnje naslovnice, sicer pa zgornje.

Vir: Zajem zaslona, naslovnica Dnevnika

 

Vir: Zajem zaslona, naslovnica Dnevnika.

Vir: Zajem zaslona, naslovnica Dnevnika

Cesarjeva nova oblačila
Nedavni prestopi “neodvisnih” novinarjev portala Necenzurirano v politiko so le vrh ledene gore. Modus operandi slovenske novinarske srenje, ki se razglaša za neodvisno, je politična pristranskost, koordinacija medijskih aktivnost z levimi strankami pa del vsakdanje delovne rutine. Tovrsten način delovanja izvira iz tega, da so ti mediji finančno odvisni od davkoplačevalskega denarja, ki jim ga zagotavljajo leve vlade ter ideološki indoktriniranosti novinarjev in urednikov.

Andrej Žitnik