fbpx

Nova24TV “oštro” nad Anuško Delić in njeno vojsko spletnih policistov: Razkrinkali smo portal “Razkrinkavanje”, kako zavaja Slovence glede migrantskih bolezni

Migranti v Sloveniji, slika je simbolična (Foto: epa)

Ilegalni migranti, ki v Evropsko unijo najprej vstopijo v Grčiji in pozneje nadaljujejo svojo pot vse do Bosne in Hercegovine, od tam pa množično proti Sloveniji, s seboj prinašajo različne nalezljive bolezni, kar so tamkajšnji policijski organi, kot tudi predstavniki Rdečega križa javnosti večkrat potrdili. Ne nazadnje ekipi Nova24TV maja letos na Vučjaku pri Bihaću, kjer smo raziskovali migrantsko situacijo v migrantskem žepu v BiH. Omenjeno dejstvo želijo slovenski dominantni mediji kar naprej omiliti ali celo prikriti. To sicer ne čudi, saj predominantna liberalna ideologija drži pod kontrolo večino mainstream medijev, ki tudi štiri leta po začetku velike migrantske krize še vedno širijo tezo o “beguncih” in “prebežnikih”, ki da v Evropo prinašajo zgolj kulturno obogatitev. Da k nam prihajajo zdravniki in inženirji. No, na Vučjaku smo videli vse, samo inženirjev in doktorjev ne. Politika odprtih meja in dobrodošlice z odprtimi rokami predstavlja slovenskemu (in drugim evropskim) narodu resno grožnjo povečanega števila kriminalnih dejanj in različnih bolezni. Čeprav se tiha invazija že dogaja, nas skušajo vladajoči stalno prepričevati, da ni tako in da imajo zadevo pod nadzorom.

Enega ključnih sporov okrog migrantske krize levica in desnica bijeta okrog zdravja ilegalnih migrantov, ki v zadnjih tednih množično vdirajo ilegalno čez mejo, da jih morajo policisti loviti tudi več kilometrov v notranjosti države. Migranti s seboj prinašajo različne bolezni, eden glavnih razlogov je njihova dolga pot oziroma pomanjkanje higiene. No, levičarska novinarska srenja je iznašla nov način, kako poskušati poročanje opozicijskih medijev, kot sta Nova24TV in Demokracija, postaviti na laž. En takšen portal sta odprla Anuška Delić in Marko Milosavljević ob pomoči liberalnih novinarjev, kot je Nataša Pirc Pusar – njun Oštro, kjer se v podkategoriji Razkrinkavanje skupaj s svojimi zaposlenimi novinarkami igrata neke vrste spletnega policista, ki naj bi presodil, kaj je pravo in kaj lažno poročanje, ob tem pa si izbral takšen vir, da bo dobil takšen odgovor, kot si ga sam želi, je predelal že več naših prispevkov. Na Oštro.si se lotijo vsakega, za katerega mislijo, da bo lahka tarča, ker imajo pripravljeno močno bazo ideološko podkrepljenih, a v resnici nekompetentnih sogovornikov. Sicer pa na Oštro predvsem poskušajo na vsak način zanikati, da so migranti v Sloveniji problem – in da s seboj prinašajo nalezljive bolezni.

Kako so na Oštro.si prišli do ugotovitve, da so Slovenke in Slovenci varni pred boleznimi, ki jih s seboj prinašajo migranti?
“V Sloveniji med begunci in migranti, ki prihajajo iz BiH, ne zaznavajo povečanega števila primerov nalezljivih bolezni,” je za Razkrinkavanje.si dejala Katarina Štrukelj z vladnega urada za oskrbo in integracijo migrantov. “Trenutno med prebežniki v Sloveniji ni nobenega s katerokoli od nalezljivih bolezni,” je dodala. Štrukljeva je tista gospa, o kateri smo v petek pisali, da je nazaj v azilni dom spustila migranta s psihičnimi težavami, ki je dan prej hotel napasti njenega varnostnika Roka, zato so ga prisilno odpeljali na psihiatrijo. Migrant je lahko še enkrat poskušal, nož je skril v brisačo in prišel na recepcijo, nakar so ga drugi varnostniki onesposobili s solzivcem. “Preverjala sem, migrant drugi dan nikoli ni omenjal Roka,” je argumentirala Štrukljeva, zakaj meni, da življenje njenega varnostnika, ki je bil sicer prost, ni bilo ogroženo. No, kmečka pamet pravi drugače, a na Oštro tega jezika ne poznajo. Govorijo samo politično korektnost.

Novinarka portala Oštro, ki naj bi razkrinkavala laži drugih novinarjev, a smo na laži ujeli njo. (Foto: Nova24TV)

Begunci in migranti, ki pribežijo v Slovenijo, tudi sicer ne povečujejo tveganja za širjenje nalezljivih bolezni med prebivalstvom, so za Razkrinkavanje.si maja letos pojasnili tudi na Nacionalnem inštitutu za javno zdravje. Povedali so, da za nalezljivimi boleznimi zbolevajo enako kot večinsko prebivalstvo. Na omenjenem portalu so se nato v članku z naslovom Med prebežniki iz Bosne ne razsajajo nalezljive bolezni” ostro odzvali na objavo spletnega portala e-Maribor.si, ki je pisal, da ilegalni migranti s seboj prinašajo tudi nalezljive bolezni. Izjavo, da prihajajo iz Bosne in Hercegovine podatki, da tam “razsajajo nalezljive bolezni, kot so uši in garje, pa tudi tuberkuloza in šen“, so tako na primer označili za manipulacijo.

Sporen članek na spletni strani Oštro (Foto: posnetek zaslona)

Poročila s terena nedvoumno dokazujejo, da ilegalni migranti prenašajo različne bolezni
Eno so podatki, s katerimi razpolaga Nacionalni inštitut za javno zdravje v Sloveniji, drugo pa so poročila s terena, ki jih je naredila televizija Nova24TV, ki dokazujejo, da je glavna ugotovitev, do katere so na spletni strani Oštro prišli, v resnici laž. Pred mesecem dni, ko je raziskovalni novinar Nova24TV Luka Svetina obiskal Bihać z okolico, je namreč tam med drugim govoril tudi s predstavniki Rdečega križa, ki so v kampu Vučjak vsakodnevno v stiku z migranti in so zatrdili, da ilegalci s seboj nosijo različne bolezni, med katerimi je največ garij in hepatitisa. Potrdili so mu, da za okužene migrante pripravljajo karanteno. Omenjeno dejstvo je že pred tem izpostavila tudi ministrica za zdravje v Unsko-sanskem kantonu Nermina Ćemalović. 90 odstotkov vseh migrantov predstavljajo mladi med 15. in 30. letom starosti, med katerimi so tudi HIV-pozitivne osebe ter osebe z aktivno tuberkulozo, hepatitisom B in hepatitisom C,” je med drugim povedala.

To je potrdil tudi predstavnik za odnose z javnostjo na izpostavi notranjega ministrstva Unsko-sanskega kantona, Alija Šiljdedić. Skoraj nemogoče je, da ilegalni migranti na poti iz Bosne in Hercegovine v Slovenijo čudežno ozdravijo in da kar naenkrat v Sloveniji niso več bolehni. Iz izjav predstavnikov v BiH pa je razvidno, da obstaja možnost, da se nekateri v karanteni tudi pozdravijo. No, problem je, ker niso vsi migranti deležni takšne oskrbe, saj prej pobegnejo čez mejo na Hrvaško, iz kampov namreč bežijo vsakodnevno. Na Nova24TV zato članek na Oštro.si z naslovom “Med prebežniki iz Bosne ne razsajajo nalezljive bolezni” označujemo tako za čisto manipulacijo in klik vabo.

Raziskovalni novinar Nova24TV Luka Svetina s pripadniki rdečega križa. (Foto: L. S.)

Vojaki in policisti ob obravnavi ilegalnih migrantov za zaščito pred boleznimi nosijo zaščitne maske
Članek s spletne strani Oštro je že naletel na številne odzive tudi na družbenih omrežjih. Poslanec SDS Žan Mahnič se je tako na primer na Twitterju vprašal, zakaj pripadniki Slovenske vojske in slovenske policije ob obravnavi ilegalnih migrantov nosijo zaščitne maske, če pa med prebežniki ne razsajajo nobene bolezni. Zapisal je: “Lahko nekdo iz @Slovenskavojska ali @policija_si potem razloži, zakaj so vaši pripadniki nosili oz. ob obravnavi ilegalnih migrantov še vedno nosijo zaščitne maske? Pa mogoče naštejete kakšne zdravstvene težave, ki so jih pripadniki imeli ob stiku z njimi?” Gre seveda za preventivne ukrepe, ki pa so nastali ravno na podlagi podatkov, da migranti s seboj lahko nosijo tudi bolezni. Očitno razpolagajo z drugačnimi podatki, ko so jih na inštitutu za nacionalno zdravje podali za Oštro.si. Na podlagi teh dejstev tako Nova24TV prihaja do še ene ocene, da je članek Katarine Bulatović strokovno sporen. Dajemo mu tudi oceno zavajanje.

Katarina Bulatović sicer tudi govori o “prebežnikih”, na Oštro.si smo v preteklosti zasledili tudi oznake begunci. Sodeč na zapise Damirja Črnčeca, strokovnjaka za nacionalno varnost in državnega sekretarja v vladi Marjana Šarca, očitno vendarle ne gre za “prebežnike”, temveč migrante. Črnčec tudi opozarja na bolezni, ki jih prinašajo.

Ker na Oštro.si pišejo o prebežnikih, medtem ko Damir Črnčec o nezakonitih migrantih, tako pa jih imenujejo tudi varnostni organi v Bosni in Hercegovini, na portalu Nova24TV članku Katarine Bulatović dajemo še eno oznako – levičarska propaganda.

Kaj je razlog za preplah v bolnišnici dr. Petra Držaja?
Na Twitterju pa je ta konec tedna veliko pozornosti požel tudi zapis uporabnika, poimenovanega Crypto man, ki je posredoval informacijo, da naj bi bilo v bolnišnici dr. Petra Držaja nekaj zdravnikov in uslužbencev tamkajšnjega laboratorija na posebnem opazovanju zaradi neznane bolezni. Eden izmed njih naj bi tudi že huje zbolel, razlog pa naj bi bila kar kri enega izmed prišlekov. V primeru, da zapis na Twitterju drži, bi torej lahko šlo le še za en dokaz, da ilegalni migranti v resnici s seboj prinašajo različne bolezni. A ker ima slovenska javnost pravico izvedeti, kaj se v resnici dogaja v omenjeni bolnišnici, smo nanjo naslovili novinarska vprašanja. Ker nikogar od odgovornih ni v službi, odgovore pričakujemo v ponedeljek.

V povezavi z navedbami, da naj bi bilo v bolnišnici dr. Petra Držaja več zdravnikov in laborantov umaknjenih z delovnega mesta zaradi bolezni, ki naj bi jo prinesli migranti, smo se obrnili na službo za odnose z javnostmi na Univerzitetnem kliničnem centru Ljubljana. Na njihov odgovor še čakamo.

Paradoks: Židan že leta 2018 opozarjal na bolezni med migranti
Ne glede na to, da so levičarji običajno polnih ustih, ko se govori o pomoči ilegalnim migrantom in zanikanju bolezni, ki jih nosijo s seboj, pa se občasno tudi njim zareče. Omenjeno se je leta 2015 zgodilo predsedniku stranke SD Dejanu Židanu. Takrat je namreč kmetijsko ministrstvo pod njegovim vodstvom kmete pozvalo. naj poskrbijo za svoje živali, saj migranti s seboj prinašajo različne bolezni. Ob tem je zlasti poudarilo dejstvo, naj ne pasejo živali na travi, kjer so bili pred tem migranti, ter jih pozvalo, naj v primerih, ko se v bližini kmečkih bivališč nahajajo odpadki, ki so ostali za migranti, pri njihovem odstranjevanju upoštevajo priporočila Nacionalnega inštituta za javno zdravje.

Priporočilo ministrstva za varovanje živali pred migranti.

Ob tem se seveda sprašujemo, zakaj so v času vlade Mira Cerarja Dejana Židana skrbele samo živali, ljudje pa ne.

Dejan Židan (Foto: STA)

Rajko Golob, Tibor Ferk