fbpx

“Novela Zakona o organizaciji in financiranju vzgoje in izobraževanja, ki jo je pripravila vlada, je neustavna”

“Šole so dobre in slabe, ne pa zasebne in javne”, je kot pripombo vsem tistim, ki so jih polna usta varovanja javnih šol, dejala poslanka največje opozicijske stranke SDS Jelka Godec. Predstavnik civilne iniciative Bogatimo šolstvo Miha Skubic pa je glede novele Zakona o organizaciji in financiranju vzgoje in izobraževanja(ZOVFI), ki jo je pripravila vlada, dodal, da je ta neustrezna in neustavna.

Poslanka SDS Jelka Godec je na današnji novinarski konferenci skupaj s predstavnikom civilne iniciative Bogatimo šolstvo Mihom Skubicem spregovorila o predlogih SDS glede novele Zakona o organizaciji in financiranju vzgoje in izobraževanja ter pripombah na novelo zakona, kar je pripravila vlada.

Ustavno sodišče je 4. decembra 2014 odločilo, da je prvi stavek drugega odstavka 86. člena Zakona o organizaciji in financiranju vzgoje in izobraževanja v nasprotju z ustavo in določilo, da mora državni zbor v letu dni to protiustavnost v tem zakonu odpraviti. “Torej, da se financirajo zasebne šole v 100-odstotnem deležu. Se pravi, javno veljavni program se v zasebnih šolah prav tako kot javnih šolah financira 100-odstotno”, je pojasnila Godčeva.

“Koalicija v DZ je do danes zavrnila kar tri predloge novele SDS, ki so bili vloženi v proceduro v DZ,” je še povedala poslanka SDS in dodala, da je sicer prvo novelo koalicija zavrnila 30. marca 2015, potem 18. decembra istega leta in po preteku enega leta, ki ga je določilo Ustavno sodišče RS, je SDS ponovno vložila novelo, s katero bi izenačili financiranje zasebnih in javnih šol javno-veljavnega programa. Koalicija je 21. aprila lani ponovno izglasovala, da je novela, ki jo je vložila stranka SDS, neprimerna za daljno obravnavo. V letošnjem letu pa so poslanci SDS ponovno vložili novelo, ki sledi odločbi Ustavnega sodišča RS, in sicer 1. februarja, vendar pa je predsednik Državnega zbora RS še do danes ni uvrstil na dnevni red sej oziroma v parlamentarno obravnavo.

Novela zakona, ki jo je pripravila vlada, je protiustavna
Jelka Godec je še povedala, da je ministrstvo za šolstvo oziroma vlada 16. aprila letos vložila v državni zbor svojo novelo zakona, ki naj bi sledila odločbi ustavnega sodišča. “Vendar pa je ministrica to novelo v državnem zboru pospremila z besedami, da ne izenačujemo financiranja javnih in zasebnih šol.” Ko  je poslanska skupina SDS pregledala novelo zakona, ki jo je predlagala vlada, je bilo več kot jasno, da financira 100-odstotno le obvezni del javno-veljavnega osnovnošolskega programa, razširjeni program pa ostaja v območju 85-odstotnega financiranja.

Miha Skubic, predstavnik civilne iniciative Bogatimo šolstvo (foto: Nova24tv)

Miha Skubic, predstavnik civilne iniciative Bogatimo šolstvo, pa je v svojem nastopu predstavil nekaj razlogov, zaradi katerih v civilni iniciativi ocenjujejo, da je novela ZOFVI, ki jo je v parlamentarno proceduro vložila vlada, neustrezna in neustavna. “Predlog novele ne odpravlja neustavnosti, saj umetno razlikuje obvezni in razširjeni program,” je prepričan Skubic. Opozoril je še, da morata tako zasebna kot javna šola ponuditi učencem tudi razširjeni program, vlada pa želi v zasebnih šolah razširjeni program še vedno financirati zgolj v višini 85 odstotkov, zato predlagana novela po  njihovem mnenju krši 2. člen ustave, to je načelo pravne države.

Učencem z učnimi težavami predlagana novela vlade zmanjšuje možnost življenja in razvoja
Ne gre za ideološko vprašanje, ampak za pravno vprašanje, kjer je Ustavno sodišče RS povedalo, kako je treba razumeti najvišji pravni akt države,” je dejal Skubic. V civilni iniciativi so tudi prepričani, da vlada s predlagano novelo krši načelo socialne države. Skubic je spomnil, da tako dopolnilni pouk kot individualna in skupinska pomoč spadata v razširjeni program šole. “Učencem z učnimi težavami predlagana novela tako v samem izhodišču zmanjšuje možnost življenja in razvoja v tem, kar danes imenujejo družba znanja. In to zgolj zato, ker obiskujejo zasebno šolo,” je poudaril Skubic.

Godčeva je še pojasnila, da v obvezni program spadajo obvezni predmeti, izbirni predmeti, razredne ure in dnevi dejavnosti. V razširjeni program pa spadajo podaljšano bivanje, jutranje varstvo, tako dodatni kot dopolnilni program in interesne dejavnosti. “Torej novela zakona, ki jo predlaga vlada, zagotovo ne sledi odločbi ustavnega sodišča po stoodstotnem financiranju javno-veljavnega programa”, je še dodala.

Vlada pa s tem predlogom novele tvega nove ustavne presoje in v nadaljevanju tvega tudi to, da bodo v javnih šolah starši plačevali razširjeni program. “Ker, če ustavno sodišče govori o izenačitvi, o stoodstotnem financiranju, potem tukaj razlik ne more biti,” pojasnjuje Godčeva in dodaja, da v nadaljevanju lahko sledijo novele zakona, ki bi pomenile tudi to, da starši v javnih šolah financirajo podaljšanje bivanje, jutranje varstvo, dodatni in dopolnilni program in tako naprej.

V civilni iniciativi so tudi prepričani, da vladna novela “ogroža izvajanje roditeljske pravice, ki od staršev zahteva tudi varovanje otrok”, saj če bo okrnjen razširjeni program, to lahko pomeni, da otroci ostanejo brez jutranjega ali popoldanskega varstva. “Zaradi navedenega se lahko v naslednji ponovitvi noveliranja zakona zgodi tudi to, da bo državni zbor financiranje javnih in zasebnih šol izenačil navzdol, torej na 85 odstotkov, in ne navzgor,” zato so v civilni iniciativi po besedah Skubica zaskrbljeni tudi za usodo javnega šolstva.

Novela zakona, ki jo je vložila vlada, zagotovo ne sledi presoji Ustavnega sodišča RS in se zavaja s tem, da je financiranje stoodstotno. V SDS imajo torej več pripomb na novelo, ki pa jih bodo predstavili tudi v času parlamentarne obravnave.

I. K.