fbpx

Novičev boj s sodnimi mlini še ni končan, njegovi zagovorniki pričakujejo zadnje dejanje v tem dolgem in mučnem postopku

Foto: Demokracija

Kot kaže, Milko Novič še ni popolnoma zaključil bitke s sodnimi mlini. V sredo ob 9. uri ga na Višjem sodišču v Ljubljani čaka še javna pritožbena seja, saj se je tožilstvo pritožilo na njegovo oprostilno sodbo v primeru umora nekdanjega direktorja Kemijskega inštituta Janka Jamnika. Novičeva zagovornika sta na obe pritožbi odgovorila in prvenstveno predlagala, da sodišče ugodi njunemu ugovoru zastaranja kazenskega pregona in postopek ustavi, do pritožbenih navedb pa sta se tudi vsebinsko opredelila. “Zagovornika pričakujeva torej zadnje dejanje v tem sedem let dolgem postopku,” nam je pojasnil eden izmed Novičevih zagovornikov, odvetnik Žiga Podobnik.

Sodni proces proti Milku Noviču po sedem let trajajoči bitki s sodnimi mlini še ni končan, čeprav je bil nazadnje oproščen krivde umora direktorja kemijskega inštituta Janka Jamnika.

Zaradi obtožb o umoru je Novič v zaporu preživel kar tri leta in pol. Sodno farso je dokončno prekinil sodnik Zvjezdan Radonjič, ki je Noviča prvi oprostil umora.

(Foto: iStock)

Kasneje je Radonjič večkrat povedal nekaj kritik na delo slovenskega pravosodja, še posebej Okrožnega sodišča v Ljubljani pod vodstvom Marjana Pogačnika. Prav zaradi javno izrečenih kritik je bil večkrat žrtev neprijetnih Pogačnikovih potez. Podpredsednik vrhovnega sodišča dr. Miodrag Đorđević je Radonjiću izrekel začasno odstranitev iz sodniške službe. Zaradi razkritja delovanja sodišč in sojenja v primeru Novič je nekdanji sodnik Zvjezdan Radonjić tudi pristal v kazenskih postopkih, grozi mu celo prestajanje kazni na Dobu.

Nekdanji sodnik Zvjezdan Radonjić (Foto: Demokracija)

Kot kaže, pa se Novičeva tragedija še ni končala, saj ga v sredo ob 9. uri čaka nova obravnava na Višjem sodišču v Ljubljani. Kot nam je sporočil njegov odvetnik Žiga Podobnik, se je tožilstvo pritožilo na oprostilno sodbo. “Na oprostilno sodbo, ki je bila dr. Milku Noviču izrečena dne 21. 12. 2020, sta pritožbi vložili tožilstvo in pooblaščenec oškodovanke Tatjane Skubic Jamnik,” nam je pojasnil.

Vir: Višje sodišče v Ljubljani

V pritožbah sodišču prve stopnje očitata kršitve določb kazenskega postopka in posledično nepopolno ugotovitev dejanskega stanja. Zagovornika sta na obe pritožbi odgovorila in prvenstveno predlagala, da sodišče ugodi njunemu ugovoru zastaranja kazenskega pregona in postopek ustavi. “Sva se pa do pritožbenih navedb opredelila tudi vsebinsko,” je še dodal.

Odvetnikom Noviča se zdi pomembno, da organi pregona po njegovi oprostitvi nadaljujejo preiskavo dogodka in najdejo pravega storilca. Da se zavzame za to, so januarja letos pozvali tudi predsednika republike Boruta Pahorja.

Zagovornika pričakujeta zaključek sedem let dolgega sodnega postopka
Jutri bo Višje sodišče v Ljubljani izvedlo javno pritožbeno sejo, na kateri bo sodnica poročevalka Stanka Živič predstavila dosedanji potek postopka in izpodbijano sodbo sodišča prve stopnje, nato pa bosta tožilstvo in pooblaščenec oškodovanke predstavila svoji pritožbi, zagovornika pa odgovor na pritožbo. Nato bo sodišče odločilo in svojo odločitev sporočilo pisno po pošti zagovornikom pisno po pošti. “Zagovornika pričakujeva torej zadnje dejanje v tem sedem let dolgem postopku,” je še zaključil Podobnik.

Sara Rančigaj