fbpx

Novo Gorico obiskal predsednik Evropskega parlamenta Antonio Tajani

Na obisku v Novi Gorici se je mudil predsednik Evropskega parlamenta Antonio Tajani, ki se je odzval na povabilo evropske poslanke Romane Tomc (SDS/ELS). Osrednji del srečanja je potekal na Trgu Evrope/Piazza Transalpina in v samostanu v Kostanjevici.

Obisk predsednika Tajanija v Novi Gorici je imel simbolni pomen. Osrednji dogodek je bil namreč na Trgu Evrope, kjer je Slovenija leta 2004 simbolično obeležila vstop v Evropsko unijo in predstavlja poseben simbol sodelovanja med evropskimi državami. Antonio Tajani je ob tem povedal: “Dolga leta je Slovenijo in Italijo ločeval zid. Leta 2004 pa je prevladala želja po izgradnji miroljubne in perspektivne prihodnosti in ta zid podrla. To je Evropa!”

V okviru obiska so gostom predstavili delovanje projektov Evropskega združenja za teritorialno sodelovanje Nova Gorica – Gorica (EZTS GO). Za izvajanje čezmejnega sodelovanja pa jim je Evropska unija dodelila sredstva višini deset milijonov evrov, in sicer za projekt Soča – Isonzo ter projekt Zdravstvo – Salute. Evropska poslanka Romana Tomc je ob robu srečanja povedala: “Ob dogajanju, ki ga spremljamo na naših mejah v zadnjem času, je pomembno izpostaviti tudi primere dobre prakse, kot je EZTS GO. To čezmejno sodelovanje je dokaz, da so meje znotraj EU zabrisane in da živimo v skupnosti, ki je kljub različnosti enotna. Takšni projekti predstavljajo bistvo Evropske unije in potrjujejo njen moto: Združeni v različnosti.”

Tako predsednik Evropskega parlamenta kot ostali povabljeni gostje so se strinjali, da je sodelovanje med državami članicami Evropske unije ključnega pomena, predvsem v časih, ko se soočamo z več krizami hkrati. Sodelovanje med Slovenijo in Italijo, kot smo mu priča v Novi Gorici, pa predstavlja dober primer evropskega sodelovanja, so si bili enotni.

C. Š.