fbpx

Vse Petanove afere: Že ko je Golobičev tajkun na sporen način kupoval delnice Term Čatež, je Vizjak njegovo početje označil za kriminal!

Foto: Demokracija

V zadnjih dneh se mediji ukvarjajo z zdaj že potrjeno zmontiranim posnetkom med Andrejem Vizjakom in Bojanom Petanom – Vizjak naj bi pred leti v boju za Terme Čatež Petanu predlagal, kako bi se lahko izognil davku – vsaj tako so želeli prikazati. V tistem času sta se Petanova DZS in država borili za Terme Čatež, premier Janez Janša pa je napovedal: “Vlada bo krepila boj proti tajkunsko-političnim povezavam, ki s kriminalnimi dejanji še naprej razpredajo lovke po celotnem nacionalnem tkivu in brezsramno bogatijo.” Letos je sicer pričel teči sodni proces proti Petanu in obtoženimi v primeru spornega lastninjenja Term Čatež. Je pa iz tujih medijev razvidno, da je na račun term Petan služil tudi v Bosni in Hercegovini.

Zaradi spornega lastninjenja oziroma izčrpavanja Term Čatež v letu 2007 se je v začetku tega leta v Kopru začel sodni postopek proti obtoženimi – Bojan Petan se je izrekel za nedolžnega – na zatožni klopi se je znašel zaradi spornega odkupa delnic Term Čatež v letih 2007 in 2008. Petan naj bi bil sicer obtožen dveh kaznivih dejanj zlorabe položaja pri opravljanju gospodarske dejavnosti – tega naj bi zlorabil pri upravljanju gospodarske družbe pred prevzemom Term Čatež ter tudi kot nadzornik v Termah Čatež in Marini Portorož. Glede Petana so slovenski mediji že leta 2014 poročali, da so ga kazensko ovadili tudi v Bosni, in sicer zaradi organiziranega kriminala. Poleg tega je bil osumljen manipuliranja s cenami, zlorabe položaja in pranja denarja. Istega leta so kriminalisti NPU opravili 30 hišnih preiskav in Petana tudi pridržali.

Petana je v preteklosti preiskoval NPU, skupaj z nekaterimi drugimi naj bi si pridobil vsaj 24,5 milijona evrov premoženjske koristi. Petanov imperij pa je obsegal mnogo več od Dnevnika in DZS, pod svojim okriljem je imel še Terme Ilidža ter distributerja tiskovin Delo Prodajo in Tehniško založbo Slovenije. Solastniško je bil povezan še z Marino Portorož in s Termami Čatež. Sam Petan pa naj bi bil že prej vpleten tudi v afero Hypo. Marina danes ni več v Petanovih rokah, enako tudi Terme Ilidža; DZS pa je pristal na DUTB – tu je bila še zgodba, ko naj bi se Petan na Dunaju na tajnem sestanku pogajal z rusko investicijsko banko VTB, da bi z velikim popustom od DUTB kupila slabe terjatve do DZS, na koncu pa bi cenejši imperij DZS ponovno pristal v Petanovih rokah. Glede Petana in njegovih političnih povezav lahko spomnimo še na to, da je bil okoli 14 let v vodstvu stranke LDS, nato pa se je pridružil stranki Zares Gregorja Golobiča.

Terme Čatež (Foto: Zajetje zaslona/Booking)

Minister Vizjak je takrat omenjene posle z delnicami Term Čatež označil za kriminal
Siol je pred nekaj leti poročal, da se je vse skupaj dogajalo v obdobju vlade Janeza Janše, ko sta se v Termah Čatež oblikovala dva tabora, ki sta bila bitko za prevlado v lastništvu družbe. Prvega je vodil Petan kot predsednik uprave DZS, idejni vodja drugega pa je bil tedanji gospodarski minister Andrej Vizjak, ki je skupaj z državno Kapitalsko družbo (Kad) v boju za Čatež pomagal belokranjskemu poslovnežu Dariju Južni. Julija 2007 je bila v Termah Čatež volilna skupščina, zato je bilo trgovanje z delnicami zelo živahno. Minister Vizjak je takrat omenjene posle z delnicami Term Čatež označil za kriminal, Petan pa je zatrjeval, da s temi posli nima nič – Petanov krog  je sicer s pomočjo Matjaža Satlerja kupoval delnice Term Čatež. Če skrajšamo zgodbo – država je na pomoč poklicala Boška Šrota, takratnega predsednika uprave Pivovarne Laško in z njegovo pomočjo prevladala na skupščini ter vsaj začasno prevzeli oblast v Termah Čatež.

Fokus: Pri prodaji term Ilidža naj bi bil sarajevski kanton oškodovan za okoli 180 milijonov evrov
Bosanski portal Fokus pa je leta 2018 poročal o tem, kako pri njih policija in tožilci obravnavajo manjše primere, velike ribe pa so zaščitene in se jih nihče ne dotakne – zveni znano, mar ne? Pisali so o zelo čudni prodaji veličastnega kompleksa Termalne riviere na Ilidži, v kateri naj bi bil kanton Sarajevo oškodovan za okoli 180 milijonov evrov. Ta kompleks bazenov je bil zgrajen na izvirih termalne vode v središču Ilidže, investitor pa je bilo podjetje Čatež iz Slovenije. Po besedah ​​župana Semirja Efendića so strokovnjaki vrednost celotnega projekta z 20 hektarji površine ocenili na neverjetnih 200 milijonov evrov. Je pa župan takrat razkril tudi dobro skrito informacijo, da je Termalno riviero malo pred tem kupil zasebnik, in sicer le za 9 milijonov evrov. Nenavadno je, da se je občina, v času predsednika vlade Elmedina Konakovića, odrekla prednostnemu nakupu tega dragocenega kompleksa, saj je bila z 10 odstotki lastnica Termalne riviere. Po zakonskih predpisih jim je morala okrajna vlada kot prvim poslati ponudbo. Župan Efendić je dejal, da je po njegove mnenju Konakovićeva vlada namerno zamudila ta rok in predala prednostno pravico nakupa nekomu drugemu. “Termalno riviero ste zavrnili za ceno 9 milijonov evrov, čeprav je vredna 200 milijonov evrov, in ste jo dali zasebniku. Vse to ste storili na nujni seji. Če to ni korupcija, ne vem, kaj je,” je dejanje obtožil Efendić. Po njegovih besedah sta bili torej Sarajevska županija in država praktično prikrajšani za 180 milijonov evrov.

Termalna riviera Ilidža (Foto: posnetek zaslona/Travel Sarajevo)

Tudi Index je poročal o tej aferi, in sicer je z njo povezal nekdanjimi in takratne člane SDA. “Vsak se zdaj skuša oprati in na vse mogoče načine prikriti svoje sledi in sodelovanje v aferi ter prenesti odgovornost na drugo vlado, katere del so bili leta 2014,” so zapisali. Razkrili so, da so bili v afero vpleteni takratni predsednik vlade Elmedin Konaković iz stranke SDA Bekira Izetbegovića. 29. maja 2015 je iz kabineta Konakovića prišlo obvestilo, da je vlada Kantona Sarajevo sprejela dva akta v zvezi s ponudbo za nakup delnic skupaj s finančnim zahtevkom Term Čatež d. d. ter pogodbo o nakupu in prodaji deležev družbe in finančnih terjatev, sklenjena med Termami Čatež in Mrkulić company d. o. o. Iz dokumentacije tudi izhaja, da župnija Sarajevo v tistem času ni imela na voljo predvidenih finančnih sredstev za lastniški delež podjetja Term Čatež v Ilidži. Petanovemu podjetju bi morali plačati za odkup delnic in finančnih terjatev skupaj 9 milijonov evrov, a so na skupščini predlagali sklep, da se ponudba za prevzem deleža Term Čatež v Ilidži ne sprejme.

Vir: skupstina.ks.gov.ba

Portal prava.si je povzel, da so bila zemljišča, sicer v lasti Kantona Sarajevo, vredna več kot 76 milijonov evrov, Petanov krog pa je dejansko postal lastnik zemljišča, čeprav kupnine zanj niso plačali nikoli –  izrabili so namreč “slabo finančno” kondicijo družbe Term Čatež in se za 15 milijonov evrov znebili Term Ilidža, ki jih je kupil Šaljo Mrkulić, lastnika hotela Hollywood v Sarajevu. Končalo se je torej  tako, da je Petan “pod pritiskom bank” prodal Ilidžo in zaslužil še nekaj dodatnih milijonov.

Sara Bertoncelj