fbpx

[Foto] Nedopustna politizacija Slovenske vojske: Stotnik Lampe na Facebooku predlaga “odstranjevanje vlade”?!

Jugofil in protivladni hujskač, stotnik Jure Lampe (Foto: Facebook)

Bi se državljani sploh lahko zanesli na takšnega častnika v primeru oboroženega konflikta? Smo prepričani, da ne bi puške usmeril proti sodržavljanom, ki niso njegovega prepričanja? Mnogo takšnih vprašanj si človek postavi po ogledu Facebook profila stotnika Jureta Lampeta. Častilec Jugoslavije, diktatorja Tita ter očitnega nasprotnika predsednika vlade, Janeza Janše. “Namesto nameščanja aplikacije, predlagam odstranjevanje vlade,” je med drugim zapisal in “Ma koji k.., je on, da bo s Twitterjem upravljal državo…” Stotnik Lampe, vojak SV, ki je brigadirja in državnega sekretarja Bojana Pograjca z anonimko Mladini, obtožil propagiranja aktualne vlade. Oglejte si na lastne oči, koga propagira nekdo, ki je prisegel Sloveniji,  a očitno večjo zvestobo izkazuje Jugoslaviji.

“Kljub temu da je kot nekdanji poklicni vojak dobro vedel, da mora vojska biti in ostati politično neopredeljena, je po poročanju Mladine njegov govor kazal ravno nasprotno,” so zapisali na 24ur.com, a so očitno ciljali na napačno osebo. Poročali smo že, da naj bi bil avtor anonimke, ki jo je prejela Mladina – v njej je pisalo, da naj bi državni sekretar Bojan Pograjc na izobraževanju vojakom propagiral predsednika Janeza Janšo in njegovo vlado – stotnik Jure Lampe. Informacijo smo prejeli od virov, ki izhajajo iz Slovenske vojske in so po vseh merilih verodostojni. Povedali so nam tudi, da je Lampe politični kader stranke SD, kar se je ob ogledu njegovega Facebook profila tudi potrdilo. Iz vsega skupaj je torej sledil sklep, da je pri anonimki šlo za še en ponesrečen poskus spodkopavnja aktualne vlade, in sicer s strani ponosne naslednice komunistične partije in tradicionalne nasprotnice slovenske osamosvojitvene vlade, stranke SD.

Na Facebooku smo izbrali nekaj bolj spornih objav in ob ogledu se lahko vsak sam odloči, ali je levičarski aktivist Lampe, ki se trenutno šola na višjem štabnem šolanju za majorja, sploh primeren za ta čin ter opravljanje pomembnih funkcij v Slovenski vojski. Glede na njegov položaj je tudi zelo vprašljivo, kakšen zgled daje svojim podrejenim, poraja pa se tudi vprašanje, kako lahko njegovi nadrejeni to tolerirajo. Res je, da v SV najdemo precej nekdanjih oficirjev JLA, a vseeno na ključnih položajih najdemo tudi bolj domoljubne ljudi, zato je nenavadno, da na početje stotnika še nihče ni opozoril. Viri v SV so nam namreč povedali, da se tudi v službi ne more izogniti političnih komentarjev in agitiranju za levico, prejeli pa smo več sporočil vojakov, ki se počutijo prizadete in zgrožene, saj se sami zaradi korektnosti in profesionalnosti politično ne izpostavljajo.

Stotnik Lampe predlaga odstranjevanje “omejene” vlade. Lahko zgolj ugibamo na kakšen način bi se tega lotil. (Foto: Facebook)

Omejena vlada uvaja omejene ukrepe…namesto nameščanja aplikacije, predlagam odstranjevanje vlade,” je na Facebooku zapisal stotnik SV Jure Lampe, ki je simpatizer Socialnih demokratov (SD). So to besede, ki si jih lahko privošči pripadnik SV, ki je prisegel državi?

“Pred policijsko uro” (Foto: Facebook)

Stotnik Lampe na družabnem omrežju pogosto uporablja ključnik #DovolJJe, ki je del parol, ki jih uporablja tudi stranka SD.

Tako stotnik Slovenske vojske govori o predsedniku vlade države, kateri je kot vojak prisegel zvestobo (Foto: Facebook)

Ma koji k…je on, da bo s Twitterjem upravljal državo…” je stotnik SV zapisal o premierju Janši. Ni kaj, njegovemu činu in položaju povsem primerne besede, mar ne?

Stotnik javno poziva k protivladnim protestom (Foto: Facebook)

Dons se mi pa fuuuuul kolesari…,” je Lampe pozval na protivladne petkove proteste.

Lampe: “To so bli cajti.” Gibanje neuvrščenih – propadla povezava predvsem manj razvitih diktatur: egipčanski predsednik Gamal Abdel Naser, Ganec Kwame Nkrumah, predsednik indijske vlade Džavaharlal Nehru, Indonezijec Ahmed Sukarno in jugoslovanski predsednik Josip Broz Tito (Foto: Facebook)

Glede na to, da se je stotnik Jure Lampe rodil praktično tik pred smrtjo Josipa Broza Tita, se časov ki jih opeva, prav gotovo ne spomni – saj jih niti ni doživel.

Nekdo, ki je prisegel Sloveniji, očitno večjo zvestobo prisega Jugoslaviji (Foto: Facebook)

V Jugoslaviji je vladala beda prebivalstva. Socializem, ki ga je uvedel jugoslovanski komunistični diktator Josip Broz Tito, še zdaleč ni pomenil, da so bili vsi državljani Jugoslavije dejansko enakopravni ter so imeli enak dostop do osnovnih dobrin. Dolge vrste za kruh, prazne trgovinske police in dolge vrste vozil pred državno mejo z Italijo in Avstrijo še vedno živijo v spominu starejših generacij Slovencev. Stranka SD, ponosna naslednica komunistične partije, pa tiste čase še vedno pogreša in časti.

Kako je lahko slavljenje diktatorja in množičnega morilca Tita v skladu z vojaškim kodeksom? (Foto: Facebook)

Josip Broz Tito je bil diktator nedemokratičnega režima, ki je posameznikom, predvsem političnim nasprotnikom in kritikom, kršil temeljne človekove pravice in svoboščine. Že med drugo svetovno vojno in takoj po njej se je pokazala maščevalnost komunistov in njihovega brezglavega pobijanja sonarodnjakov. Titov režim je odgovoren za smrt okoli pol milijona ljudi, predvsem političnih nasprotnikov, trupla pa so bila samo v Sloveniji najdena na več kot 600 moriščih. Na seznam največjih množičnih morilcev ga je uvrstil tudi britanski Daily Mail.

Stotnik Lampe časti 9. maj: Dan, ko se je končala 2. svetovna vojna, za Slovenijo pa se je nadaljevala več kot 45- letna tiranija (Foto: Facebook)

9. maj v Evropi praznujemo kot dan, ko se je končala druga svetovna vojna. Za številne države, ki so postale del vzhodnega bloka – vključno s Slovenijo, pa je to dan nadaljnje okupacije s strani komunističnega režima. Slovenija si je svojo osvoboditev izborila šele v vojni za neodvisnost, leta 1991.

Stotnik Lampe: “Oče naroda, počivaj v miru.” Janez Stanovnik je bil fanatično nastrojen proti samostojni slovenski državi, Zoran Janković pa mu je postavil spomenik. (Foto: Facebook)

Janez Stanovnik, simbol prejšnjega režima,  je bil med drugim tudi v ožji skupini, ki je bila seznanjena s tajnimi pripravami na aretacijo Janeza Janše. O tem je Igor Omerza podrobneje pisal v knjigi JBTZ – Čas poprej in dnevi pozneje. Pisal je tudi o njegovem debelem laganju, da ni vedel nič o najdbi vojaškega dokumenta pri Janši na Mikro Adi, kar se je zgodilo na parlamentarni preiskovalni komisiji JBTZ, 26. februarja 1996. Ker je imel Stanovnik pred komisijo status priče, je to pomenilo tudi krivo pričanje.

Je stotnik Lampe sploh primeren za svoj čin ter opravljanje pomembnih funkcij v Slovenski vojski?
Določba 42. člena slovenske ustave, poklicnim pripadnikom vojske in policije prepoveduje članstvo v političnih strankah. Nekateri sicer menijo, da to ni v skladu z mednarodno varovano pravico do svobodnega zbiranja in združevanja, a Evropsko sodišče v zadevi Rekvenyi proti Madžarski je sklenilo, da prepoved članstva v političnih strankah pripadnikom policije in obrambnih sil, ki je določena tudi z madžarsko ustavo, ni v nasprotju z omenjeno evropsko konvencijo. Tudi 16. člen Zakona o službi v SV govori o načelu prepovedi političnega delovanja, člene ki govorijo o tem pa prav tako najdemo v zakonu o obrambi. Med drugim zakon še določa, da Slovenske vojske ni dovoljeno uporabljati za politično ali strankarsko dejavnost ali namen ter da je prepovedano strankarsko delovanje, propaganda ali shodi strank v vojaških objektih, vojaških poveljstvih, enotah in zavodih. A ne glede na zakone, vojakom bi morala moralnost, korektnost in profesionalnost narekovati, da se politično ne izpostavljajo sploh pa če to pomeni, da se obračajo proti državi, za katero so prisegli.

Stotnik Jure Lampe na Facebooku ne skriva svoje politične usmerjenosti (Foto: Facebook)

Sara Kovač