fbpx

Glas ljudstva: “Golobova mesečna plača je enaka moji pokojnini v štirih letih in pol!”

Vir: Nova24TV

“Ne, nikakor ne, če se jaz primerjam z njim, mi kar slabo postane. To je kraja!” je na vprašanje, “ali se ji zdi prav, da o tem, kako bi morali živeti, pridiga nekdo, ki je prejemal 45 tisočakov evrov plače na mesec,” odvrnila upokojenka, ki je podala izjavo za oddajo Glas ljudstva. 

V zadnji oddaji Glas ljudstva, posneti 27. 1. 2022, smo mimoidoče uvodoma vprašali: Robert Golob trdi, da je razlog za njegovo kandidaturo svoboda. Kaj to po vaše pomeni?” Odgovori so bili sledeči: “Ja, svoboda je zelo neoprijemljiv pojem, tako da ne vem, kaj on misli”, “pretirava”, “pod svobodo se razumeva več stvari, ampak jaz mislim, da smo svobodni; brez njega smo bili svobodni in smo tudi zdaj svobodni, nekateri pa preveč pričakujejo od države, od vlade, samo daj, daj, daj in vsega je kriva vlada, ampak sedanja vlada je v redu, nimam nič proti predsedniku”, “ne vem, ali je mislil svoboda medijev ali je mislil tako na splošno, jaz pa ne vem, kaj je pod tem”. 

“Glede na to, da sem se rodil 15 let po letu 1945, nisem nikoli občutil kakšne nesvobode, morda kakšne omejitve v bivšem sistemu, morda kakšne omejitve v tem sistemu, drugače pa lahko grem kamorkoli hočem in povem (tudi vam) karkoli hočem, seveda, da pri tem ne žalim in ne škodujem drugim ljudem v naši domovini; ne čutim nobene nesvobode v tem trenutku”, “ja, jaz si po svoje razlagam, kako si pa on, pa ne bi znala povedat”. V nadaljevanju pa nas je zanimalo, ali se “ljudem zdi prav, da o tem, kako bi morali živeti, pridiga nekdo, ki je prejemal 45 tisočakov evrov plače na mesec?” Starejši gospod: “Verjetno se lahko vživi, kako nekdo živi s 1500, 1000 evri neto plače, je pa drugo vprašanje. 

To morate vprašati tiste, ki imajo takšne prejemke; je pa zagotovo zelo dobro vedeti, da si gospod Golob ni sam sebi podpisal pogodbe o zaposlitvi, ampak je na drugi strani nadzorni svet, ki mu je to omogočil. Baje so postopki na ministrstvu, ki mora ukrepati, v takšnem primeru oziroma morajo biti sproženi, pa bomo videli, kako bo zadeva rešena v bodoče.” Gospa: “Rekel je, da ne, da ima manj plače, tako da jaz podpiram tistega, ki zna nekaj sam zase ustvariti in upam, da bo tudi za druge znal, da ni samo zase. Vprašanje človeka.” 

Vir: Nova24TV

Starejši gospod: “Seveda, da ne, ker on realno življenja ne pozna, v to sem prepričan, čeprav sem na nek način njegov simpatizer, ampak mislim, da realnega življenja, kakršno je danes, s 45 tisočaki evrov, zagotovo ne more.” Starejša gospa: “Ne, ker s tako visoko plačo, kot jo je imel, ne vem, to mi ni všeč, sploh se ne moreš vživeti, ker je to pretirano; se pravi, jaz imam: toliko znaša moja pokojnina v štiri letih in pol, torej njegova mesečna plača.” Gospod: “Zdaj ne bo imel toliko, zdaj bo imel pet ali šest tisočakov, če se bo s tem sprijaznil. Zavestno gre v to, ne.” Starejša gospa: “Ne, nikakor ne, če se jaz primerjam z njim, mi kar slabo postane. To je kraja!” 

Vir: Nova24TV

Nazadnje pa nas je zanimalo, ali ljudje “menijo, da bo taktika novega obraza tudi tokrat uspešna.” Prejeli smo sledeče odgovore: “prvo mislim, da ni nov obraz, ker je bil še pri Jankoviću pa v SD-ju pa ne vem, kje še; tako, da ni nov obraz; mi imamo slabe izkušnje z novimi obrazi, to je bil Janković, to je bil Šarec, to je bil Cerar, noben od teh ni ničesar pokazal; tako da mislim, da je od vseh teh politikov … dejansko Janša edini pravi politik”, “jaz sem bila pri Gen-I zadovoljna s plačilom, zmeraj je bila kakšna akcija in tako … Prepričljiv je dovolj, kako pa bo, se bo pa šele pokazalo”. 

Vir: Nova24TV

“Ne bo uspešno, bo tako kot je bilo z gospodom Jankovićem, zaradi tega, ker se je preveč ‘bunil’, ni bil odstavljen, ampak njemu je potekel mandat. In če nekomu poteče mandat, ni odstavljen, ampak se mora sprijazniti, da pridejo drugi za njim, saj ni nenadomestljiv”, “nimam nič kaj preveč zaupanja v njega, saj je bil človek na mestu, ampak noben ne bo ‘taprav'”, “a bo uspešen ali ne bo, bo verjetno pokazal čas; kako bo uspešen v strukturi, ki jo imamo v teh naših zanimivih časih v republiki Sloveniji, pa vprašanje; 

Vir: Nova24TV

Biti direktor nekega monopolnega podjetja, ni noben problem, biti aktiven politik v RS tudi ni noben problem, ampak biti dober politik, to bomo pa videli”, “jaz sem razmišljal o Golobu, ampak on je z Jankovićem že bil; in Janković je imel takrat neverjetno podporo in je po domače povedano vse “zamočil”, vržem ga tja v Gradaščico, ker je prepotenten, prevelik ego; in se bojim: če se je Golob kaj naučil iz te zgodbe, potem mu zna uspeti, če se pa ni naučil, če je ostal na enakem nivoju kot takrat in sedaj celo kot zelo uspešen podjetnik, potem pa ne, potem ima pa približno takšne možnosti kot Šarec”. 

Vir: Nova24TV

Vir: Nova24TV

Vir: Nova24TV

Domen Mezeg