fbpx

Krvni madeži v aferi bulmastifi še vedno burijo duhove – bo celotno dokazno gradivo le prišlo na plano?

Foto: YouTube/iStock

Februarja 2017 je minilo sedem let od afere desetletja, ko so bulmastifi v garaži na Orožnovi do smrti pogrizli znanega ljubljanskega zdravnika, Saša Baričeviča. Afera je hitro dobila epske razsežnosti, saj so na prizorišču tragedije kriminalisti našli umetni penis, kasnejši izsledki toksikološke analize pa so pokazali, da so bili Baričevičevi psi spolno zlorabljeni.

Kasneje je neka priča na tožilstvu celo trdila, da je v avtu, ki je odpeljal s kraja tragedije, videla vsej Sloveniji znanega odvetnika Mira Senico, sicer partnerja takratne notranje ministrice Katarine Kresal. Spomnimo tudi na to, da so taisti bulmastifi že leta 2006 hudo pogrizli nesrečnika Stanislava Megliča, a jih niso usmrtili. Tudi zaradi tega ne, ker je usmrtitvi psov nasprotoval kinolog Rajko Rotner, ki je po naključju stric Kresalove. Ker afera bulmastifi še vedno buri duhove, smo se odločili, da jo analiziramo v sobotni oddaji Eksploziv z Dejanom Kalohom in raziskovalnim novinarjem Mitjo Lomovškom, ki je slovensko javnost obvestil o razsežnosti afere in zaradi tega, kot je v Sloveniji v navadi, postal grešen kozel.

Kotnikova in Lomovšek grešna kozla
Ko so v javnost in medije začele prihajati nekatere občutljive informacije z državnega tožilstva, so takoj našli grešna kozla: višjo državno tožilko Dragico Kotnik, ki naj bi domnevno izročila tožilske dokumente raziskovalnemu novinarju Mitji Lomovšku, ta pa jih je kasneje objavil v enem izmed slovenskih medijev. Obtožili so ju izdaje tajnih podatkov. Ta naj bi se nanašala na objavo uradnega zaznamka, v katerem tožilstvu znana priča zatrjuje, da je z Oražnove ulice v Ljubljani, kjer se je zgodil napad bulmastifov na lastnika Saša Baričeviča, videla v terenskem vozilu bežati odvetnika Mira Senico. Zaznamek je sestavila Kotnikova, Lomovšek pa ga je nato objavil marca 2011. In tukaj spet pridemo do slovenske sodniške klasike, ko se na zatožno klop posede novinarja in ko stvar niti po šestih letih še ni zaključena niti na prvi stopnji!

Dragica Kotnik (Foto: Nova24TV)

Naknadni pregled razkril sledove krvi tretje osebe na stikalih v hiši
A afera Baričevič je dobila še dodaten pospešek, ko je v javnost prišla še odredba za pregled telefonskih pogovorov; kriminalisti so namreč pri naknadnem pregledu na dveh stikalih v hiši na Oražnovi v Ljubljani našli sledove krvi takrat neznane tretje osebe! Te krvne sledove na stikalu so raziskali zgolj po vztrajanju tožilke Dragice Kotnik, ki je vodja oddelka za preiskovanje in pregon uradnih oseb s posebnimi pooblastili postala februarja 2011. Pred tem je ta oddelek vodila razvpita tožilka Branka Zobec Hrastar, znana po tožilskem konstruktu iz zadeve Patria, ki pa teh krvnih sledov ni želela preiskati! Tukaj spet pridemo do nove farse v isti zadevi, saj so potem te krvave sledove na stikalu za luč v prvem nadstropju hiše povezali s cigaretnim ogorkom nekega policista, ki pa je bil – nekadilec! Ta policist tudi nikoli ni pojasnil, ali je bil ranjen na mestu tragedije in kako naj bi bil ranjen. Nikoli tudi ni pojasnil, če je dejansko sploh prišel v prvo nadstropje te hiše, saj naj bi bil ves čas v garaži oziroma na dvorišču zloglasne Baričevičeve hiše.

Mitja Lomovšek (Foto: Nova24TV)

Obstajajo tri slike okrvavljene osebe
Dvaindvajsetega aprila 2011 je na Vrhovnem državnem tožilstvu RS pričal Roman Blaž Pangerc iz Bleda, ki je višji državni tožilki Dragici Kotnik zatrdil, da naj bi obstajale fotografije okrvavljene osebe, ki beži iz Oražnove ulice takoj po tragediji. Raziskovalni novinar Mitja Lomovšek je sklepal, da bi lahko šlo za domnevno poškodovanega Mira Senico, a obraz poškodovane osebe ni bil razviden. Če bodo te fotografije kdaj prišle v javnost, bi lahko torej samo po ekspertni analizi telesnih značilnosti ugotovili, ali je na fotografijah Senica ali kdo drug.

Foto: YouTube/Printscreen

Zdaj pa pozor: tožilka Kotnikova je po pregledu telefonskih pogovorov ugotovila, da takšne fotografije res obstajajo in da je skrivnostni avtor fotografij nekdanji policist iz posebne enote policije za varovanje uradnih oseb Milan Glavina Tomažin! Glavina Tomažin sicer danes dela na eni izmed naftnih ploščadi na Severnem morju. Pangerc pa je Kotnikovi povedal naslednje: “Obstajajo tri fotografije, barvne tehnike, narejene s klasičnim fotoaparatom, velikosti manj kot razglednica, pač klasičen majhen format. Na fotografijah pa je vidna oseba, na sovoznikovem sedežu, ki je obrnjena proti voznikovemu sedežu, ki ima nogo poškodovano, krvavo, v zgornjem delu, v predelu desnega bedra in kolka; noga je oblečena v hlače, vendar vse razcefrano, uničeno oblačilo. Na vseh treh fotografijah je videti enak prizor, vendar v različnih položajih; vidno pa je tudi, da oseba sedi v policijskem vozilu.”

Foto: iStock

Na tem mestu se postavi več povsem logičnih vprašanj: kaj je delal na prizorišču tragedije v Oražnovi ulici policist, ki varuje uradne osebe, saj Miro Senica po zakonu sploh ni varovana oseba? Je bila nekje v bližini tudi takratna notranja ministrica Katarina Kresal? In kaj so policisti – varuhi uradnih oseb sploh delali na kraju tragedije na Oražnovi in to pred prihodom uradne (redne) policije iz Viča?

Dejan Kaloh