Prvi mož KPK med delovnim časom predava etiko

Datum:

Potem, ko je mednarodna organizacija Transparency International objavila podatek, da je Slovenija v indeksu zaznave korupcije za leto 2021 nazadovala, se je kritikam na račun tega pridružila tudi Komisija za preprečevanje korupcije (KPK), ki jo vodi Robert Šumi.  Vse to, čeprav je jasno, da za takšnim rezultatom pravzaprav stoji podružnica Transparency International Slovenia, ki združuje predvsem prvorazredno rdečo elito. Tej pa seveda ni po volji, da na oblasti niso njihovi. Medtem ko Šumi sodeluje pri načrtu nevladnikov, ta očitno na drugi strani predava etiko pomočnikom ravnateljev osnovnih šol iz cele Slovenije, in to v dopoldanskem času. 

Zavod Republike Slovenije za šolstvo je po naših informacijah najel prvega moža KPK Roberta Šumija, da ta pomočnikom ravnateljev osnovnih šol iz cele Slovenije, ki predstavljajo ciljno skupino, predava etiko.

Robert Šumi etike naj ne bi predaval enkrat, ampak že večkrat. Kot navaja naš vir, naj bi nazadnje predaval v sredo, 19. januarja, preko povezave Zoom. Glede na to, da je bilo predavanje v dopoldanskem času, nas zanima, koliko je prvi mož boja proti korupciji računal za predavanja. Iz tega razloga smo na KPK naslovili novinarsko vprašanje in ga o tem povprašali.

Iz Komisije za preprečevanje korupcije so nam odgovorili, da je predsednik Komisije je v okviru Zavoda RS za šolstvo – Šole za ravnatelje izvedel tri predavanja, dvakrat novembra lani in enkrat januarja letos. Pojasnili so, da so informacije o tem so objavljene tudi na spletni strani Komisije. “Vsa predavanja so bila izvedena v imenu Komisije za preprečevanje korupcije in brezplačno,” so še dodali. 

Kot smo že poročali, so iz KPK po objavi ocene Slovenije v Indeksu zaznave korupcije v znak kritike sporočili, da jih najnovejša ocena ne preseneča. “Najslabši rezultat po letu 2013 odraža to, na kar na Komisiji že ves čas opozarjamo: da je razkorak med teorijo in prakso v preprečevanju korupcije prevelik.” Kot menijo, je pomemben dejavnik vzpostavitve ustreznih etičnih in moralnih standardov družbe vodenje z zgledom. “Kakršna bo oblast, takšno bo delovanje celotne družbe. Dokler bo integriteta pri nas razumljena zgolj kot nadstandard, ne moremo pričakovati napredka,” so med drugim še navedli.

V celotni zgodbi okrog ocene korupcije pa je zanimivo, da je Šumi v društvu Integriteta, ki je predhodnica podružnice Transparency International Slovenia, opravljal funkcijo generalnega sekretarja društva ter nekatere druge funkcije v društvu. Ker je društvo Integriteta ustanovil Drago Kos, operativec pri vseh političnih aferah, nedavna ocena okrog korupcije ne preseneča. Še posebej v luči dejstva, da so pri oceni upoštevali celo spor okrog financiranja STA. Okrog tega je bil med drugim kritičen politolog dr. Miro Haček, ki je v znak kritike zapisal naslednje: “Kaj ima spor glede financiranja STA, ki je že nekaj mesecev sicer rešen, s bojem proti korupciji? In kaj ima s tem odnos vlade do nekaterih medijev? Vprašam za prijatla.” 

Kakorkoli, kljub temu, da sta Šumi in Kos delovala v okviru istega društva, Šumi zanika, da bi Kosa poznal zasebno. V dosedanjem življenju naj bi ga namreč na različnih dogodkih srečal zgolj nekajkrat. Kot je glede zaznave korupcije komentiral nekdanji minister in vsestranski intelektualec dr. Žiga Turk, je očitno v naši državi tako, da če je desna vlada, mediji ljudi pumpajo, da je korupcija. Če je leva, se pa dajo “prepričati”, da pišejo lepše. Sicer pa si človek lahko misli svoje, ko prvi mož komisije, ki naj bi se borila proti korupciji, zatrdi, da ni težave, ko predsednik Računskega sodišča RS Tomaž Vesel bogato biznisira v okviru popoldanskega dela na mednarodni nogometni zvezi (Fifa).

Sara Kovač

Sorodno

Zadnji prispevki

Golobova vlada znova prevarala gospodarstvenike in zaposlene

Na današnji izredni seji je bil na dnevnem redu...

Kaj je policija počela na domu Aleša Hojsa?

"Saj pravim, Udba v Svobodi. Verjetno sta policista delala...

Tihotapca migrantov med vratolomno vožnjo ustavil šele stinger – ta nato pobegnil

Policisti so v sredo pri prevozu migrantov v Drašičih...

Pozor! Več kot 100 tisoč obrtnikov v prihodnjem letu čakajo bistveno višji računi za elektriko!

Energetska zbornica trdi, da so opozorila Obrtno-podjetniške zbornice Slovenije...