fbpx

Očitki zoper kriminaliste so bili ovrženi – v predalu pa je očitno obtičala še ena ovadba

Dean Jurič (Foto: STA)

Vsem, ki ne berejo zgolj mainstream medijev, je seveda znano, da je obalna struja vzporednega mehanizma, ki med drugim vključuje tudi določene kriminaliste, zavarovana bolj kot kočevski medved. Septembra so na PU Koper zaradi prijave, da naj bi njihovi kriminalisti sodelovali s člani kriminalnih združb, uvedli notranjevarnostni postopek, prijavo pa so dobili tudi na Specializiranem državnem tožilstvu. Po poročanju 24ur na policiji sedaj pravijo, da dosedanji notranjevarnostni postopek očitkov zoper kriminaliste ni potrdil, tudi predkazenski postopek, ki ga je vodil posebni oddelek SDT, naj bi bil zaključen. Po naših podatkih naj bi se vse zgodilo po hitrem postopku, brez preverjanja podatkov ali zaslišanja ključnih prič – kar potrjuje našo uvodno misel.

Na portalu Prava.si so včeraj navedli sveže podatke o obalnem kriminalistu Deanu Juriču. “Ankaranski bad boy je moral vsak mesec plačati Deanu Juriču pet tisoč evrov za mir pred organi pregona. To je plačevala njegova mama prek Juričeve žene, odvetnice Maje Prodan Jurič,” so zapisali, enake informacije pa smo od dobro obveščenih virov prejeli tudi mi. Pred dnevi je namreč spletni medij 24ur z novinarko Damjano Seme (partnerko kriminalista Davida Antolovića) poročal, da so bili obalni kriminalisti oproščeni vseh obtožb – a viri so nas ponovno opozorili, da se je to zgodilo brez kakršnega koli preverjanja ali zaslišanja ključnih prič. Ankarančan, ki se je ukvarjal s preprodajo droge, je za mir pred organi pregona Juriču plačeval 5 tisoč evrov mesečno – in to celo štiri leta. To zgolj dodatno dokazuje, da bi bilo treba Juriča (in še koga) preiskati podrobneje. Če bi seveda za to sploh bil interes.

Po navedbah dobro obveščenih virov (imena hranimo v uredništvu) je večina nakazil potekala prek Juričeve žene, odvetnice in sedaj tudi občinske svetnice v občini Ankaran Maje Prodan Jurič. Več ali manj je plačevala mama Ankarančana, tudi sošolka mame Maje Prodan Jurič. Juričevo “izsiljevanje” se je po navedbah portala Prava.si končalo, ko je Ankarančan Juriča v enem izmed lokalov v Ankaranu postavil na realna tla. Juriča, njegovo ženo in še enega prijatelja je srečal v ankaranskem lokalu Bartima & Korta, pred vsemi pričami se je Ankarančan fizično lotil Juriča, ta pa je od strahu skupaj z ženo in svojim prijateljem pobegnil iz lokala. A Jurič naj bi zaradi vpliva v štirih letih vseeno pokasiral okoli 240 tisoč evrov. Še več, ko so s plačilom zamudili en mesec, naj bi Jurič bolno mamo Ankarančana strpal celo v zapor – kar je tudi botrovalo temu, da je Ankarančanu “počil film”.

Maja Prodan Jurič (Foto: zajetje zaslona/Youtube)

V posnetku, ki še nima soglasja za objavo, je Ankarančan tudi sam zatrdil vse navedeno, obenem pa je pojasnil, da je vse povedal tudi Dušanu Ribašu – spomnimo, ovadba Davida Klemenca in Nysreta Hoxhaja je letela tudi nanj, vključevala pa je še Juriča, Deana Grandiča, Mitjo Kirbiša in Heidi Fluher. O spornih poslih obalnih kriminalistov pa je spregovoril tudi Valon Hoxhaj, ki je bil sicer zaradi preprodaje drog in prevozov ilegalnih migrantov obsojen na devet let in 10 mesecev zaporne kazni. Prav Jurič naj bi Hoxhaju ponudil sodelovanje. “Vsi na Obali vejo, da oni nadzirajo drogo, a si tega ne upajo povedati na glas. Kdor je bil njim konkurenca in ni hotel z njimi sodelovati, je zdaj v zaporu. Če bi pristal na njihove pogoje, bi bil danes milijonar, ne zapornik,” je v intervjuju zatrdil Hoxhaj, ki je navrgel hude obtožbe tudi na račun koprskega tožilstva. “Jaz sem za to, da se o teh stvareh začne govoriti in se jih začne razčiščevati,” pa je pred kratkim sporočil tudi nekdanji kriminalist Matjaž Hrovatin, ki je bil Juričevim poslom priča tudi pobližje.

Foto: zajetje zaslona

Videti je, da so tudi to ovadbo pospravili v predal
Če se vrnemo nazaj na pričevanje Ankarančana – med drugim je na posnetku še slišati, da ga je po napadu na Juriča obiskal kriminalist z oddelka za informatorje Amir Beganović – k Ankarančanu je bil sicer napoten drug kriminalist, a sta ga Beganović in Ribaš prehitela, da ne bi Ankarančan preveč povedal. Beganović je Ankarančanu tudi pustil mobitel, prek katerega naj bi ga kot informator v prihodnje kontaktiral – kar naj bi Ankarančan sicer zavrnil. Dobeseden prepis pogovora je dostopen na portalu Prava.si. Bistvo pa je, da je sorodnik Ankarančana vložil kazensko ovadbo na koprsko policijo in tožilstvo, opisana zgodba je zaznana tudi na NPU-ju. A videti je, da so tudi to ovadbo pospravili v predal – Jurič ima namreč predvsem to srečo, da si je v svoji dolgoletni karieri ustvaril status nedotakljivega, vrh policije ga je še ob tako spornih (in preverljivih) razkritjih manjšega dela slovenskih medijev vedno zaščitil.

V članku na 24ur so zapisali, da je Jurič zaradi lažnih obtožb že vložil nekaj odškodninskih in kazenskih ovadb
Kljub temu obalni kriminalist Dean Jurič zelo dobro ve, da ni tako nedolžen, kot se predstavlja osrednjim medijem v državi. To zelo dobro vedo tudi nekateri nekdanji ožji sodelavci Juriča, ki so morali – tudi po krivem – zaključiti svojo kariero v vrstah slovenske policije. Še najbolj pa to vedo tisti z “nasprotnega” pola, ki so sodelovali z Juričem in njegovo ekipo in so se sedaj odločili spregovoriti. Pokvarjenim kriminalistom zamerijo predvsem sedenje na dveh stolih in da – za razliko od njih – odnesejo brez vsake kazni. Kot se je izrazil Hoxhaj: “Imam svoj kodeks, na dveh stolih ne sedim. Od malih nog sem naučen, da sedim samo na enem stolu.” Napovedali so, da bodo v prihodnje razkrili še več – ni namreč opaziti, da bi organe pregona to kaj dosti zanimalo, je pa vseeno prav, da je javnost seznanjena z zakulisnim delovanjem vzporednega mehanizma naše države.

Za odziv na vse očitke smo prosili tudi Juriča, ki se je za vprašanja zahvalil in nam odgovoril naslednje:
Na podlagi vašega elektronskega sporočila z dne 8. 12. 2022 sem se seznanil z vsebino zapisa na portalu Prava.si, na katerega se sklicujete. Kolikor sem uspel s težavo razumeti vsebino zapisanega, naj bi jaz na neznanem kraju, v neznanem času od neznanih oseb prejel ogromno količino gotovine v mesečnih obrokih v višini 5.000. evrov. Ker določenega neznanega meseca, neznana oseba ni imela dovolj denarja, da bi mi plačala obrok, naj bi jaz zaprl njegovo neznano mamo. O pričevanju te neznane osebe, naj bi obstajal celo videoposnetek, na katerem naj bi se pogovarjale ta neznana oseba, s še dvema neznanima osebama. O takšnem dogodku, ki bi se ga glede na trditve iz zapisa o štiriletnem trajanju plačevanja moral spomniti, iskreno ne vem nič. Če pa je verjeti vašemu zapisu, da so neznani sorodniki te neznane osebe podali kazensko ovadbo zoper mene in temu priložili še videoposnetek, pa verjamem da bo Oddelek za preiskovanje in pregon uradnih oseb s posebnimi pooblastili pri Specializiranem državnem tožilstvu iz Ljubljane, hitro, učinkovito in strokovno opravil svoje delo pri preiskavi tega domnevnega zločina.

Sara Kovač