fbpx

Odgovorna urednica Financ Simona Toplak kot zaupnica vplivneža iz ozadja Boruta Jamnika ne skriva svojega globokega sovraštva do aktualne vlade!

Urednica Financ Simona Toplak in vplivnež iz ozadja Borut Jamnik (Foto: STA/Twitter)

Odgovorna urednica časopisa Finance, Simona Toplak je odkrita nasprotnica vlade, ki jo vodi Janez Janša, je pa tudi zaupnica enega najmočnejših vplivnežev iz ozadja Boruta Jamnika. Po poročanju nekaterih virov, se je v preteklosti celo sporekla s svojim nadrejenim Petrom Franklom, ki je po njenem mnenju podpiral vlado. Spor s Franklom pa nikakor ni edini tovrsten izpad, saj se je bila v skladu s svojimi interesi in prepričanji, pripravljena sporeči tudi z ostalimi novinarji Financ. Denimo z doktorjem biofizike Tadejem Kotnikom se je prepirala, ker se Kotnik ni strinjal s švedskim modelom boja proti koronavirusu, nakar je zaključil s pisanjem kolumn. Še prej pa je prišla v spor celo na Novinarskem častnem razsodišču, saj je z Jako Elikanom, o njegovem delu, obračunala kar v članku in tako kršila etični kodeks. Zaradi Toplakove pa je prav tako odšel eden najbolj branih kolumnistov Financ, Stanislav Kovač.

Simona Toplak, ki je odgovorna urednica časopisa Finance, je vidno kritična do trenutne vlade, kar pa ni čisto nič novega. Toplakova je bila nasprotnica Janeza Janše že v času njegove prve vlade, med leti 2004 in 2008, ko naj bi celo interno napadla odgovornega urednika Petra Frankla, ker je vlado podpiral. Toplakova je bila Franklova namestnica in ga je leta 2013 nadomestila kot odgovorna urednica, Frankl pa je nato postal direktor in urednik vseh edicij Financ. Zamenjava pozicij pa se je po mnenju nekaterih zgodila zaradi finančne vzdržnosti podjetja, ki se je v tistih letih znašlo v krizi, kar pa je v omenjeni časopis vrata odprlo Borutu Jamniku.

Toplakova je sicer Jamnikova zelo dobra prijateljica, zaupnica in varovanka. Jamnik je bil v preteklosti predsednik uprave Modre zavarovalnice in je, po mnenju nekaterih, eden najmočnejših vplivnežev iz ozadja. Trenutno službuje kot član nadzornega sveta in predsednik revizijske komisije v podjetju Krka. Kot piše portal Top News pa so ravno zaradi te naveze Finance postale edino “glasilo omrežja” Jamnika.

Okrogla miza z naslovom Kaj je pri nas narobe s korporativnim upravljanjem in ali je nadzor zatajil, v sklopu kongresa Slovenskega inštituta za revizijo. Moderatorka Simona Toplak iz časnika Finance, Borut Jamnik iz Združenja nadzornikov Slovenije, Mojca Majic z Agencije za javni nadzor nad revidiranjem in predstavnik Banke Slovenije Matej Krumberger (Foto: STA)

Spor s Franklom pa ni edini. Spomnimo se primera, ko je doktor biofizike Tadej Kotnik za časnik Finance od leta 2012 redno objavljal kolumne, septembra pa je s pisanjem zaključil. Toplakova je takrat  zatrdila, da je bil razlog za Kotnikov odhod “vse bolj izrazito razhajanje med uredniškimi nazori in lastnim razumevanjem, kaj je bolj in kaj manj prav, pravilno in pravično.” Razlog za njun spor je bila ravno situacija s koronavirusom in različni pogledi na švedski model spopadanja z epidemijo.

Toplakova je vztrajala, da bi se morali zgledovati po švedskem modelu, po katerem bi umrlo najmanj 1190 Slovencev
“Premalo pameti. Premalo presoje. Premalo kritike. Janša hodi po hribih s Kurzem, Slovenijo pa vodijo nekakšni novi Aleksandri Rankovići in Sonje Lokar. To ni samo za se zjokati. To je za spremeniti. In obstaja model: Švedska,” je zapisala Toplakova. “Švedi brez mask in omejitev imajo v zadnjih 14 dneh na sto tisoč prebivalcev 29,4 primera korone, Slovenija z maskami in omejitvami pa 46,7. To je rezultat slovenske stroke in politike,” pa je bila kritična še dan poprej. Janševa vlada pa po njenem mnenju zna le zapirati, omejevati in teorizirati.

Kotnik je njenemu mnenju nasprotoval, nakar se je poslovil z mesta pisca kolumn. “Če bi Slovenija sledila švedskemu “modelu”, ki ga urednica znova in znova poveličuje, in privzamemo premo sorazmerne rezultate (pri razmerju števila prebivalcev 1 : 4,93) bi imeli v Sloveniji v tem trenutku 1190 mrtvih, od tega 130 mlajših od 70 let, 48 mlajših od 60 let, 15 mlajših od 50 let in šest oseb mlajših od 40 let. Ker je gostota prebivalstva pri nas več kot štirikratnik tiste na Švedskem, bi bilo pa z veliko verjetnostjo še nekaj slabše,” je v odgovor, 18. septembra 2020, zapisal še takratni kolumnist Kotnik, ki je sicer redni profesor na ljubljanski Fakulteti za elektrotehniko.

Z nekdanjim novinarjem Financ Jako Elikanom se je znašla na Novinarskem častnem razsodišču
Jaka Elikan je leta 2016 vložil pritožbo zaradi članka “V Jako Elikana smo izgubili zaupanje”, ki ga je spisala Toplakova. V članku je objavila njuna številna nesoglasja. Po mnenju razsodišča je novinarka kršila Kodeks novinarjev, saj ni preverila zbranih informacij, kar tudi ni priznala ali popravila. Odnos med najbolj branim kolumnistom Stanislavom Kovačem in Toplakovo pa se je zapletel zaradi ekonomista Jožeta Mencingerja. Kovač je namreč objavil kolumno z naslovom “Veleškodljivca Jožeta Mencingerja na sodišče”. Kovač je kasneje prejel opomin in nato dal odpoved sam, saj je ravnanje urednice “razumel kot cenzuro in kršenje pravice svobode govora”.

Sara Rančigaj