fbpx

Premier Janša v poslanici ob dnevu suverenosti: Postali smo svobodna, samostojna in suverena država, brez tuje vojske na svojem ozemlju!

Premier Janez Janša (Foto: Demokracija/Twitter)

Na današnji dan leta 1991 je zadnji vojak okupatorske Jugoslovanske armade (JLA) zapustil Slovenijo. Slovenija je s tem ne le pravno-formalno, temveč tudi dejansko postala suverena država. Gre za ključni dogodek v procesu osamosvojitve Slovenije, ki ga obeležujemo z dnevom suverenosti. Kot je v svoji poslanici poudaril premier Janez Janša, smo 25. oktobra 1991 dejansko postali svobodna, samostojna in suverena država, brez tuje vojske na svojem ozemlju. “To je bil privilegij, ki takrat ni bil dan vsem državam v Evropi. V vojaškem smislu smo postali močni in posledično varni. Sposobni smo bili braniti vsako ped slovenske zemlje, če bi bilo treba,” je poudaril. 

Iz noči s 25. na 26. oktober je izplula ladja z zadnjimi vojaki Jugoslovanske ljudske armade (JLA). Agresorska vojska se je sicer pričela iz pristanišča v Kopru umikati že 20. oktobra, 25. oktober pa je bil določen kot zadnji dan za umik. Vojaška ladja Galeb je 21. oktobra priplula v Luko Koper, na njo pa se je vkrcalo več kot 1000 vojakov JLA. V roku nekaj dni sta pripluli tudi dve vojaški transportni ladji, poleg pa še trajekt Sveti Štefan iz Črne gore.

Premier Janez Janša je v poslanici uvodoma zapisal, da se letos spominjamo nekaj veličastnih mejnikov v zgodovini slovenskega naroda. “Mednje, vredne spominjanja in proslavljanja, sodi,  po zmagi v vojni za Slovenijo, umik agresorske jugoslovanske armade iz Slovenije.” Po besedah Janše je bil 25. oktobra 1991 lep sončen dan, s pesnikom in generalom Maistrom bi rekli “kralja Matjaža dan”. “Leteli smo s helikopterjem nad avtocesto proti Postojni in opazovali zadnjo kolono jugosoldateske, ki se je umikala proti koprski luki. Veličasten dan, s katerim smo dosanjali svoje sanje in sanje mnogih generacij pred nami in dobili dokončno potrditev zmage v vojni za Slovenijo.” Janša poudarja, da smo se glede odhoda jugoslovanske vojske spretno pogajali, tako da smo jih primorali, da so v Sloveniji proti pričakovanjem pustili za pol milijarde ameriških dolarjev opreme, ki smo jo nujno potrebovali.

Foto: Printscreen

“Govorili so, da so odšli goli in bosi. A goli in bosi smo bili tudi mi, le nekaj mesecev prej.” Beograd je po besedah Janše novi slovenski vladi nenehno grozil, ji odvzemal pristojnosti na obrambnem področju, razorožil TO, pošiljal slovenske nabornike daleč v tuje kraje ter z dejanskimi aktivnostmi armade in obveščevalnih služb ustvarjal izredne razmere. Ne glede na to Janša poudarja, da smo uspeli, ker smo verjeli v svoj prav, v cilje, ki smo si jih zastavili kot narod. “Z neprimerno slabšo oborožitvijo smo se pogumno uprli in v nekaj dneh oboroženih spopadov  – predvsem zaradi uspešnih zasegov večjih količin orožja iz skladišč jugoslovanske armade – obrnili situacijo sebi v prid. In jo tako ohranili vse do umika agresorske jugoslovanske armade iz Slovenije.”

V poslanici Janša poudarja, da smo 25. oktobra 1991 dejansko postali svobodna, samostojna in suverena država, brez tuje vojske na svojem ozemlju. Kot pravi, je bil to privilegij, ki takrat ni bil dan vsem državam v Evropi. “V vojaškem smislu smo postali močni in posledično varni. Sposobni smo bili braniti vsako ped slovenske zemlje, če bi bilo potrebno. Imeti dobro opremljeno in izurjeno vojsko je nujen pogoj suverenosti, a še ni zadosten. Potrebno je imeti precej več, predvsem pa sposobnost stopiti skupaj in izkazovati pripadnost  skupnosti.” Pravi, da mi smo to imeli. Janša se je zahvalil vsem za dan, ko smo dosanjali svoje sanje: pripadnikom Teritorialne obrambe, pripadnikom Manevrske strukture narodne zaščite, pripadnikom organov za notranje zadeve, civilne zaščite in upravnih organov, podjetjem in občanom, ki so prispevali svoja tehnična sredstva za potrebe obrambe, medijem, gasilskim in lovskim društvom, političnim oblastem na vseh ravneh ter slovenskim rojakom v zamejstvu in po svetu. Poseben poklon je premier izrazil vsem, ki so za zanjo v vojni za Slovenijo darovali svoja življenja.

Po koncu slovenske osamosvojitvene vojne leta 1991 so sledila pogajanja na Brionih med Slovenijo, Jugoslavijo in Hrvaško, ki so se končala s podpisom t. i. brionske deklaracije 7. julija 1991, s katero so bila osamosvojitvena dejanja v Sloveniji zamrznjena za tri mesece. Do izteka moratorija so takratne jugoslovanske oblasti spoznale, da Slovenije ne bo mogoče zadržati v Jugoslaviji, zato so sledili pogovori o odhodu JLA s slovenskega ozemlja.

“Drage državljanke in državljani, to je bil čas, ko so bili v ospredju skupni cilji, solidarnost, enotnost, pripadnost skupnim vrednotam. Le v takem družbenem kontekstu so mogoči zgodovinski presežki, kakršen je na primer izgon tuje vojske s slovenske zemlje,” je poudaril Janša in dodal, da naj nam ostanejo te izkušnje tudi za vnaprej kot zgled in naj nas navdajajo s ponosom.

Danes je Slovenija po besedah Janše v bistveno drugačnih razmerah kot petindvajsetega oktobra 1991. Je namreč članica EU in Nata, predsedujoča Svetu Unije, sooblikuje velike razvojne procese v zavezništvu, a tudi išče rešitve za težave in negotovosti, ki se kopičijo tudi na varnostnem in obrambnem področju. “Skupnemu varnostnemu dežniku bomo morali prispevati več, kakor tudi povečati lastno odpornost, da se bomo sposobni sami ubraniti – kot smo bili sposobni pred tremi desetletji! Takrat smo zmogli izziv časa, ni razloga, da ga danes, ko imamo za to več možnosti, ne bi.”

Foto: Printscreen

Danes je dan, ko praznujemo dogodek, ki nas povezuje, poudarja premier in dodaja: “Naj ostane samostojna in suverena Slovenija varen in prijazen dom za vse, ki jo imamo radi! Bog živi Slovenijo.”

Predsednik vlade Janša se bo danes, 25. oktobra 2021, ob 20. uri udeležil državne proslave ob dnevu suverenosti, ki bo potekala v športni dvorani Osnovne šole Koper. Slavnostni govornik na državni proslavi bo minister za obrambo Matej Tonin. Neposredni prenos proslave bo na I. programu Televizije Slovenija in na spletnem portalu MMC (pod zavihkom v živo na I. programu).

Nina Žoher