Z dnevom suverenosti obeležujemo spomin na odhod zadnjega vojaka JLA iz Slovenije, a rdeča zvezda še vedno straši po domovini

Z dnevom suverenosti danes obeležujemo spomin na dogodke, ko je pred 27 leti Slovenijo zapustil še zadnji vojak JLA. (foto: Twitter)

Z dnevom suverenosti danes obeležujemo spomin na dogodke, ko je pred 27 leti Slovenijo zapustil še zadnji vojak JLA. A žal se ta praznik praznuje z zavedanjem, da se okupatorske rdeče zvezde (in vsega, kar ta predstavlja) še danes nismo znebili. Prav tako nismo razgradili mreže jugoslovanskih tajnih obveščevalnih služb.

Zadnji vojak agresorske Jugoslovanske ljudske armade (JLA), ki je Slovenijo zaradi njenih osamosvojitvenih teženj napadla 27. junija 1991, je slovensko ozemlje zapustil v noči s 25. na 26. oktober 1991, ko je iz koprskega pristanišča odplula še zadnja ladja z vojaki.

Po razglasitvi samostojnosti Slovenije 26. junija 1991 in napadu JLA na Slovenijo 27. junija 1991 je namreč prišlo do desetdnevne vojne (ta je sicer neformalno trajala že od maja 1990), ki so ji sledila pogajanja na Brionih med razpadajočo Jugoslavijo, Slovenijo in Hrvaško. Pogajanja so bila zaključena 7. julija 1991 s podpisom t. i. brionske deklaracije, s katero so bila osamosvojitvena dejanja v Sloveniji zamrznjena za tri mesece. Do izteka moratorija so jugoslovanske oblasti spoznale, da Slovenije ne bo mogoče zadržati v Jugoslaviji, zato so sledili pogovori o odhodu JLA s slovenskega ozemlja.

Demokracija.si

 • FORT WORTH

  Danes jih je vec, kot takrat leta 1991.
  Vidi se, kako zelo je Slovenija tolerantna do vseh teh domacih in tujih razkrojevalcev slovenske drzave.
  Drzavo so nam ugrabili zle mracnjaske komunisticne sile, ki jo vedno bolj stiskajo za vrat.
  Ponovno lahko napolnimo najmanj dve ladji…

 • Andrej

  Uni šalabajzerji Prleti, Cepci in podobni so pa kar tiho. Še zdaj žalujejo.

 • piko8

  Dan suverene Slovenije pa edina Slovenska zastava na moji hiši v kamniški občini!!!

 • Olga2345

  Ko so srbobansko JLA v rit nabrcali, bi ji morali v rit zabit še rdečo zvezdo! Udbomafijca Kučana pa v zapor do smrti zaradi udbaških zlocinov in kršenja človekovih pravic!

 • Andrej

  JLA pomeni jugoslovanska ljudska armada. Ta tukaj je udarila po lastnem ljudstvu, torej ni prav nič ljudska. Bolje bi bilo JNA – jugoslavenska narodna armija. Še bolje pa: JA – brez ljudstva, naroda, ker je ljudstvo in narod morila. Lasten. Pa petokrako rdečo zvezdo je ponosno nosila. Povem zato, ker ne vem, ali jih danes v šoli to učijo. Da je bila na čelu morilne šibe lastnega naroda rdeča petokraka zvezda.

 • montyamp

  UDBOSLAVIJE ni več , sedaj gre za Slovenijo .
  Murglosrbe na vrbe .

  • Slovenc

   Sedaj gre za hlapcevanje diktatorski eu…

 • branči

  škoda, da so šli! so bili manj kontaminirani, kot yugo glozan, ki je ostala v slveniji in nam danes serje na glavo s svojimi idiotizmi!

 • Silka

  Vojaki so res odšli, oficirji pa so s pomočjo slovenske komunistične bande ostali in pridobili položaje v vojski. Mnogi, pa s krasno penzijo uživajo in s svojimi simboli sanjajo o Jugoslaviji.

 • soc

  Tistega dne so odšli zadnji balkanski naborniki na slovenskih tleh. Za vselej. In njihovi oficirji. Za nekaj let.

  A tisti, ki bi morali oditi z njimi v državo svoje intimne opcije, so vsi ostali. Za mojo domovino usodna odločitev in danes umiranje na obroke.

 • xtc

  Vse totalitarne simbole prepovedat,častilce le teh pa izgnat v države kjer je to dovoljeno.

  • Kataklizma

   vključno s križem

 • Hun

  Se dobr da so nadobudnemu neizkusenemu obramboslovcu TO razorozil, ce ni blo zrtev precej in se bi vojna mal zavlekla. Tko da kapo dol stari gardi Kucanu itd.

Naročite se na novice Nova24tv.si!

Vpišite vaš email naslov in se naročite na novice Nova24TV.si!

Uspešno ste se prijavili na novice Nova24tv.si!