So podporniki evtanazije skopirali logotip Zavoda Iskreni?

Vir: STA

Predlog zakona o prostovoljen končanju življenja je bil podan v zakonodajni postopek sredi julija letošnjega leta. Pobudniki zakona v društvu Srebrna nit so za popularizacijo zdravniške pomoči pri samomoru pripravili tudi spletno stran, ki pa – vsaj tako se zdi – kopira logotip Zavoda Iskreni. Promotorji so se očitno odločili skopirati logotip svojih ideoloških nasprotnikov. 

Spletna stran, ki jo je moč najti na naslovu moježivljenje.si, je posvečena promociji evtanazije oz. pomoči pri samomoru. Poleg besedila predloga zakona, večjih podpornikov, utemeljitev, da življenje ni sveto, v oči bode logotip v obliki srca, le malo drugačen od tega, ki ga ima že leta Zavod Iskreni.

Tako je videti logotip Zavoda Iskreni.

Vir: Iskreni.net

Logotip v obliki srca je izrisan v obliki neprekinjene črte, prekrižane na vrhu logotipa. Neprekinjena črta je sestavljena iz dveh različnih odtenkov rdeče barve. Dopisano je ime zavoda – Iskreni. Kot vidite spodaj, je logotip promotorjev evtanazije zelo podoben.

Vir: Moježivljenje.si

Logotip spletne strani moježivljenje, ki jo je objavila Srebrna nit, je v obliki srca, v obliki prekinjene črte na dnu logotipa. Desno od srca je geslo spletne strani – Moje življenje, moja pravica.

Logotipa imata torej identično osnovno obliko srca, barve srca, postavitev teksta desno od srca in barvo teksta. Ločuje ju le nesklenjena črta pri promotorjih evtanazije in malenkost drugačna postavitev teksta, kar pač narekuje dolžina gesla, ki so si ga izbrali. 

Kopiranje sloga kot ideološka subverzija
Podporniki evtanazije niso skopirali katerega koli logotipa. Zavod Iskreni je zasebni zavod, zavezan konservativnim, katoliškim vrednotam. Na portalu Zavoda je pogosto najti vsebine, ki ozaveščajo o resničnih podobah evtanazije. Skratka, brati je mogoče diametralno nasprotne razmisleke od teh, ki jih je mogoče prebrati na spletni strani Moje življenje.

Končno se ponuja vprašanje, zakaj kopirati ideološkega nasprotnika. Če izključimo, da gre za naključje ali da se med podporniki skrivajo podporniki Iskrenih, ni nobene druge razlage, kot da gre za obliko ideološke subverzije, pri kateri skušajo podporniki evtanazije vrednote življenja postaviti na glavo in jih ironično predstaviti kot nekaj enakovrednega, še bolje, enako srčnega.

Ž. K.