fbpx

Svetovni unikum: Sindikati agitirajo za nižje plače

predsednica Zveze svobodnih sindikatov Slovenije Lidija Jerkič (foto:STA)

Od 1. do 19. avgusta 2022 je v javni razpravi predlog sprememb štirih davčnih zakonov, med njimi je najpomembnejši zakon o dohodnini, s katerim vlada Roberta Goloba znižuje neto plače za vse. Vladni predlog kar štirih zakonskih sprememb na področju davkov, kar mediji ljubkovalno imenujejo davčna reforma, že na prvi pogled deluje zaskrbljujoče. Z njim se bo znižala splošna davčna olajšava, zaradi česar bo dohodnina višja in neto plače nižje. Glede na to, da bodo na slabšem celo tisti, ki prejemajo minimalno plačo, je prav absurdno, da prav sindikati, ki naj bi bili na strani delavcev, to predlagano novelo zagovarjajo.

Da je predlagana novela zakona o dohodnini korak v pravo smer, so prepričani v Zvezi svobodnih sindikatov Slovenije in Konfederaciji sindikatov javnega sektorja Slovenije, piše STA. Predlog je med drugim za javno televizijo komentirala tudi predsednica Zveze svobodnih sindikatov Slovenije Lidija Jerkič, ki je v preteklosti tudi sama priznala, da ljudem ne zna razložiti, zakaj niso navdušeni za spremembo, ki bi ljudem prinesla večji neto prejemek. Pa vendar je slika jasna, cilj je polnjenje državnega proračuna in financiranje NVO, na račun praznjenja žepov ljudi, medtem ko osrednji mediji s pristranskim poročanjem skušajo zakriti pravo sliko, na kar je opozoril tudi politični analitik Mitja Iršič na Twitterju.

Povsem nerazumno je v času visoke draginje in inflacije uvesti predlagano davčno reformo. Sploh ko beremo, da se v ostalih državah s tem soočajo nasprotno. Medtem ko Golobova vlada želi višati davke, v Nemčiji npr. pripravljajo paket davčnih olajšav za razbremenitev ljudi.  Seveda se aktualna vlada za to ne zmeni. Na račun nižjih plač in tudi hromljenja gospodarstva, na katerega opozarjajo tudi v Gospodarski zbornici Slovenije, bodo tako napolnili proračun, višje davke in nižje neto plače pa podpirajo tudi v sindikatih. Med drugim se zavzemajo za ponovni dvig stopnje obdavčitve od dohodka iz kapitala in iz oddajanja premoženja v najem na 27,5 odstotka. Prav tako menijo, da bi moral biti znesek za upravičenost do splošne olajšave za plačilo dohodnine višji od 15.000 evrov.  Dejstvo, da sindikati branijo višje davke in neto plače pa je presenetilo marsikoga tudi na Twitterju, kjer se nekateri sprašujejo ali sindikati “zastopajo Goloba ali delavce“?

Sindikati pričakujejo, da bodo vladni predlog novele zakona o dohodnini in podani predlogi obravnavani s socialnimi parterji na Ekonomsko-socialnem svetu ter da bodo v procesu usklajevanja dosežene rešitve, ki bodo ustrezna podlaga za pripravo celovite davčne reforme.

Jasno postaja, da smo v tem trenutku priča očitnim znakom, ki kažejo na točno to, kar je bilo pričakovati od prihoda Svobode na oblasti, na to je opozoril tudi politični analitik Mitja Iršič, ki je na Twitterju zapisal: “Hej ljudje, a vam je zdaj končno jasno? Mediji niso na vaši strani. Leve politične stranke niso na vaši strani. Sindikati niso na vaši strani. NVOji niso na vaši strani. Gre za aktivno zaroto proti vam, zaradi katere boste čez 10 let Višegrajce gledali v hrbet.

Že pri napovedih nižanja plač in višanja davkov je o tem teklo toliko debat, v katerih so sodelovali gospodarski in finančni strokovnjaki in pri tem večkrat poudarili, kako škodljiva je predlagana davčna reforma ne le za ljudi, ampak za celotni gospodarski sektor. Predvsem spravlja v slabo voljo tiste davčne zavezance, ki bi jih spremembe oziroma dvig davkov pripravil do tega, da se preselijo v drugo, davčno bolj ugodno državo. Vendar pa ne gre le za potencialno selitev teh davčnih rezidentov v tujino ali ustavno sporno razlikovanje med davčnimi zavezanci. Nekateri ukrepi so nepotrebni, nekateri pa tudi škodljivi.

Obljuba o 10-letni oprostitvi plačila davkov in dohodnine je bila le ena laž več
Golob je že pred volitvami obljubil nižanje plač, zato je bilo to pričakovano, je pa prekršil še eno obljubo, in sicer, da bodo mladi prvih 10 let zaposlitve oproščenih plačila davkov in dohodnine. Robert Golob je pred volitvami na soočenju na RTV povedal: “Če hočemo preprečiti beg možganov in doseči vrnitev mladih, moramo narediti to, kar so naredile skandinavske države. Prvih deset let zaposlitve morajo biti davki in dohodnina za mlade – nič.” Pri tem je tudi s prsti desnice, ki jih je usmeril proti kameri, oblikoval znamenje 0. Sporočilo je bilo nedvoumno. Nič davkov in prispevkov. Očitno pa je na to obljubo Robert Golob pozabil takoj, ko je stopil iz studia RTV Slovenija.

Tanja Brkić