fbpx

Uroš Urbanija na Radiu Študent: Stvari se razčiščuje na uredniških sestankih in ne pred gledalci, ki tega niso dolžni poslušati

Mitja Prek, Uroš Urbanija in Boris Vasev (foto: Twitter)

“Kot nacionalna televizija moramo biti zavezani k najvišjim standardom poročanja, objavljanja, tukaj za neke osebne okoliščine ni prostora. Vsaka novica mora biti profesionalno narejena, osebno obračunavanje znotraj uredništva je nedopustno,” je dejal direktor TVS Uroš Urbanija v oddaji na Radiu Študent. V oddaji so sodelovali še Mitja Prek, turnusni urednik informativnega programa na prvem programu Televizije Slovenija, in zloglasni novinar Multimedijskega centra RTV Slovenija Boris Vasev.

Ob prihodu novega direktorja TVS Uroša Urbanije na novi položaj je bilo izboljšanje komunikacije med zaposlenimi. Napovedal je ureditev odnosov in vzpostavitev ustrezne komunikacije med zaposlenimi. Kakršnokoli medsebojno obračunavanje, žaljenje prek družbenih omrežij in sovražni govor vidi kot nedopustne in nesprejemljive, in na tej točki je treba po njegovem mnenju začeti delo. To je poudaril že na začetku, zato tudi njegove reakcije na ravnanje voditelja Saše Krajnca v oddaji niso bile nepričakovane. Urbanija je poudaril, da je komunikacija izredni pomembna za dobro delo in, da mu je žal, da doslej tega na RTV niso bili deležni.

“Kot nacionalna televizija moramo biti zavezani k najvišjim standardom poročanja, objavljanja, tukaj za neke osebne okoliščine ni prostora. Vsaka novica mora biti profesionalno narejena, osebno obračunavanje znotraj uredništva je nedopustno,” je uvodoma dejal Urbanija. Mitja Prek je med na vprašanje, ali se je kaj takega, do zdaj v 25 letih, kot je tam zaposlen, že zgodilo, na kar je odgovoril, da ne. Tukaj se je oglasil Vasev, ki je to komentiral kot negativno posledico od prihoda Urbanije na mesto direktorja, saj so se te “abnormalne stvari začele dogajati zdaj, to je protiargument njegovemu načinu vodenja”.

“Če bi naročil, da se objavi točno to, kar je Krajnc povedal, potem ne bi bilo problema, vendar je šlo verjetno za njegovo jezo, razburjenje, vsak je lahko jezen, vendar se to ne rešuje na ekranih, niso gledalci dolžni to poslušati in gledati.” Urbanija je pojasnil, da sta mu Saša Krajnc in Vesna Pffeifer pojasnila tudi v poročilu, da se jima je enostavno zdelo vredno poročati o procesu izbira tematik, s čimer se Urbanija ni strinjal, “saj sta to obvestila samo v enem procesu izbire in ne o vseh, zadeva ne pije vode”. Po njegovem mnenju je bilo kršenje profesionalnih standardov, saj sta osebno jezo očitno reševala pred gledalci. S tem se ni strinjal Vasev, ki je pojasnil, da je voditelj prav zaradi svoje zavezanosti javnosti storil to, “to je bil za Krajnca izhod v sili“, češ da je s tem vidil način reševanja trenutne situacije, ki jo nekateri revolucionarni novinarji vidijo kot “pritisk”.

Stvari se razčiščuje na uredniških sestankih
“Če nekdo mi sposoben iti preko sebe in profesionalno opravit dela, potem je morda bolje, da se loti stvari, ki niso stresne, saj je delo urednika izjemno stresno, vendar se to od dnevnega urednika pričakuje, da bo to lahko opravil profesionalno,” je mnenja Urbanija, dodaja pa, da si ne predstavlja, da bi voditelj 10 minut razpravljal ker je jezen na urednico, saj ga ta ni poklicala prej. “Stvari se razčiščuje ne uredniških sestankih”. Ali je smiselno obveščati javnost na tak način, kot je to storil Krajnc, je Preka vprašal voditelj oddaje, ki je na to odgovoril, da je bila v tem konkretnem primeru ta intervencija potrebna, saj v primeru, da se prispevek ne bi objavil, bi to pomenilo ali cenzuro ali neodobritev odgovorne urednice. Prek je povedal, da se v primeru, da bi se o tem urednici obvestili pravočasno, ne bi bilo problema, vendar Urbanija meni, da čas obveščanja tukaj ni bil pomemben.

Foto: Twitter

Da je komunikacija med zaposlenimi izredno pomembna, so se strinjali vsi, Boris Vasev je ob tem poudaril, da z vršilcem dolžnosti Igorjem Pirkovičem MMC Slovenija niso imeli skoraj nič komunikacije, zato se mu zdi, da svojega dela ne opravlja in da ni kompetenten za ta položaj in nesprejemljiv iz različnih razlogov. Glede na govorice, da se je za urednika MMC-ja pripravljal trenutni odgovorni urednik Siola, Peter Jančič, je voditelja zanimalo, kdo jim je ljubši. Vasev temu ni naklonjen, saj meni, da za to delo ni primeren, kar naj bi v preteklosti pokazal, čeprav svojih argumentov ponovno ni utemeljil, je pa povedal, da so bila njegova ravnanja zelo politična, kar je sploh ironično, glede na to, da so na RTV zaposleni očitno le tisti, ki so za javnost neodvisni, vendar skrajno levičarski. To pa dokazujejo tudi številni prestopi iz novinarskih vrst v leve politične stranke.

Ana Horvat