Ob dnevu državnosti nocoj v ljubljanski stolnici maša za domovino

Nadškof Stanislav Zore (foto: STA)

V ljubljanski stolni cerkvi sv. Nikolaja bo nocoj ob 18. uri zahvalna maša za domovino ob dnevu državnosti, ki jo bo daroval ljubljanski nadškof metropolit Stanislav Zore. Poleg vernikov so k maši vabljeni tudi predstavniki političnega in družbenega življenja ter diplomatskega zbora. Udeležbo je napovedal tudi predsednik republike Borut Pahor.

Pri bogoslužju bosta poleg zbora Slovenske filharmonije sodelovala tudi enota za protokol Slovenske vojske in kvintet trobil vojaškega orkestra. Z nocojšnjo mašo v ljubljanski stolnici bodo zaznamovali tudi 25. obletnico formalne ustanovitve samostojne Slovenske škofovske konference. Njen statut je papež Janez Pavel II. potrdil 19. februarja 1993.

Prireditve ob 25. juniju, dnevu državnosti, bodo danes potekale tudi v nekaterih občinah. Med njimi so tudi mestne občine Murska Sobota, Celje in Velenje. Vrhunec dogajanja v čast prazniku pa bo osrednja državna proslava, ki bo v nedeljo, na predvečer praznika, potekala na ljubljanskem Kongresnem trgu. Zbrane bo nagovoril predsednik Pahor. Pred proslavo se bo na slavnostni seji sestal državni zbor.

Urad predsednika republike pa bo na praznični ponedeljek tradicionalno odprl vrata obiskovalcem. Pred vhodom v predsedniško palačo bo postrojena častna straža garde Slovenske vojske. Obiskovalci si bodo lahko pod strokovnim vodstvom ogledali palačo. Sprejel in nagovoril jih bo predsednik Pahor.

Slovenija dan državnosti zaznamuje kot spomin na 25. junij 1991, ko je tedanja skupščina sprejela temeljno ustavno listino o samostojni in neodvisni Republiki Sloveniji. Hkrati je sprejela ustavni zakon za izvedbo temeljne ustavne listine in deklaracijo o neodvisnosti. Dan po slavnostni razglasitvi samostojnosti in neodvisnosti se je začela osamosvojitvena vojna.

C. Š.

 • Zgornji

  ŽAL SE PLAČANE MOLITVE BOGU ZELO GNUSIJO !!! ! !!!

 • Zgornji

  PRI TAKIH ” SVETNIKIH ” ŽAL BOŽJI BLAGOSLOV PAČ VEDNO MANJKA KER TUDI MORA MANJKATI … TAKO KOT TUDI PRI JEHOVCIH IN OSTALIH POKVARJENCIH . Žaaal.

 • Zgornji

  Kaj če bi kako Bolj Pametno Prireditev Organizirali, … ??? ? ??? Takšno da bi bila Bogu Resnično Všeč , tako kot jih to imajo organizirane naši Bratje drugje po Vesolju … in se imajo Resnično Dobro . Ne pa ta kramarski rompompom z ropotanjem trobil in trobezljanja trobezljačev … Ker, če boste Takole nadaljevali, Bo Kmalu prišlo samo še več Migrantov , in ti vam bodo potem pokazali kaj si Zaslužite z temi Napačnimi prireditvami/zborovanji in vso bedno zlobno pokvarjeno kramo zraven . Zatorej, … Rajši vzemite Pamet v roke, in se ne delajte še bolj Neumne kot ste itak – Že.
  Hvala v imenu Mrtvega Slo naroda .
  Lep pozdrav do tedaj .
  (do tedaj ko se Poboljšate)

 • Vera

  Levica naj ne sili v ospredje, saj ni bila za osamosvojitev Slovenije .

 • Peter

  Samo tiho naj bojo.

  Lezejo levim v rit za majhne privilegije, banda farška, no.

  • RATATA

   sarkazem
   sarkazma
   sarkazmu
   sarkazem
   sarkazmu
   s sarkazmom
   … ali pa brez njega.

   • Peter

    Ja, nekje na pol…ko bi se malo bolj potrudili pri propagandi za desne (nobeni levi ustanovi ni sramota delati reklamo za svoje), bi bil rezultat volitev še boljši.
    Kaj nam bo maša za domovino, če polovica tistih, ki gredo od maše volit, voli leve, no…

    • RATATA

     RATATA 10 dni nazaj
     Transferzala slovenskega vernika: “od maše na volišče obkrožit serpentinarja, cmerarja, kornla, cvirntrajbarco.”

     8 Uredi Pogle

 • stajerc5

  V Velej bo proslava samostojne Slovenije verjetno kar pred slosarjem…, mogoce tudi v novem azilnem domu…

 • RATATA

  Škoda, da se niti vernikom ne znajo več prikupiti!

  • Zgornji

   Ja, še Dobro da s(m)o tudi verniki začeli Spregledovati , … samo še nekaj par fanatičnih verskih norcev naseda tem farškim pokvarjencem , katere je Bog že Zdaaaaaaavnaj Zapustil !!! ! !!! Amennn !!! ! !!!

   • Djuro Sumar

    Baje ima Bog najrajši ateiste.

    • Zgornji

     Ja, Ampak od teh Samo Nekatere – Tiste za katere ve, da nekoč še nekaj Bo. Za vse ostale Zlobne Ateistične Zakrknjence pa Nima posluha oziroma interesa, vse dokler ne pokažejo Vsaj malo Poboljšanja. Žal.

     • Djuro Sumar

      Ti in Bog se očitno zelo dobro razumeta, saj ti zaupa vse svoje skrite misli.

     • Zgornji

      Žal si Zopet v Zmoti, kajti , ker sem preveč Pokvarjen, mi tudi Bog zaupa bolj malo od svojih misli .

 • Djuro Sumar

  Edino kar vam je preostalo je, da molite za svoje grešne pohlepne duše.

 • lili pili

  Kdaj bo masa za mariborske cerkvene zvonove in ali bo to zadusnica mariborske nadskofije, bankrotirane…. in moralno propadle…

 • Demokristjan

  Naj živi Slovenija prijazna domovina do svojih ljudi in družin.

Naročite se na novice Nova24tv.si!

Vpišite vaš email naslov in se naročite na novice Nova24TV.si!

Uspešno ste se prijavili na novice Nova24tv.si!