fbpx

Ob dnevu policije: Vse do danes je ohranila vrednote osamosvojitvenih prizadevanj, ki so nas pred tremi desetletji združile v skupni viziji prihodnosti

Direktor policije mag. Anton Travner. (Foto: Slovenska policija)

Na osrednji slovesnosti ob policijskem prazniku so se v petek, 26. junija 2020, na Policijski akademiji v Tacnu spomnili na vlogo policije pri nastanku naše države. Osvetlili so svoje poslanstvo, ki se v vseh teh letih ni spremenilo, saj je njihova poglavitna skrb še vedno skrb za varnost ljudi. Slovesnost je eden od načinov, s katerim ohranjajo spomin na prelomne dogodke med letoma 1989 in 1991. Spominjajo se vrste pogumnih dejanj svojih predhodnikov. Neizpodbitno je dejstvo, da so v izjemni složnosti, sodelovanju in medsebojni pomoči pripadniki takratne milice, ob pomoči teritorialne obrambe in ljudstva, odločno izborili našo svobodo ter suvereno in neodvisno državo.

Takrat se je prerodila tudi Slovenska policija, ki je na podlagi zakonodaje nove države kmalu začela ubirati svežo pot, pot sodobne institucije, ki so ji poleg načel zakonitega in strokovnega dela enako pomembni tudi spoštovanje človekovih pravic, etika in predanost skrbi za ljudi. V vsem tem času se je policija soočala in se še vedno sooča z najrazličnejšimi dogodki in izzivi, a se ni nikoli izneverila ljudem in njihovi zaščiti.

Pred začetkom slovesnosti je delegacija policije in notranjega ministrstva položila vence k spominskima obeležjema v Parku spomina v Tacnu v Ljubljani in Pomniku padlim v vojni za Slovenijo 1991 na Novih Žalah v Ljubljani. (Foto: Slovenska policija)

Zbrane sta nagovorila generalni direktor policije mag. Anton Travner in minister za notranje zadeve Aleš Hojs
“V junij, ki je za slovensko policijo običajno prazničen mesec, smo vstopili z negotovostjo, skoraj prepričani, da bomo morali dan policije obeležiti popolnoma drugače. In okoliščine so nas res prisilile v spremenjeno obliko in obseg praznovanja. A vseeno nam je uspelo ustvariti tudi nekaj slovesnega vzdušja. In prav nekaj slovesnosti, druženja in sprostitve v tem trenutku res potrebujemo, saj so zadnji meseci izjemno obremenili celotno policijo. K sreči smo prvi val epidemije uspešno zajezili, tudi ob pomoči državljank in državljanov, ki ste spoštovali ukrepe, za kar se vam ob tej priložnosti iskreno zahvaljujem. Brez vašega sodelovanja nam namreč ne bi uspelo,” je uvodoma povedal Anton Travner.

Samo v prvih dveh mesecih epidemije so poleg vseh rednih nalog čez ozemlje Slovenije organizirano pospremili skoraj 67.000 tovornih vozil. Poleg rednega policijskega dela so izvajali še ukrepe glede omejitev gibanja in združevanja ter samo aprila in maja izvedli skoraj 190.000 kontrol na krajih, kjer so se pred epidemijo običajno zbirali ljudje. Ves čas so zagotavljali prisotnost na kontrolnih točkah na notranjih mejah – tistih mejah, kjer so mejno kontrolo odpravili že pred 12 leti z vstopom Slovenije v schengensko območje. Kot podpora vsem policijskim nalogam so se v ozadju, daleč stran od oči javnosti, reševale tudi zahtevne logistične in tehnične naloge, pravna vprašanja, kadrovski izzivi, ves ta čas pa so intenzivno skrbeli tudi za obveščenost ljudi. “Ravnali ste skrbno in dobro, saj smo v času epidemije beležili le 6 obolelih med zaposlenimi,” je še dodal Travner, ki sam zase pravi, da funkcijo prevzel ob zavedanju, da slovenska policija ni samo državni organ, temveč je velika družina strokovnih, delavnih in požrtvovalnih policistk in policistov ter drugih sodelavk in sodelavcev.

Policistom je spregovoril tudi notranji minister Aleš Hojs

Minister za notranje zadeve Aleš Hojs je na slovesnosti ob dnevu slovenske policije v Tacnu vsem policistkam in policistom povedal,  “da v teh mesecih, odkar sem z vami, sem lahko spoznal vašo neizmerno iskrenost, strokovnost in požrtvovalnost za državljane Slovenije.” Pohvalil je njihovo delo in priznal, da tudi v prihodnje od njih veliko pričakuje. “Državljani vas, tako kot Slovensko vojsko in slovensko zdravstvo, vidijo na piedestalu branika njihove varnosti. Za razliko od let 1990/91 tokrat vas še posebej visoko, torej pred Slovensko vojsko in ostalimi sistemi varnosti. Verjamem, da ste tega sposobni in da boste to tudi storili.”

Prejemnikom priznanj, policistom in občanom se je minister iskreno zahvalil za njihova hrabra in požrtvovalna dejanja, vsem policistom in policistkam pa zaželel lepo praznovanje dneva slovenske policije. Dodal je še, da če so potrebne zakonske spremembe na področju varovanja naših meja, ukrepanja proti paravojaškim enotam ali večja pooblastila pri zagotavljanju javnega reda in miru, jih bo kot minister zagotovil.

 

Luka Perš