fbpx

Občinsko vodstvo še naprej preprečuje izvedbo referenduma o migrantskem centru v Črnomlju

Fotografija je simbolična (Foto: STA)

Pred sejo občinskega sveta Črnomelj je svetnik, podžupan in predsednik občinskega odbora SD Samer Khalil svetnikom poslal predlog za razširitev dnevnega reda seje. Občinski svet naj bi razveljavil 5., 6. in 7. točko sklepa z dne 25. 11. 2016, za katere je Civilna iniciativa proti migrantskemu centru v Beli krajini zbrala podpise pod Pobudo za izvedbo referenduma.

Občinska svetnica mag. Maja Kocjan je občinskem svetu predlagala, da je čas, da se stvari zaključijo in se ne vlečejo v nedogled. V razpravo in odločanje je predložila predlog sklepa: »Občinski svet nasprotuje vzpostavitvi sprejemno-registracijskega centra na območju Občine Črnomelj, saj območje z več vidikov (infrastrukturnih in socialnih) ne prenese večjega števila migrantov dnevno.« V razpravi so tudi nekateri ostali svetniki povedali, da je s tem sklepom dejansko ponujena roka občinskemu vodstvu in da je prišel  čas, da se stvar zaključi. Pobudnik sklepov Samer Khalil je vztrajal pri potrditvi njegovega predloga, kar so koalicijski občinski svetniki potrdili. Večina koalicijskih svetnikov ni dovolila, da bi sploh glasovali o predlogu svetnice Maje Kocjan.

Odločitev občinskega sveta pomeni, da občina Črnomelj še vedno dopušča možnost vzpostavitve sprejemno-registracijskega centra na območju občine Črnomelj. Občinsko vodstvo hkrati s tem poskuša preprečiti referendum. Po posvetovanju s pravniki pa mora županja v vsakem primeru odločiti o pobudi, ki jo je dala svetnica Maja Kocjan, v skladu s statutom občine Črnomelj in zakonom. Glede na to, da Civilna iniciativa proti migrantskemu centru v Beli krajini (CI) še vedno ni prejela nobenega županjinega odgovora (po Statutu Občine Črnomelj bi morala tega podati v roku 8 dni po prejeti odločitvi Upravnega sodišča RS), lahko zatrdijo, da županja ponovno ne upošteva zakonskih določil in spet deluje nezakonito ter samovoljno.
Županja občine Črnomelj Mojca Čemas Stjepanovič noče slišati civilne iniciative (Foto: STA)

Županja občine Črnomelj Mojca Čemas Stjepanovič noče slišati civilne iniciative
(Foto: STA)

V Civilni iniciativi so ogorčeni, da želi občinsko vodstvo na vsak način še vedno izigrati voljo občanov in občank Črnomlja in sprejema odločitve, ki so slabe za občane in za občino. Nerazumljivo je trmasto vztrajanje, ki že močno otežuje delo občinskega vodstva in tudi občinskega sveta. Namesto da bi vso razpoložljivo znanje in energijo usmerjali v razvoj in iskanje novih delovnih mest, se občinsko vodstvo že predolgo ukvarja le s tem, kako preprečiti referendum in izigrati voljo ljudi.

Branka Jurhar