fbpx

Obeležujemo obletnico razglasitve rezultatov plebiscita, ko smo se odločili za samostojno državo

Razglasitev samostojnosti in neodvisnosti (Avtor: Srđan Živulovič/BOBO)

Z današnjim praznikom samostojnosti in enotnosti obeležujemo razglasitev rezultatov plebiscita za samostojno Slovenijo pred 31 leti, ko se je 88,5 odstotka vseh volilnih upravičencev odločilo za odcepitev od nekdanje Jugoslavije in smo izglasovali samostojno državo. Državna proslava in slavnostna seja državnega zbora ob prazniku sta bili v četrtek, na njih pa so poudarili pomen enotnosti. Premier Janez Janša pa je v govoru na državni proslavi v Cankarjevem domu izpostavil pomen enotnosti in inovativnosti Slovencev v času osamosvajanja. Za vnaprej pa se premierju zdi pomembno, da se znova dvignemo na nivo časa, pri čemer država potrebuje slehernika, brez izključevanj. 

Začetki državnega praznika samostojnosti in enotnosti segajo v konec 80. let prejšnjega stoletja, ko so se v Sloveniji, ki je bila takrat del Socialistične federativne republike Jugoslavije (SFRJ), začele težnje za uvedbo demokracije in samostojno državo, poroča STA.

Po skupnem dogovoru med opozicijo in Demosovo vlado je plebiscit o tem, ali naj gre Slovenija po samostojni poti, potekal 23. decembra 1990, rezultati, ki so jih razglasili tri dni pozneje, 26. decembra, pa so pokazali visoko stopnjo soglasja ljudi.

Slovenski državljani so se 23. decembra 1990 množično odpravili na glasovanje na plebiscitu.

Plebiscita se je udeležilo 93,2 odstotka volilnih upravičencev, za odcepitev od Jugoslavije pa se je izreklo okoli 95 odstotkov volivcev, ki so oddali glas. To pomeni, da se je 88,5 odstotka volilnih odločilo za samostojno državo in neodvisnost. Tako smo se odločili slediti samostojni poti ter smo uresničili svoje dolgoletne sanje. Rezultati plebiscita so bili razglašeni nekaj po 22. uri, ko je oče slovenske pomladi dr. Jože Pučnik izrekel znameniti stavek: “Jugoslavije ni več, zdaj gre za Slovenijo.”

Jože Pučnik (Foto: Muzej novejše zgodovine)

Slavnostni govornik na četrtkovi slavnostni seji DZ, predsednik DZ Igor Zorčič, je v govoru poudaril, da bomo bogastvo družbe dosegli takrat, ko bomo “v vsej svoji različnosti sposobni soglašati, v kakšni državi in svetu želimo živeti”. Dejal je še, da je nujno zavedanje, da ustvarjanje delitev lahko koristi posameznikom, zagotovo pa ne sami družbi.

Janez Janša na državni proslavi (Foto: Vlada RS)

Premier Janeza Janša pa je v govoru na državni proslavi v Cankarjevem domu izpostavil pomen enotnosti in inovativnosti Slovencev v času osamosvajanja. “Slovenska osamosvojitev je bila inovacija, je bila nekaj posebnega. Kolikor poznamo zgodovino, se prav noben drug narod ni osamosvojil, ubranil pred agresijo in postavil na lastne noge na povsem enak način, kot smo se mi,” je dejal. Za vnaprej pa se premierju zdi pomembno, da se znova dvignemo na nivo časa, pri čemer država potrebuje slehernika, brez izključevanj.

Ob prazniku je danes v predsedniški palači dan odprtih vrat, pred predsedniško palačo pa bo postrojena častna straža Garde Slovenske vojske. Predsednik republike Borut Pahor bo iz predsedniške palače tudi nagovoril državljane. “Ponosno praznovanje spomina na naše najbolj pogumne, usodne in dobre odločitve. Iskrene čestitke!” pa so še ob današnjem prazniku zapisali na vladi.

Sara Rančigaj