fbpx

“Objektivni” mediji zopet zamolčali, da Tilen Smolnikar predstavlja še en primer nestrokovnih kadrov iz vrst stranke SD

Foto: STA/YouTube

Na portalu Nova24tv smo že aprila lani poročali glede problematike kadrovanja nekvalificiranih kadrov na visoke državne položaje, pri čemer smo med drugim izpostavili Tilna Smolnikarja, ki se je s pomočjo lojalnosti Židanovi stranki SD in svojega očeta Stojana Smolnikarja dokopal do položaja vodje sektorja za učinkovito rabo in obnovljive vire energije na ministrstvu za infrastrukturo. Posnetek Kanala A, ki je kot bumerang zaokrožil po Sloveniji, je potrdil naše navedbe, da Smolnikar pod nobenim pogojem nima zadostnih kompetenc in znanja na področju, ki ga vodi, in je v posmeh ministrstvu. Če si v naši državi “naš”, je mogoče prav vse.

Tilen Smolnikar je bil na položaj vodje sektorja za učinkovito rabo in obnovljive vire energije izbran preko javnega natečaja kljub temu, da za opravljanje takšne službe nima primerne strokovne izobrazbe. Je namreč geodet in informatik. O Smolnikarjevem polomu pred kamero so poročali celo hrvaški mediji, saj na zastavljenih deset vprašanj novinarke, ni znal odgovoriti niti na eno.

Oče in sin do visokega položaja s pomočjo stranke SD
Glede na to, da se Smolnikar na energetsko sanacijo stavb ne spozna, mnogi verjamejo, da mu je na položaj pomagal njegov oče Stojan Smolnikar, ki je na Energetiki Ljubljana zaposlen kot direktor sektorja za trženje. Slednji pa enako kot njegov sin za opravljanje svoje službe nima zadostnih kompetenc, saj je po navedbah našega vira edini izmed direktorjev na Energetiki Ljubljana, ki nima opravljenega strokovnega izpita. Opravljeno ima le prvo stopnjo študija strojništva. Vidimo lahko, da očetu in sinu ni skupna samo nekompetentnost, ampak tudi pripadnost stranki SD, pri čemer je treba poudariti, da je bil Stojan Smolnikar zadnji vodja partijske celice v Energetiki Ljubljana.

Stojan Smolnikar (Foto: STA)

Ne gre za prvi primer kadrovanja
Tilen Smolnikar pa je bil pomoči očeta deležen že v preteklosti, ko je mimo razpisa dobil službo na Ljubljanskem urbanističnem zavodu (LUZ), kljub temu, da ni imel opravljenega izpita za energetskega menedžerja. Oče naj bi mu službo uspel priskrbeti kot obliko kompenzacije za delo, ki ga je LUZ prejemal od Energetike Ljubljana.

Smolnikar naj bi bil na položaj vodje sektorja za učinkovito rabo in obnovljive vire energije, za katerega je prejemal plačo manj kot 2400 evrov bruto, izbran, ker naj bi imel izkušnje s pripravo in koordinacijo dokumentacije za mednarodne projekte in pridobitev evropskih sredstev. Dejstvo pa je, da je uspešnost Slovenije pri črpanju sredstev za obnovljive vire naravnost mizerna, kar kaže na to, da mu tudi področje pisanja, enako kot javno nastopanje, ne gre od rok.

Posnetek ga je stal razrešitve, na ministrstvu pa še vedno ostaja
Svet na Kanalu A poroča, da je bil Smolnikar dvajset ur od objave grotesknega posnetka, na katerem je bilo mogoče videti, da ne ve, kakšen projekt vodi in kaj se je dogajalo na več ur trajajoči konferenci na Brdu, razrešen iz položaja. Ministrstvo za infrastrukturo pa je v pisnem odgovoru sporočilo, da od vodij sektorjev pričakuje, da so ti seznanjeni z vsebino projektov, s katerimi se ukvarjajo, in jih vodijo. Dodajajo še, da je nujno, da ministrstvo tudi korektno predstavljajo v javnosti.

Res je sicer, da je bil Smolnikar razrešen s položaja, dejstvo pa je, da še naprej ostaja na ministrstvu, saj naj bi delo pri projektu energetske sanacije stavb opravljal dobro. To je naravnost nezaslišano glede na to, da je s svojim hihitanjem in popolno nevednostjo naredil veliko sramoto ministrstvu, na katerem je zaposlen in kjer je razpolagal s 16 milijoni evrov, ki jih je država namenila za področje obnovljivih virov.

Dejstvo je, da se približuje pust, a vendarle bi bilo prav, da bi mediji pri poročanju o dogodku tudi omenili, da je Smolnikar pripadnik stranke SD. Lahko smo prepričani, da če bi bil član SDS, da bi le to brez kakršnih koli zadržkov izpostavili. Čas je, da določena omrežja in politični vrh spoznata, da je potrebno z denarjem davkoplačevalk in davkoplačevalcev ravnati odgovorno, če ne želimo države popolnoma zavoziti in če jo želimo končno spraviti na zeleno vejo.

N. Ž.