fbpx

Oblast v Venezueli onemogoča opozicijo- referendum o odstavitvi socialista Madura pod velikim vprašanjem

Protest opozicije v Venezueli. (foto: epa)

Vodja venezuelske opozicije in bivši predsedniški kandidat Henrique Capriles je v četrtek sporočil, da so njemu in še sedmim voditeljem desnosredinske opozicije sodno prepovedali odhod iz države. Pred tem je volilna komisija odpovedala zbiranje podpisov za sklic referenduma o odstavitvi socialističnega predsednika Nicolasa Madure. Glede na javnomnenjske raziskave večina Venezuelcev podpira odstavitev Madura.

Capriles je na Twitterju objavil fotografijo sodnega odloka o prepovedi izhoda iz države. “Znova izgubljajo čas,” je ob tem zapisal. Prihodnji teden bi v zadnji fazi pred razpisom referenduma o odstavitvi Madura morala opozicija v treh dneh zbrati podpise, a je državna volilna komisija v četrtek sporočila, da so ugotovili prevare pri zbiranju podpisov v predhodni fazi oziroma pri štetju podpisov v najmanj petih zveznih državah, ki jih sicer vodijo guvernerji, ki so zavezniki Madura.

Volilna komisija je zato “za nedoločen čas preložila proces zbiranja podpisov”, ki bi vodil do organizacije referenduma, za katerega si prizadeva opozicijska koalicija Demokratična enotna okrogla miza, ki ima večino v parlamentu.

Oblast s sodišči onemogoča opozicijo
V prvi fazi so predlagatelji morali junija zbrati podpise odstotka venezuelskih volivcev, ki je bil pogoj za oktobrsko fazo zbiranja podpisov. Med voditelji opozicije, ki so jim prepovedali odhod iz države, je v dokumentu, ki ga je objavil Capriles, videti tudi ime generalnega sekretarja stranke MUD Jesusa Torrealbe. MUD trdi, da Maduro in njegovi zavezniki nadzirajo sodišča in volilne oblasti, ki jih izkoriščajo za ohranitev na oblasti.

Pobudnikom referenduma so sicer že v ponedeljek oblasti postavile dodatno oviro, ko je vrhovno sodišče odločilo, da morajo v treh dneh zbrati več podpisov, kot je veljalo doslej. Pogoj za razpis referenduma je namreč bil, da morajo med 26. in 28. oktobrom zbrati podpise najmanj 20 odstotkov vseh venezuelskih volivcev. Sodišče je ta pogoj v ponedeljek še zaostrilo in določilo najmanj 20- odstotni delež volivcev v vsaki od 24 zveznih držav in prestolnici.

Referendum in odstavitev Madura sedaj pod vprašajem 
Če bi opoziciji uspelo zbrati zadostno število podpisov, bi referendum potekal sredi prvega četrtletja prihodnjega leta, najhitreje v februarju. Opozicija je sicer upala na referendum pred 10. januarjem, da bi tako lahko dosegli predčasne volitve, če bi Maduro na tem referendumu izgubil. Tudi če bi bil odpoklican na podlagi referendumske odločitve, bi v skladu z ustavo njegov mandat končal podpredsednik, saj so volitve možne le v primeru, če do odpoklica pride v prvi polovici šestletnega predsedniškega mandata. To pa pomeni, da bo socialistična oblast v Venezueli ostala še do leta 2019.

M. P., STA