fbpx

Venezuela za večino slovenske levice obljubljena dežela, za tamkajšnje ženske nočna mora

Foto: printscreen/Youtube

Pomanjkanje osnovnih življenjskih potrebščin, še posebno hrane in zdravil, stiska ženske v Venezueli v kot. Skrbi jih za otroke, ki jih že imajo, pa tudi tiste, ki bi še lahko prišli. Vedno več se jih odloča za sterilizacijo, saj ne želijo, da bi njihovi otroci trpeli tako strahotno pomanjkanje.

Običajna sredstva za preprečevanje nosečnosti so izginila iz polic venezuelskih trgovin in lekarn. Ker kondomov in kontracepcijskih tablet ni več, ženske vse bolj posegajo po skrajnih sredstvih za zaščito pred neželeno nosečnostjo – sterilizacijo, poroča The Guardian.

Sterilizacija, je poleg vzdržnosti, najzanesljivejša oblika preprečevanja nosečnosti in edina trajna metoda kontracepcije. Načeloma je primerna le za osebe, ki so popolnoma prepričane, da si ne želijo otrok ali že imajo zapolnjeno družino. Kakor kaže je mnogo žensk v Venezueli že obupalo nad dano situacijo in v obupu posegajo po metodi, ki jim za vedno onemogoči rojstvo otroka.

V Sloveniji po zakonu velja, da lahko sterilizacijo opravijo le razsodne osebe, starejše od 35 let. Sterilizacija je možna tako za žensko kot za moškega (vazektomija). Opravi se lahko šele 6 mesecev po odobritvi posega, kar daje čas za razmislek in kaže na resnost in trajnost posega. Mnogo žensk si po že odobreni vlogi premisli in ne odloči za poseg sterilizacije. 

Čakalne vrste žensk pred bolnišnico
“Imeti otroka v teh razmerah, pomeni obsoditi ga na trpljenje,” je dejala Milagros Martínez, ki čaka na poseg sterilizacije zgodaj zjutraj na klopi v parku, pred občinskim zdravstvenim centrom v Caracasu na enega od “dni za sterilizacijo”. 28-letnica se je za poseg odločila potem, ko je že drugič nepričakovano zanosila.

Njeno življenje se vrti predvsem okoli pridobivanja hrane. Sredi noči vstaja in se s svojim majhnim sinkom postavi v čakalno vrsto za hrano. Ure in ure čakajoč v vrsti, je njen sin zaradi žgočega sonca dobil opekline. “Seveda me je strah sterilizacije, ampak še bolj se bojim, da bi dobila še kakšnega otroka”, pove Milagros Martínez, ki je samo ena od mnogih žensk, ki vstanejo ob štirih zjutraj in se pripeljejo iz revnih mestnih četrti v bogat Caracas na operacijo.

Na “dan sterilizacije” operacija zastonj
Grozljivo je, da v Venezueli dejansko organizirajo “dneve sterilizacij”, ko opravijo operacije zastonj. Vedno več žensk se za ta poseg odloča tudi zato, ker so kriteriji vse manjši. Če so se prej za poseg lahko odločile le ženske, ki že imajo vsaj štiri otroke in izjemno nizke prihodke, zdaj teh kriterijev več ni. “Na poseg prihajajo tudi ženske, ki imajo samo enega ali dva otroka”, pove programska direktorica te “agende smrti”  Deliana Torres.

Še v lanskem letu je bilo 40 središč, kjer potekajo “dnevi sterilizacije” v okrožju Miranda preveč, letos jih je že premalo. Trenutno je na čakalni listi kar 500 žensk, ki obupane čakajo na poseg. Porast povpraševanje po sterilizaciji so potrdile tudi tri državne bolnišnice v državah Falcon, Táchira in Mérida ter zdravstveni delavci organizacije, ki se – ironično – imenuje nacionalna organizacija za načrtovanje družine.

Gre še za en tipičen primer sprenevedanja in hinavščine neo-marksistične logike, kako po najhitrejšem postopku uničiti največjo vrednoto družbe – družino.

Preberite tudi: Splav ni človekova pravica, življenje je (članek o organizaciji Planned Parenthood, ki naj bi po svojem nazivu sodeč spodbujala starševstvo, v resnici pa je vodilna svetovna organizacija za spodbujanje in izvajanje splava. Njihov glavni namen je izvajanje splava na način, da nerojeni otrok ali vsaj njegovi organi ostanejo nepoškodovani in primerni za prodajo) 

Venezuela je večinoma katoliška država, v kateri si cerkev prizadeva za ohranjanje življenja in je prekinitev nosečnosti dovoljena le v primeru, ko je ogroženo življenje matere. Nadškof Mérida, Baltazar Porras, je za Reuters povedal, da je spodbujanje k sterilizaciji in izvajanje sterilizacij pri obupanih ženskah, skrajno barbarsko početje.

V. V.