Obrtno-podjetniška zbornica predlaga znižanje DDV po vzoru sosednjih držav

Datum:

Z negativnimi posledicami epidemije koronavirusa se soočajo številni obrtniki in podjetniki. V Obrtno-podjetniški zbornici Slovenije zato menijo, da bi ukrep znižanja davka na dodano vrednost po vzoru sosednjih držav pomagal k oživitvi tega ranljivega segmenta gospodarstva. Znižanje DDV bi tako pomenila več razpoložljivega denarja za potrošnike, s katerim bi skozi porabo pomagali pri okrevanju gospodarstva. OZS je pobudo naslovil na ministrstvo za finance in na vlado Republike Slovenije. 

“Naš ključni cilj mora biti, da oživimo slovensko gospodarstvo, ki ga je prizadela epidemija koronavirusa. Zaradi upada naročil so mnogi primorani tudi odpuščati. Z znižanjem stopnje DDV, kot so to storile tudi sosednje države, bi pospešili domačo potrošnjo, kar bi posledično pomenilo tudi več prilivov v državno blagajno. Po drugi strani pa slovenski potrošniki ne bi kupovali izdelkov in storitev v sosednjih državah, ki so znižale DDV,” je poudaril Branko Meh, predsednik Obrtno-podjetniške zbornice.

V OZS zato predlagajo, da se splošna stopnja DDV zniža iz 22 odstotkov na 20 odstotkov, znižana stopnja pa iz 9,5 odstotkov na 8,5 odstotkov. Med epidemijo koronavirusa so bile prizadete številne dejavnosti, med katere štejemo kozmetične storitve, avtobusne prevoze, prireditvene dejavnosti, dejavnosti kemičnega čiščenja in pranja, šivanje izdelkov po meri, izdelava čevljev, fotografske storitve, domača in umetnostna obrt. Zato za vse naštete dejavnosti želijo, da jim država omogoči začasno znižan obračun DDV (8,5 odstotka). Na področju gostinstva in turizma želijo znižati DDV na 7 odstotkov na gostinske storitve prehrane, brezalkoholne pijače ter na vino in pivo z izjemo pijač z več kot 15 volumenskih odstotkov alkohola. Sedemodstotna znižana stopnja DDV pa bi tako prebivalcem omogočila tudi cenejše osnovne dobrine, med katerimi je najbolj pomembna za življenje hrana.

Foto: iStock

“Naša največja gospodarska partnerica Nemčija je že znižala splošno stopnjo DDV z 19 na 16 odstotkov, znižano stopnjo pa s 7 na 5 odstotkov. Sosednja Avstrija je znižala DDV na področju gostinstva in nastanitvenih dejavnosti na 5 odstotkov,” je še povedal Meh. Po njegovih navedbah pa naj bi stopnjo DDV že napovedali tudi Italija in Hrvaška.

Zmanjšana kupna moč prebivalcev zaradi epidemije
V Sloveniji so izdelki in storitve v okviru določenih obrtnih dejavnosti, ki izvajajo storitve za končnega potrošnika, trenutno obdavčene z 22 odstotnim DDV, zaradi česar so njihove storitve in izdelki predragi za končnega porabnika zaradi trenutne situacije. “Številni so v času epidemije koronavirusa ostali brez dela in se je zmanjšala kupna moč,” so še poudarili na OZS. Znižanje stopnje DDV bi tako pomenilo vsaj delno pomoč, ki bi marsikateremu obrtniku in podjetniku omogočila preživetje, sicer bodo primorani odpuščati in zapirati obratovalnice.

Sara Kovač

Sorodno

Zadnji prispevki

Polet v večnost: V “AWACS-u” so videli izstrelek, a ni bilo rešitve

S strmoglavljenjem že drugega poveljniškega letala Beriev A-50 v...

Ponoči so sile ZDA in Združenega kraljestva ponovno napadle teroristične Hutije

Združene države in Združeno kraljestvo sta v soboto sprožili...

Čas je za interpelacijo celotne Golobove vlade

Poleg stranke Socialni demokrati (SD) sta krivca za nakup...

Golob zdravnikom ni grozil prvič: “totalno vojno” jim je napovedal že leta 2022

Zdravniki stavkajo že skoraj mesec in pol, vlada pa...