Izredna novica: Od ponedeljka naprej pouk na daljavo, v rdečih regijah pa se bo nosilo maske tudi na prostem

Janez Janša (foto: Youtube)

Vlada Republike Slovenije je na Brdu pri Kranju končala svojo sejo, na kateri je obravnavala zadnje epidemiološke razmere, možen razvoj dogodkov, pa tudi ukrepe, ki so nujno potrebni za zajezitev hitrega širjenja virusa, je dejal vladni govorec Jelko Kacin. Premier Janez Janša pa je predstavil ukrepe, ki bodo sicer še bolj natančno predstavljeni danes ob enajsti uri.

Na večerni novinarski konferenci je predsednik vlade Janez Janša sporočil, da je vlada ocenila položaj in sprejela ukrepe, ki ustrezajo trenutnemu položaju. Smo nekje med oranžno in rdečo fazo je dejal, število okužb narašča, narašča število obolelih. Za sprejete ukrepe računamo, da lahko-če jih bomo upoštevali, v nadaljevanju zajezijo širjenje okužb. Nekateri ukrepi bodo veljali po vsej državi, nekateri pa selektivno, v regijah, ki so obarvane rdeče.

Trenutno imamo 12 statističnih regij, je pojasnil Janša, sedem regij je rdečih, kar pomeni, da presegajo 14 dnevno incidenco, na 100 tisoč prebivalcev je več kot 140 okuženih oseb. Pet regij je še oranžnih. Ukrepi bodo jutri objavljeni v uradnem listu, večina jih bo začela veljati v petek, nekateri pa v ponedeljek. Začasna prepoved vseh prireditev, omejitev gibanja med regijami in nošenje mask na prostem, vse to in še več stopi v veljavo v petek oziroma v ponedeljek.

Od petega razreda naprej, bo šolanje potekalo na daljavo
V vseh regijah se aktivira dodatne rezerve v slovenskem zdravstvenem sistemu, deloma so bili ti ukrepi predstavljeni že tekom današnjega dneva, nekateri pa bodo pojasnjeni jutri, je povedal premier. V vseh regijah bo tudi prišlo do omejitve neposrednega dela v šolah, od ponedeljka naprej, se bodo učenci od petega razreda osnovne šole naprej (torej tisti, ki nimajo več razrednega pouka), šolali na daljavo. Enako velja tudi za srednje šole, je pojasnil premier. Med krompirjevimi počitnicami se bodo odločili, če je treba izobraževanje na daljavo tudi še podaljšati. Vseeno pa računajo, da se bodo v naslednjih 14 dneh trendi morda obrnili navzdol. Vlada se je tudi odločila za podaljšanje turističnih bonov v naslednje leto.

Ukrepi v rdečih regijah
Za rdeče regije bodo od petka dalje veljali začasna prepoved vseh prireditev in zbiranj nad deset oseb, omejitev nekaterih storitvenih dejavnosti, omejitev nekaterih športnih aktivnosti in omejitev gibanja med regijami. Za te regije bo uvedeno nošenje zaščitnih mask povsod, tudi na prostem, razen ob predpisanih izjemah. Začasna delna omejitev ne more biti dovolj natančna, je pojasnil premier, problem pa predstavljajo določeni izbruhi. Zato so tudi v določenih oranžnih regijah občine, ki presegajo omenjeno incidenco, iz tega razloga je Janša pozval župane teh občin, da sprejmejo podobne ukrepe oziroma omejitve, kot veljajo v rdečih regijah.

Sara Bertoncelj