Odpira se naslednja stavkovna fronta: Zahteve po odstopu ministra

Minister za visoko šolstvo, znanost in inovacije Igor Papič (Foto: STA)

Vse več je nezadovoljstva z vlado Roberta Goloba. Tega ne morejo več skriti niti mediji, javnomnenjske raziskave pa pravijo, da vladi že dobrih 42 odstotkov nasprotuje. Po seriji protestov in stavk zdravnikov, medicinskih sester, pomočnic vzgojiteljic, gasilcev, kmetov, upokojencev, so nezadovoljni tudi poštni delavci, cariniki, vojaki. Visokošolski sindikat Slovenije pa se je odločil za nadaljevanje stavke v visokem šolstvu. Ne le, da mnogi zahtevajo na več področjih ureditev razmer, pozivajo tudi k odstopih odgovornih. 

Visokošolski sindikat Slovenije poleg stavke zahteva tudi odstop ministra za visoko šolstvo, znanost in inovacije Igorja Papiča, je sporočil predsednik sindikata Gorazd Kovačič. Ključne zahteve bodo predstavili na ponedeljkovi novinarski konferenci.

Predstavniki visokošolskega sindikata in vlade so sredi marca po več tednih pogajanj uskladili besedilo stavkovnega sporazuma, Kovačič pa je tedaj pojasnil, da sporazum zajema plačni in neplačni del. Plačni del so pod določenimi pogoji prestavili na pogajanja o oblikovanju stebra, pri čemer je bil kot rok zastavljen 30. junij. Po pogajanjih v začetku marca je namreč Kovačič dejal, da se je izkazalo, da vladna stran ni imela časa podrobno preučiti njihovega stavkovnega sporazuma, ampak so se vsebinsko pogovarjali.

Minister Igor Papič in predsednik vlade Robert Golob (Foto: STA)

Kovačič ni želel dajati dodatnih pojasnil, je pa povedal, da besedilo stavkovnega sporazuma med pogajalskima stranema ni bilo parafirano.

Glavnina stavkovnih zahtev sindikata se sicer nanaša na posebnosti dela v visokem šolstvu in nekaj prikrajšanih poklicnih skupin. Dosedanja pogajanja so prinesla dogovor o vsebinsko najzahtevnejših neplačnih zahtevah, to so med drugim normativi, individualna raziskovalna sredstva in odprava prekarnega pedagoškega dela.

Na protestih pozivi po odstopih
Ne le, da je visokošolski sindikat ministra Papiča pozval k odstopu, k odstopu je bilo slišati tudi pozive zdravstvenemu ministru Danijelu Bešiču Loredanu, prav tako bodo na vsesplošnem protivladnem protestu, ki bo 31. marca, pozvali premierja Roberta Goloba k čimprejšnjemu odstopu.

Protest upokojencev, ki ga je pripravila ljudska iniciativa Glas upokojencev Slovenije. (Foto: STA)

Sara Kovač