fbpx

Odvetnica in nekdanja sodnica Nevenka Šorli: “Strokovno slabši sodniki so bolj plašni, upogljivi in zato bolj zaželeni”

Odvetnica Nevenka Šorli (Foto: Odvetniška pisarna Nevenka Šorli)

“Najboljši pravniki so na sodišču le redke izjeme. Nočejo jih, ker vedo, da bi jih ogrožali. Če bi se jih preveč nabralo skupaj po posameznih sodiščih, bi znali zrušiti sedanje sodne oligarhe,” je kritična nekdanja sodnica in odvetnica Nevenka Šorli do delovanja sodstva v Sloveniji v Reviji odvetnik. Vse več kritik se v javnosti pojavlja na račun sodstva, vedno več strokovnjakov opozarja na slabo stanje v sodstvu. Poudarja, da smo tej težavi priča ves čas, a težava še vedno ostaja, ne glede na to, da so se stari sodniki že upokojili. Opaža, da je v sodstvu vse več političnega kadrovanja, kar pa se izkazuje pri slabih odločitvah sodnikov, medtem ko bi uspešni posamezniki bili zanje nevarni. 

Odvetnica in nekdanja sodnica Nevenka Šorli je ena redkih pravnikov, ki se ne boji biti kritična do delovanja slovenskega sodstva. Natančno in brezkompromisno opozarja na napake sodišča, zlasti tiste, ki imajo daljnosežne posledice za vpletene sodnike. Večina odvetnikov se v javnosti ne izpostavlja ravno pogosto, saj se morda ne želijo zameriti sodnikom, ki krojijo pravice njihovih strank. Šorlijeva je tako ena redkih, ki si upa, saj si želi, da se delovanje sodišč izboljša in napreduje.

Šorlijeva je javnosti precej poznana po odmevnem primeru, ko je zastopala mater, ki ji je sodišče odvzelo tri mladoletne otroke, ter jih dodelilo očetu. Pravi, da sodišče ni delovalo v skladu s procesnimi in materialnimi pravili odločanja. Predsednik tega sodišča je Marjan Pogačnik in je kasneje celo izvedela, da je tožnik prijatelj Pogačnikovega brata. Šorlijeva vztraja, da je bilo pri izvršbi otrok zločinsko sodniško dejanje, kar so potrdili tudi številni drugi strokovnjaki. Medtem pa se niti tožilstvo ni odzvalo, ko so dejanje nasilja razgalili tudi v oddaji Svet na Kanalu A. Dejanje je obsodila samo ena sodnica, ki pa je želela ostati anonimna.

Sodišče. (Foto: pixabay)

Sodniki so po njenem mnenju postali mogočni, z bohotno sodno opravo, odtujili so se pravu, zato se za kritike ne zmenijo in nanje ne odgovarjajo. Pojavile so se službe za odnose z javnostmi, ki namesto njih pišejo prazna pojasnila – če sploh. “Nastal je vtis, da se počutijo nedotakljive, da jih zanimata samo denar in moč, ne pa toliko poslanstvo, ki ga imajo kot sodniki,” pojasnjuje in obrazloži, da delujejo usklajeno, zaprto, med seboj se ščitijo in se ne zmenijo dosti za javnost. “Ko sem v članku v Financah izpostavila res slabo delo sodnice Majde Božič Kapš, mi ni nihče konkretno nasprotoval. Kot v posmeh pa jo je že septembra letos Sodni svet povišal v svetnico in to po hitrem postopku,” je kritična do delovanja sodstva.

Stare sodnike so zamenjali kadri negativne selekcije, saj je vpliv politike v sodstvu močan
Najboljši kadri, ne le pravniki so običajno tudi močne prodorne osebnosti, ki pa se jih želijo znebiti po hitrem postopku, saj so zanje nevarni. “Najboljši pravniki so na sodišču le redke izjeme. Nočejo jih, ker vedo, da bi jih ogrožali. Če bi se jih preveč nabralo skupaj po posameznih sodiščih, bi znali zrušiti sedanje sodne oligarhe,” je kritična Šorlijeva. Prepričana je, da bi se v  tem primeru morala tudi politika posloviti iz mreže sodstva. Nasprotno pa po trenutnem sistemu deluje politično kadrovanje, čemur botruje tudi trajni mandat, saj smo tako za leta naprej obsojeni na slabe sodnike, ker ni učinkovitega nadzora nad njihovim delom.

Sara Rančigaj