Odzivi gledalcev: RTV je organ leve politične opcije!

Nekdanji voditelj oddaje Studio City Marcel Štefančič (Foto: STA)

“Studia City, kakršen je bil, ne bo več. Na RTV SLO se boj za integriteto in neodvisnost nadaljuje,” je naslov izpostavljenega članka na portalu javne RTV Slovenija, s katerim želijo privrženci voditelja Marcela Štefančiča ljudi prepričati, da si Štefančič, ki sicer brez zavor grozi drugače mislečim z besedami: “Jebeno več nas je k’t njih!” po nekem ključu zasluži dosmrtni mandat za vodenje oddaje Studio City. 

Potem ko je postalo znano, da se Studio City na televizijske ekrane vrača brez voditelja Marcela Štefančiča, je na “objektivni” javni RTV Slovenija zavreščalo. Na novinarski konferenci, ki je bila organizirana ob slovesu Štefančiča, je bilo mogoče slišati slogane novinarskih in civilnodružbenih aktivistov v smislu: “Danes smo vsi Studio City, danes sem tudi jaz Marcel.” Ko je Štefančič grozil vsem drugače mislečim, seveda zaskrbljenosti ni bilo. Toliko o “enakih” vatlih.

Foto: Printscreen

Vodstvo RTV-ja z mano noče podaljšati pogodbe, menda zaradi mojega neprimernega obnašanja. Naj povem, kaj je zares neprimerno. Neprimerno je, da so ukinili Politično s Tanjo Gobec. Neprimerno je, da so ukinili Globus. Zares neprimerno je, da so ukinili Točko preloma z Janjo Koren. Zares neprimerno je, da ponižujejo in žalijo inteligenco te slavne hiše. Zares neprimerno je, da so za dva meseca ugasnili Studio City. Zares neprimerno je, da so ignorirali več kot 40 tisoč podpisov za takojšnjo vrnitev Studia City. Zares neprimerno je, da se odgovorna urednica ne odziva na maile urednice Studia City,” je v znak nezadovoljstva dejal Štefančič, ki si še naprej želi voditi Studio City. Kakorkoli, po novem naj bi bila Vida Petrovčič tista, ki bo prevzela vodenje oddaje. Gre za voditeljico z dolgoletnimi izkušnjami, ki pa ni tako skrajno pristranska kot Štefančič.

RTV je organ leve politične opcije
“Marcel bo ostal, oni bodo šli,”
je v odzivu na dogajanje v bran Štefančiču zatrdil nekdanji poslanec iz vrst LDS Pavel Gantar, ki si očitno na vse pretege želi, da bi se z javne RTVS poslovili novinarji, kot sta Igor Pirkovič in Jože Možina. Nekdanji minister in intelektualec dr. Žiga Turk je o Gantarjevi izjavi dejal, da ta le potrjuje, da RTV ni javna, ni pluralna, ampak je organ ene politične opcije. “Ker če ne bi bila, ne bi bil tak halo okrog ene politično pristranske oddaje.” Turk poudarja, da je objektivno dejstvo, da velik del državljanov RTV ne dojema kot svoje, kar pomeni, da RTV ne izpolnjuje poslanstva javne RTV. “To poslanstvo namreč ni, da ljudem v goltanec tlači naprednjakarske ideje ali da promovira stranke “na pravi strani zgodovine. Poslanstvo tudi ni, da tam zaposlenim omogoča, da počnejo, kar hočejo. Kar imenujejo neodvisnost,” je kritičen. 

V nadaljevanju si ogledate nekaj odzivov gledalcev RTV:

https://twitter.com/1234marjan1234/status/1521733237713874944

https://twitter.com/hrastelj/status/1521544841313890309?s=20&t=CfqCFW30euUwpMC2ZhxUFg

https://twitter.com/VolkMarinca/status/1521441296824602624

https://twitter.com/5lamca/status/1521575171257212929

Sara Kovač