fbpx

Odzivi tujih tviterašev kažejo, da slovenski mainstream mediji močno precenjujejo Sophie in ‘t Veld

Vodja delegacije odbora Evropskega parlamenta za državljanske svoboščine, pravosodje in notranje zadeve Sophie in 't Veld (Foto: STA)

Če pregledate članke v slovenskih mainstream medijih v zadnjih 48 urah, še zlasti razne komentarje, potem bi lahko sklepali, da je slovensko predsedovanje Evropski uniji zavožen projekt in totalna sramota. Vendar je to samo njihova interpretacija dogodka – beri: mokre sanje.  

“Mar Janša misli, da bo vsej Evropi solil pamet? Slovensko predsedovanje Svetu EU postaja vedno večja sramota,” je zapisal najbolj izpostavljen pisec Odlazkovega Reporterja Igor Kršinar. Češ, da se premier Janez Janša sedaj prepira že kar z vsemi evropskimi državniki, celo s predsednico Evropske komisije Ursulo von den Leyen.

To je seveda le vrh ledene gore značilne reakcije slovenske medijske enolončnice, ki smo jo lahko v vseh teh letih doživeli nič kolikokrat. Ker mora pač slovenska javnost tako misliti – namreč, da je slovensko predsedovanje sramotno. Kar bi bilo verjetno v vsakem primeru, ker je na oblasti napačna oseba. In zato je potrebno v javnem prostoru vzpostaviti navidezno resničnost, češ da že vsi v EU zavijajo z očmi zaradi obnašanja slovenskega premierja. Skratka, poročanje po željah Tanje Fajon in njenih zaveznikov.

Vendar pa je stvarnost še kako daleč od poročanja slovenskega MSM. Na Twitter račun Demokracije se namreč na članke, kjer je omenjena razvpita evropska poslanka Sophie in ‘t Veld, odzivajo njeni rojaki z Nizozemske, ki niso prav nič navdušeni nad njenim početjem. Eden od njih je poslanki postavil vprašanje, če je že vrnila denar, ki ga je dobivala za fiktivne stroške, zaradi česar ji je Evropski parlament nakazal dodatnih 27 tisoč evrov povračil za potne stroške, ki naj bi jih imela na relaciji med domačo Nizozemsko in Brusljem. Očitno je torej, da je dogajanje v Sloveniji vzbudilo precej pozornosti med Nizozemci, a očitno odzivi niso ravno po okusu tranzicijske levice.

Peter Truden