fbpx

Odzivi z desne in leve na Primčevo napoved o ustanovitvi stranke

Foto: STA

Napoved Aleša Primca, da bi lahko ustanovil novo politično stranko, je v politiki naletela na različne odzive. SDS odločitev podpira, NSi ima mešane občutke, Erjavec pa se boji, da bo šla stranka v napačno smer.

Napoved Aleša Primca, da bi lahko ustanovil novo politično stranko, je na desnici naletela na mešane odzive. V SDS pravijo, da podpirajo vsako stranko, ki pripomore k demokratični družbi, medtem ko NSi po besedah predsednice stranke Ljudmile Novak upa, da nova stranka ne pomeni, da bo v parlament prišlo manj desnih strank. Levica je morebitno novo stranko označila za diskriminatorno in radikalno.

SDS pozdravlja boj proti krivicam
Podpredsednica SDS Jelka Godec je na današnji novinarski konferenci dejala, da Primc ni samo pobudnik nedeljskega referenduma, pač pa je tudi vodja Odbora 2014, ki je opozarjal na kršitve pravic Janezu Janši v primeru Patria, poleg tega je po njenih besedah opozarjal na ostale krivice. Če bo boj proti krivicam vpeljal v slovenski politični prostor, je ustanovitev takšne stranke samo za pozdraviti, je dejala.

Ljudmila Novak z mešanimi občutki
Predsednica NSi Ljudmila Novak je Primčevo napoved pospremila z besedami, da ima vsakdo pravico in možnost, da to naredi. “Konkurenca je sicer vedno dobrodošla, saj pomeni, da moramo biti boljši,” je dejala. Obenem pa je izrazila upanje, da nova stranka ne pomeni, da bo v parlament prišlo manj desnih strank.

Šturm: Nova stranka bi prinesla razgibanost
Predsednik Zbora za republiko Lovro Šturm ocenjuje, da bi nova stranka v slovenski politični prostor prinesla neko razgibanost. Koga bo nagovarjala, sicer še ni moč vedeti, se je pa ustanavljanje novih strank obneslo levici, ki je z novimi strankami dobivala večino v parlamentu.

SMC: Demokratični politični prostor je vedno odprt za nove pobude in nove stranke
“V Stranki modernega centra pozdravljamo vsako pobudo, če bo prispevala k dialogu in nadaljnjemu zmanjševanju polarizacije naše družbe,” so v napisali v odzivu v eni najmlajših strank v slovenskem političnem prostoru. Spomnili so tudi, da si je tudi njihova stranka tako priborila svoje mesto v slovenski politiki kot popolnoma nova in neodvisna stranka sredine.

Erjavec: Ni ga čez DeSUS
Prvak DeSUS Karl Erjavec pa je dejal, da smo v Sloveniji že “navajeni, da se stranke ustanavljajo, ponavadi potem tudi hitro ugasnejo,” in dodal, da je DeSUS edina stranka od osamosvojitve naprej, ki je do danes obdržala svoje ime.

“Bojim pa se, da bi ta stranka imela radikalen program. Mislim, da ne potrebujemo radikalnosti. Upam, da bo nova stranka zmerna, sredinska in bo dejansko promovirala družinske vrednote, da ne bo šla v neko napačno smer,” je povedal.

Reakcija Združene levice po pričakovanjih
Napoved ustanovitve nove stranke za ZL ni veliko presenečenje, saj se je napovedovala kar nekaj časa. “V ZL predvsem upamo, da se ne bo proslavila s takim delovanjem, kot se je proslavila kampanja proti noveli zakona o zakonski zvezi, se pravi z raznoraznimi diskriminacijami, uporabo sovražnega govora,” je dejal Miha Kordiš.

N. K., STA