Omerza in Pezdir vabita Lipičeve veterane na predstavitev knjige: “Namesto protesta se udeležite razprave, da na spodoben način odpravimo nesporazume”

Foto: STA

Avtorja knjige Kriminalni temelji Teritorialne obrambe in NLB Igor Omerza in Rado Pezdir sta se odzvala na protestna izvajanja in očitke Nika Brusa in nekaterih drugih območnih združenj Zveze veteranov vojne za Slovenijo, za katere pravita, da so brezpredmetni in zavajajoči. Namesto da napoveduje “odločen protest”, ki, kot povedano, izhaja iz napačne predpostavke, ga vabita, da se udeleži predstavitve in da tam v razpravi poskušajo na spodoben način odpraviti nesporazume.

Niko Brus je v imenu Območnega združenja VVS Gornja Radgona, pridružili so se še PO ZVVS Pomurje, OZVVS Lenart ter celotna ZVVS, poslal Romanu Leljaku, županu občine Radenci, protestno izjavo zaradi “radenške” predstavitve knjige Kriminalni temelji Teritorialne obrambe in NLB.

Niko Brus se v izjavi najprej huduje zaradi predstavitve knjige v občinskih prostorih in objave predstavitve v občinskem informatorju. Toda to je po mnenju avtorjev knjige Igorja Omerze in Rada Pezdirja samo iskanje formalnega razloga, zakaj predstavitve ne bi smelo biti. “Ta formalni razlog se nama zdi brezpredmeten in za lase privlečen, kajti imela sva že številne predstavitve, tudi v občinskih prostorih, in sploh ne razumeva, zakaj se neka knjiga ne bi smela ‘prostorsko-občinsko’ predstavljati.”

Kriminalne temelje ima Titova Teritorialna obramba, ne osamosvojitvena TO
Potem pa Niko Brus vendarle preide na pravi razlog revolta, saj protestira “proti naslovu knjige, ki daje vtis, da so branitelji nasledniki kriminalnih zgodb, ki jih v knjigi opisujeta avtorja”, in dalje protestira, “da avtorja namensko in načrtno nadaljujeta s prikazovanjem situacij, ki so v korist neresnici in lažem”.

Kot pravita avtorja, gre za nesporazum. “Midva ne misliva, da so branitelji nasledniki kriminalnih zgodb, ki jih dokumentirano opisujeva v knjigi, ker trdiva, da branitelji oz. slovenski vojaški osamosvojitelji niso nasledniki tiste TO, ki je temeljila na teh kriminalnih rabotah. Tukaj se popolnoma strinjava s predsednikom države, ki prav tako misli, da osamosvojitvena TO ni kontinuiteta s kriminalnimi temelji obremenjene Titove in za obrambo Jugoslavije ustvarjene Teritorialne obrambe. V knjigi celo zapiševa, da je režimska TO dala pomembno infrastrukturo slovenski vojaški osamosvojitvi, da pa seveda v vrednostnem smislu ni in ne more biti njena naslednica.”

“V luči tega dejstva so vsa ostala protestna izvajanja in očitki Nika Brusa et consortes brezpredmetni in zavajajoči. Namesto da napoveduje ‘odločen protest’, ki, kot povedano, izhaja iz napačne predpostavke, ga vabiva, da se udeleži predstavitve in da tam v razpravi poskušamo na spodoben način odpraviti nesporazume,” sta še zapisala Omerza in Pezdir v izjavi.

C. Š.

 • janezxy

  Ko enkrat zločinskega rdečuha postaviš pred dejstvo ,naj svoje prdenje utemelji z razlago,takrat rep med noge in zopet laja z primerne razdalje.

  • rabbit

   Točno tako komunist laja samo z varne razdalje, ko je pa trebe z argumenti na plan, pa rep med noge in v hosto se skrit, kot v Dražgošah.

   • samsara

    To je tudi sicer kućanova praksa.
    Nekaj časa se širokousti, ko pa je čas srečanja z Janšo, repek med nožice.
    Vse skupaj pa vedno znova izkoristi, da prikaže kot krivdo Janše, koga pa drugega.

 • Vera

  Tako se godi zato, ker so se med osamosvojitelje kasneje priključili levaki, ki zadev ne poznajo do potankosti . Resnico si razlagajo po svoje ,kot jim v danem trenutku ustreza . Naslov knjige , bi pa res moral biti malo drugače napisan, da bi ga vsak razumel za kateri čas gre in za koga.

  • janezxy

   Naša rdečuharska tv nikdar ni naredila oddaje pro et contra,kjer bi lahko takratni režiserji teh dogotkov to utemeljevali. Zakaj,zato,ker murgelski pigmejec drži roko nad resnico.Po vseh pravilih prava,bi bonsaj skupaj s Karađičem danes vHagu igral šah.

 • Franjo Trojner

  Nea verjamem, da se bodo Lipičivi veterani hoteli o čem pogovarjati. Izgleda, da jim še danes ni jasno kaj jim je na njihovi proslavi ob 50 letnici ustanovitve TO povedal slavnostni govornik, predsednik države g. Borut Pahor: ” Slovenska vojska ni neposredna naslednica Teritorialne obrambe, kot je bila ustanovljena pred 50. leti. Po slovenski vojski je prvič zadišalo pred 28. letiVeliko več naših otrok ve, kdo je bil Steve Jobs, ustanovitelj Appla, kot, kdo je bil Jože Pučnik, nestor slovenske države.Gospe in gospodje.Letos mineva 50 let od ustanovitve Teritorialne obrambe. Teritorialna obramba ni bila ustanovljena zato, da bi nekoč v prihodnosti vojaško zavarovala osamosvojitev Slovenije. Če bi tedanja jugoslovanska oblast samo slutila, da jo bo, bi jo prepovedala, ne pa ustanovila.Da je Teritorialna obramba lahko vojaško zavarovala osamosvojitev Slovenije, je morala biti v letih 1990 in 1991, v času Demosove vlade, deležna prelomnih sprememb. Te so bile ustavno-pravne, organizacijske in kadrovske narave “itd.

  • janezxy

   Za to pa ne nosita zaslug Lipič in Kučan.Prvi bi moral odgovarjat zaradi onesposobljenja JJ ,drugi pa ždet v zaporu zaradi veleizdaje.Če sem mil.

   • Steiermark

    *****************************************************************************, tako je!

   • Franjo Trojner

    Da, popolnoma prav imaš! A za kaj takšnega mora biti demokratična in pravna, kar pa naša zaenkrat še žal ni. In kot vse kaže še dolgo tudi ne bo, glede na dejstvo, da se Šarec in njegova leva vlada na vse sile trudi sprejeti zakonodajo, ki bo drastično omejila svobodo govora in mišlenja. Knjigo prepovedati je edino še v kaki Kitajski, Venezueli, S Koreji ali Iranu in njemu podobnih državah mogoče, v razvitem, civiliziranem svetu že vsaj zadnjih 71 let ne!

 • Osti jarej

  ..pomilujte narod,katerega ljudstvo so ovce,
  njihovi čredni pastirji pa jih samo zavajajo.
  pomilujte narod,katerega vodje so lažnivci,
  katerega modreci so utišani,
  njihovi pobožnjaki pa ustvarjajo zračne valove.
  pomilujte narod,ki ne dvigne glasu,
  razen,ko slovi okupatorje
  in razglaša tirane kot heroje,
  jim pomaga upravljati svet
  z orožjem in mučenji.
  pomilujte narod,oh pomilujte ljudi,
  ki dovolijo izbrisati svoje pravice,
  svojo svobodo pa sprati za vedno

  /lawrence ferllinghetti//vir waking times/

 • Olga101

  Saj kriminalca nimata kaj povedati! Cilj komunističnih zločincev je: izogniti se kazni za zločine in ohranitev privilegijev z ropanjem države!
  Vsi na volitve! Dajmo levičarjem (prebarvani komunistom, saj Slovenija nima evropske levice) nogo v rit! Kučana pa v zapor do smrti, tako kot Perkovića in Mustača!

  • Frank Novak

   Ti nisi clovekinja akcije kot je bil nas najvecji sin: JBT.
   Ti samo nekaj pizdis, ko pa je treba kaj od sebe se skrijes v misjo luknjo in preplaseno cakas kaj bo.
   TI SI OLGISTKA !!!
   Takih Olgist je ogromno, zlast med zenskami vzhodne Evrope kjer je nekoc vladal komunizem. Komunizem je poskodoval ljudi, tako komuniste kot tudi nekomuniste. Oboji ste izgubili obcutek za osebno odgovornost in tekmovalnost. Desni imaste se drzo vecnega kalimera in igrate zrtev se dolgo zatem ko so glavni akterji komunizma ze vsi pomrli.

   Povej raje kako tvoji druzinski clani prenasajo tvoje Olgizme?

 • montyamp

  Država ki ima več izdajalcev kot poštenih domoljubov , je vedno v nevarnosti .
  Tadva na fotografiji sta del ekipe , ki skrbi da na leto zbeži iz Slovenije 8 000 Slovencev .

  • piko8

   In še kako prav imaš, ti dve podgani nista vredni slike na tem portalu!!

 • Janez Kepic-Kern

  POZIV G. HOJSA IN G . OMERZE – JE NA MESTU.
  A?
  POMEMBNA JE ZLASTI – PRIHODNOST.
  SLOVENCI ŽELIMO TAKO VOJSKO KOT JO IMA NAŠA SOSEDA AVSTRIJA.
  HOČEMO
  PRAVO SLOVENSKO VOJSKO,
  SAJ SMO KONČNO SAMOSTOJNA DRŽAVA – KOMUNIZEM PA JE PRETEKLOST.
  Ta dva človeka
  bi bili lepo, ko bi mirovala – pokoju.
  In,
  da se aktivirajo mlajše geberacije Slovencev,
  ki res imajo radi naš slovenski narod in Slovenijo.
  Borec proti Turkom je želel
  še po smrti
  – braniti
  – svoj dom, svojo deželo in svoje ljudi, Slovence. L-.r. Janez K. Kern KOMENDA
  P.S.
  “SLOVENSKA GRUDA”
  RANJENI JUNAK
  https://www.google.com/search?q=RANJENI+JUNAK+SLOVENSKA+GRUDA&oq=RANJENI+JUNAK+SLOVENSKA&aqs=chrome.0.69i59j69i57.25516j0j8&sourceid=chrome&ie=UTF-8

 • sloustava

  General bo poslusal “generala”, ki slisi na ime “nova gorica, ilova gora, tito, partija, kardelj, kidric, komunizem,..” in popolnoma zadnje ime “kapitalizem “! Zato, ljudje bozji, od Lipica pricakovali kaj drugega kot zaljivke, je utopija! Gremo Pezdir in Omerza!

Naročite se na novice Nova24tv.si!

Vpišite vaš email naslov in se naročite na novice Nova24TV.si!

Uspešno ste se prijavili na novice Nova24tv.si!