fbpx

Omerza in Pezdir vabita Lipičeve veterane na predstavitev knjige: “Namesto protesta se udeležite razprave, da na spodoben način odpravimo nesporazume”

Foto: STA

Avtorja knjige Kriminalni temelji Teritorialne obrambe in NLB Igor Omerza in Rado Pezdir sta se odzvala na protestna izvajanja in očitke Nika Brusa in nekaterih drugih območnih združenj Zveze veteranov vojne za Slovenijo, za katere pravita, da so brezpredmetni in zavajajoči. Namesto da napoveduje “odločen protest”, ki, kot povedano, izhaja iz napačne predpostavke, ga vabita, da se udeleži predstavitve in da tam v razpravi poskušajo na spodoben način odpraviti nesporazume.

Niko Brus je v imenu Območnega združenja VVS Gornja Radgona, pridružili so se še PO ZVVS Pomurje, OZVVS Lenart ter celotna ZVVS, poslal Romanu Leljaku, županu občine Radenci, protestno izjavo zaradi “radenške” predstavitve knjige Kriminalni temelji Teritorialne obrambe in NLB.

Niko Brus se v izjavi najprej huduje zaradi predstavitve knjige v občinskih prostorih in objave predstavitve v občinskem informatorju. Toda to je po mnenju avtorjev knjige Igorja Omerze in Rada Pezdirja samo iskanje formalnega razloga, zakaj predstavitve ne bi smelo biti. “Ta formalni razlog se nama zdi brezpredmeten in za lase privlečen, kajti imela sva že številne predstavitve, tudi v občinskih prostorih, in sploh ne razumeva, zakaj se neka knjiga ne bi smela ‘prostorsko-občinsko’ predstavljati.”

Kriminalne temelje ima Titova Teritorialna obramba, ne osamosvojitvena TO
Potem pa Niko Brus vendarle preide na pravi razlog revolta, saj protestira “proti naslovu knjige, ki daje vtis, da so branitelji nasledniki kriminalnih zgodb, ki jih v knjigi opisujeta avtorja”, in dalje protestira, “da avtorja namensko in načrtno nadaljujeta s prikazovanjem situacij, ki so v korist neresnici in lažem”.

Kot pravita avtorja, gre za nesporazum. “Midva ne misliva, da so branitelji nasledniki kriminalnih zgodb, ki jih dokumentirano opisujeva v knjigi, ker trdiva, da branitelji oz. slovenski vojaški osamosvojitelji niso nasledniki tiste TO, ki je temeljila na teh kriminalnih rabotah. Tukaj se popolnoma strinjava s predsednikom države, ki prav tako misli, da osamosvojitvena TO ni kontinuiteta s kriminalnimi temelji obremenjene Titove in za obrambo Jugoslavije ustvarjene Teritorialne obrambe. V knjigi celo zapiševa, da je režimska TO dala pomembno infrastrukturo slovenski vojaški osamosvojitvi, da pa seveda v vrednostnem smislu ni in ne more biti njena naslednica.”

“V luči tega dejstva so vsa ostala protestna izvajanja in očitki Nika Brusa et consortes brezpredmetni in zavajajoči. Namesto da napoveduje ‘odločen protest’, ki, kot povedano, izhaja iz napačne predpostavke, ga vabiva, da se udeleži predstavitve in da tam v razpravi poskušamo na spodoben način odpraviti nesporazume,” sta še zapisala Omerza in Pezdir v izjavi.

C. Š.