fbpx

VIDEO – Orban: ”Stari kontinent ni več naša domovina, ampak nekaj popolnoma drugega. Tuja za nas.”

Foto: STA

Proslava ob 40. obletnici madžarske narodne skupnosti v Sloveniji je minila v znamenju močnega nagovora madžarskega predsednika vlade Viktorja Orbana: Od nas je odvisno, ali bomo prihodnost oblikovali ali pa bomo zaradi nje trpeli. Odločiti se moramo za Evropo krščanskih vrednot. Te so tiste, ki delajo Evropo močno. Če se tem vrednotam odrečemo, je to naš konec.”

V Lendavi, na osrednji slovesnosti ob 40. obletnici organiziranega delovanja Pomurske madžarske samoupravne narodne skupnosti v Sloveniji, so bili osrednji govorniki proslave predsednik madžarske vlade Viktor Orban, predsednik slovenske vlade Miro Cerar in Ferenc Horváth, predsednik Pomurske madžarske samoupravne narodne skupnosti.

”Če se ne bomo ubranili, to ne bo več Evropa naših vrednot, ne bo več naša domovina.”
Madžarski predsednik vlade Viktor Orban se je v svojem govoru dotaknil pomena Madžarske narodne manjšine v Sloveniji, a njegov glavni poudarek je bil na veliko širši in pomembnejši tematiki: ”Ta del Evrope je bil vedno pester, pisan in sestavljen iz veliko narodov. A vrednote, kultura in jezik so se ne glede na vse vedno ohranile. Migracija, ki smo ji trenutno priča, je nekontrolirana. Več sto tisoče ljudi prečka naše meje. Če ne bomo tega preprečili, Evrope, za katero smo se borili, ne bo več. Ne bo več polna naših vrednot, temeljila bo na drugih vrednotah, ki jih s seboj prinašajo ti, ki danes prečkajo naše meje. Evropa se bo spremenila, to ne bo več naša domovina.To ne bo prostor, kjer želimo, da bi živeli naši potomci.”

Evropa je zgrajena na krščanskih vrednotah in to je potrebno braniti
”Tako kot je vsak Madžar odgovoren za vsakega Madžara in je vsak Slovenec odgovoren za vsakega Slovenca, tako je vsak Evropejec odgovoren za celotno Evropo. Le na tak način lahko obdržimo našo domovino in našo Evropo. Od nas je odvisno, ali bomo prihodnost oblikovali ali pa bomo zaradi nje trpeli,” je bil neposreden Orban. Dodal je še, da Slovaška in Češka v luči solidarnosti pomagata Madžarski v begunski krizi in na enak način je Madžarska pripravljena pomagati Sloveniji.

“Pripravljeni smo pomagati Sloveniji, če potrebuje našo pomoč. Veže nas preteklost in skrb za skupno prihodnost”, je poudaril Orban.

Viktor Orban: ”Danes želimo o svoji usodi odločati sami. Želimo izkoristiti pravico, ki smo si jo izborili pred 25 leti. Želimo ubraniti svojo domovino.”

Cerar: ”Odnosi med Madžarsko in Slovenijo so odlični.”
Predsednik vlade Miro Cerar je v svojem nagovoru poudaril, kako pomembno je, da Slovenija zagotavlja ustrezne pravice manjšinam. To želi vlada še nadgraditi. Napovedal je še nekatere zakonske spremembe, ki bodo manjšinam podelile še več pravic, predvsem na področju uporabe maternega jezika v vsakodnevni rabi.

Napovedal je tudi povečanje vladnih sredstev za narodne manjšine v naslednjem letu in izpostavil pomen sredstev za razvoj manj razvitih regij, do katerih je Pomurje vsekakor upravičeno.

 

Poziv vladama za hitrejši razvoj Pomurja
Predsednik Pomurske madžarske samoupravne narodne skupnosti Ferenc Horváth je pozval oba predsednika vlad, Cerarja in Orbana, naj več pozornosti namenita razvoju Pomurja, ki je najslabše razvita regija v Sloveniji. ”Mi Madžari, pripadniki manjšine, smo rojeni v Sloveniji in želimo tu ostati. A brez razvoja, brez delovnih mest tudi prihodnosti ne bo, ne glede na narodnost. Upam, da bodo odločitve vlad v prihodnje omogočile hitrejši razvoj in svetlejšo prihodnost,” je še dodal  Horváth.

V Sloveniji živi več kot 6000 Madžarov
Pomurska madžarska samoupravna narodna skupnost je krovna organizacija madžarske narodnostne skupnosti v Sloveniji, ki je bila stanovljena leta 1975. Zavzema se predvsem za ohranitev pomurske madžarske skupnosti in madžarskega jezika. V Sloveniji se je v popisu prebivalcev za Madžare opredelilo več kot 6000 ljudi, ki večinoma živijo v petih narodnostno mešanih občinah v Sloveniji, predvsem v Pomurju.

Maruša Gorišek