Osrednjim medijem se ni mudilo poročati o nasilju anarhistov, policistom pa je morala občutno padla

Foto: BAB2023

Kot smo poročali, je soboto zaznamoval shod nasilnih anarhistov v okvir balkanskega anarhističnega sejma. Pretepli so nekaj policistov in uničevali njihovo lastnino. Čeprav se je shoda udeležilo nekaj sto iskalcev nasilja, ki so se spravili tudi na slovensko policijo, pa se osrednjim medijem o tem ni mudilo poročati, saj smo med prvimi o tem pisali le mi in Slovenske novice. Še bolj zaskrbljujoče pa je dejstvo, da je več kot očitno vlada z demoniziranjem policije dosegla točno to, kar je bilo pričakovano – padec morale in delo po liniji najmanjšega odpora.

Ljubljanski policisti so v soboto popoldne spremljali dogajanje na balkanskem anarhističnem knjižnem sejmu, ki je potekal pred športno dvorano Tabor. Dogodka se je udeležilo okoli 400 obiskovalcev, za varovanje udeležencev in drugih obiskovalcev mesta Ljubljane ter za zagotavljanja varnosti prometa so skrbeli policisti. In zgodilo se je, da so udeleženci napadli in pretepli policiste med varovanjem. Nasilni protestniki so nato poškodovali tudi dve parkirani službeni vozili policije, ki so jih prebarvali s spreji in tako povzročili za okoli 6000 evrov materialne škode.

“Prišli smo iz različnih koncev Balkana in od onkraj: iz tako imenovane Bolgarije, Slovenije, Romunije, Grčije, Turčije, Hrvaške, Madžarske, Srbije in tudi iz tako imenovane Litve, Avstrije, Nemčije, Švice, Francije in Brazilije. Zbrali smo se, da bi izmenjali ideje in novice o nedavnih in sedanjih bojih ter okrepili konkretne odnose zaupanja in solidarnosti med tovariši,” imajo zapisano na spletni strani dogodka balkanskega anarhističnega knjižnega sejma. Sodeč po njihovem propagandnem plakatu kaj drugega kot nasilje ni bilo pričakovati. Na plakatu je namreč moški s fantomsko masko čez obraz, ob njem pa ženski prav tako z masko na obrazu. Na prvi pogled je več kot očitno, da gre za vse prej kot “kulturni dogodek”, na katerem se bodo pogovarjali o knjigah.

Tomaž Štih je na Twitterju Libertarec ob tem sarkastično zapisal: “Nekomu se je zdelo pametno v Ljubljani gostiti “balkanski anarhistični sejem”, ki so ga promovirali s takšnim plakatom. Kaj bi šlo sploh lahko narobe?”

Anarhisti naklonjeni migrantom in LGBTQ
Kot vsi radikalni levičarji si tudi v omenjenem knjižnem klubu delijo iste ideje. Za vse na svetu krivijo nacionalizem, rasizem, seksizem, homofobijo ali katero drugo obliko nasilja, potem pa pridejo v Ljubljano in se spravijo na policiste. Enako kot celotna leva vlada na svoji spletni strani razpredajo o kolektivni svobodi, družbeni enakosti in solidarnosti, potem pa se spravijo z nasiljem nad drugače misleče. Govorimo konkretno o tem, da aktualna vlada ne prenese dobro niti kritike, kaj šele dejanj. Anarhistično gibanje je v Slovenijo prišlo širit tudi svoje ideologije o enakopravnosti in pravicah ideologije LGBTQ, saj, kot imajo zapisano na spletni strani, je bil eden od sklopov »posvečen političnemu sloju queernessa kot antinormativne in antiavtoritarne prakse«, zapisali so, da se zavedajo, »da na Balkanu primanjkuje queer anarhofeministične literature in da je to problem, ki zahteva njihovo takojšnjo angažiranost. To pa ni edino, čemur so posvečeni – med naštetimi razlogi je tudi nasprotovanje vojski in militarizaciji in toplo sprejemanje migrantov in prikazovanje slednjih kot žrtev. Skladno s standardi praktično ni razlike med aktualno vlado in anarhisti, bi se lahko reklo.

Zahvaljujoč Golobovi vladi je policiji padla morala
In policiji je vidno padla morala. Nenazadnje smo še nedavno poročali o incidentu, ko bi policistko ustrelil pobesneli Dolenjec, nakar si je sodil sam. Že tukaj bi lahko posredoval policist in upravičeno uporabil orožje, pa ga ni. Policaji bi se tokrat lahko ubranili in napadli anarhiste nazaj, pa so jih raje ignorirali. Ob tem se lahko vsakdo vpraša, čemu in zakaj policisti ne reagirajo. Spomnimo, da so reagirali in se odzvali situaciji primerno v času nasilnih protestov med pandemijo. Kaj so dobili v zameno? Demoniziranje, kritiziranje policijskega dela, medtem ko so kriminalcem in nasilnežem vrnili kazni. Le kako od policije pričakovati kaj drugega kot velik padec morale zahvaljujoč Golobovi vladi ali, kot je zapisal Žiga Turk na Twitterju: “To je zato, ker so se oblastniki pravniško (ne pa prav in pravno) lotili policajev, ki so skrbeli za red in mir v času razgrajanja kolesariata. Policaji niso tako neumni kot v šalah. Preganjali bodi samo še bogaboječe državljane, ki so v coni 30 vozili 40.”

Politkolesarji (Foto: STA)

“Dodajamo, da je skrajno nedopustno, da se udejstvovanja na raznih dogodkih, prireditvah in shodih izrabljajo za izvajanje kaznivih dejanj in povzročanje škode na skupnem državnem in občinskem premoženju. Obsojanja vredni pa so brezobzirni napadi na policiste, ki so tam za varovanje življenja in premoženja ljudi. Tudi tistih udeležencev, ki so policista brez pomislekov brcali in ga poškodovali,” so za Dnevnik povedali na PU Ljubljana.

Skupine, kolektivi in organizacije, ki podpirajo omenjeno nasilje in ideologije, namenjene rušenju temeljnih vrednot, pa so sodeč po zapisu na spletni strani Anarhistična fronta Posavje, črne mačke Črn Trn – radikalna agrarna zveza, Zveza za anarhistično organiziranje, Zadruga Urbana in zloglasna Anarhistična pobuda Ljubljana, ki je bila prav tako prva pobudnica za politkolesarje v letu 2020. Anarhistična pobuda Ljubljana (APL) je aktivna na številnih področjih in v sedanji obliki neprekinjeno deluje že več kot desetletje ter je članica mreže Federacija za anarhistično organiziranje (FAO). Med drugim je leta 2006 vzpostavila socialni prostor za raziskovanje in razvijanje teorije in prakse anarhističnih gibanj A-Infoshop, ki ga vse odtlej tudi upravlja, črna luknja pa je kontramedijski radijski kolektiv, ki v različnih zasedbah na Radiu Študent deluje od leta 1995.

Ana Horvat