Nevarnosti ni konec: V Velenju se prožijo plazovi, dolina Velunje še vedno nedostopna

Poplave v Mežici (Foto: STA)

V Mestni občini Velenje se je ponoči sprožilo nekaj plazov, v Vinski Gori je zaradi tega ogroženih nekaj stanovanjskih objektov. Še vedno ne morejo dostopati do prebivalcev doline Velunje. Pitno vodo za zdaj še imajo, a velenjski župan Peter Dermol poziva k varčnosti. V Rdeči dvorani je prenočilo 1000 ljudi, tudi obiskovalci kampa Menina.

Tudi za mnoge v Mestni občini Velenje je neprespana noč, čeprav po besedah župana mirnejša kot ure pred tem. Ponoči so bile na terenu strokovne službe zaradi proženja novih plazov, prav tako so iz zalitih kleti prečrpavali vodo. Še vedno je onemogočen dostop do prebivalcev doline Velunje, je Dermol dejal v izjavi za medije.

Danes bodo te poti poskušali sprostiti, a je na območju občine v tem trenutku neprevoznih kar nekaj cest, kar je predvsem posledica proženja novih plazov. Po besedah župana se je v teh zadnjih neurjih oz. poplavah sprožilo več kot sto novih plazov, ki ogrožajo okoli deset gospodarskih oz. stanovanjskih objektov.

Plazovi so pretrgali tudi nekaj cevovodov, zato je na območju Šaleške doline nekaj težav z vodooskrbo. A Dermol miri, da sta za zdaj dobava in oskrba z vodo ter z ogrevanjem nemotena. Občane poziva, naj spremljajo dogajanje v zvezi z vodooskrbo in naj poskušajo vodo porabljati varčno.

Vodni vir Ljubija je nedostopen, zato so v tem trenutku priključeni na rezervni vodni vir v Topolšici. “Na celotnem območju Šaleške doline z izjemo Belih Vod imamo dostopno in še kakovostno vodo,” je dejal.

V Velenju je te dni ob Velenjskem jezeru potekal festival Metaldays. Že v petek zjutraj je bil poplavljen del kampa, zato so obiskovalce evakuirali v Rdečo dvorano. “Izjemno sem ponosen na vse Velenjčanke in Velenjčane, na vse ponudnike gostinskih storitev, tudi javne zavode in vse, ki so tako ali drugače pomagali, da smo lahko vse te ljudi tudi spravili na varno,” je dejal župan.

V Rdeči dvorani je prenočilo okrog 1000 ljudi, med njimi tudi obiskovalci Zgornje Savinjske doline, tja so evakuirali tudi obiskovalce kampa Menina. “Tudi nadaljnjih 24 ur bo Rdeča dvorana še odprta za vse tiste, ki bodo potrebovali nočitev tudi v prihajajoči noči,” je zagotovil Dermol.

“Vsega tega še ni konec, še prihodnjih nekaj dni bo verjetno izjemno težavnih,” je opozoril. Glede na razmere predvidevajo, da se bo sprožilo še nekaj plazov. Velenje v naslednjih dneh in tednih čaka popis vseh posledic, nato pa tudi sanacija stanja, ki so ga povzročile poplave in tudi predhodna neurja.

Ob koncu se je župan zahvalil vsem strokovnim službam, civilni zaščiti, gasilcem, policistom pa tudi občanom Velenja, ki so s svojo mehanizacijo nemudoma pristopili k odstranjevanju posledic.

Padavine se počasi umirjajo, razmere v spodnjem toku Save pa se poslabšujejo

Količina padavin se počasi zmanjšuje, zato je Agencija RS za okolje (Arso) stopnjo opozorila znižala na rumeno. Umirjati so se začele tudi hidrološke razmere z izjemo spodnje Save, kjer največ težav pričakujejo na sotočju Krke in Save. V nedeljo popoldne se obetajo nevihte, ki pa naj ne bi prinesle večjih količin dežja.

Kot je na današnji novinarski konferenci povedal meteorolog z Arsa Brane Gregorčič, so v zadnjih urah namerili manj dežja. Pričakujejo, da se bo količina padavin danes še zmanjšala. V nedeljo popoldne bo državo od zahoda dosegla hladna fronta, ki bo prinesla možnost neviht. V noči na ponedeljek se bo ozračje nato umirilo, v nadaljevanju prihodnjega tedna pa kaže na sončno in stabilno vreme.

Številne reke ostajajo razlite, a se razmere ne poslabšujejo več tako drastično, je pojasnil hidrolog Janez Polajnar z Arsa. Zaradi nočnega deževja so nekatere reke še porasle, a v manjšem obsegu, bodo pa zato začele upadati pozneje.

Poslabšujejo pa se razmere v spodnjem toku Save, kjer je pretok trenutno 1600 kubičnih metrov na sekundo. Čez dan se bo še nekoliko povečal, saj bo večjo količino vode prispevala tudi naraščajoča Krka. Največ težav zato pričakujejo na sotočju Krke in Save, zlasti na območju Krške vasi z okolico. Savinja še vedno poplavlja, vendar ne narašča več. Poplavlja tudi Drava, ki pa ima zdaj stabilen pretok, je povedal Polajnar. “Pretok Mure je 1300 kubičnih metrov na sekundo, kar pomeni, da je na robu protipoplavnih nasipov, a se zaenkrat ne razliva,” je dejal.

V drugih delih države pričakujejo postopno umirjanje hidroloških razmer. “V nedeljo bo večina rek še naprej upadala. Izjema so spodnji tokovi večjih rek, kot so Sava, Drava in Mura,” je dejal. Ob nevihtah, ki jih pričakujejo v nedeljo popoldne, niso izključeni narasli vodotoki, a bodo nevihte potovale hitro, zato večjih težav najverjetneje ne bo, je dodal.

Sara Kovač