fbpx

Pahor krepi stike z Višegrajsko skupino

Foto: epa

Predsednik Borut Pahor se mudi na državniškem obisku na Češkem. Slovenija si namreč prizadeva za tesnejše sodelovanje z Višegrajsko skupino. Na Češkem ga bo sprejel češki predsednik Miloš Zeman. 

Kot so zapisali v uradu predsednika republike, si Slovenija prizadeva za tesnejše sodelovanje z Višegrajsko skupino, v kateri so poleg Češke še Slovaška, Madžarska in Poljska. Okrepiti si želi predvsem sodelovanje na področjih kmetijstva, kohezije, transporta in energetike, zato se Borutu Pahorju na njegovem potovanju pridružuje še prometni minister Peter Gašperšič.

Poleg njiju se bosta obiska udeležila še državna sekretarja na zunanjem in gospodarskem ministrstvu Dragoljuba Benčina in Aleš Cantarutt, ki bosta danes sodelovala na okrogli mizi o možnostih investiranja v Sloveniji.

Slovenija si namreč prizadeva za sodelovanje s srednjeevropskimi državami predvsem pri izgradnji železniških povezav v okviru evropskih železniških koridorjev. V okviru obiska bodo tako potekali pogovori s Češko o tesnejšem sodelovanju pri izgradnji železnice sever-jug s poudarkom na izgradnji drugega tira med Koprom in Divačo.

Predsednik Pahor se bo v češki prestolnici sicer sestal z gostiteljem, češkim predsednikom Milošem Zemanom, s katerim bosta danes podala tudi izjavo za javnost. Predvidena so še srečanja s predsednikoma obeh domov češkega parlamenta, Milanom Štechom in Janom Hamačkom, ter s podpredsednikom češke vlade Pavlom Belobradkom.

M. G., STA