fbpx

Pavšič znova udaril mimo: Simič ni kršil davčne tajnosti

Poslanec LMŠ Robert Pavšič. (Foto: STA)

Generalni direktor Finančne uprave RS Ivan Simič, ki je v torek na preiskovalni komisiji o ukrepanju v epidemiji covida-19 razkril, da najboljšega dohodninskega plačnika vsako leto pelje na kosilo, ni kršil zakonodaje, so sporočili iz Fursa. Na očitke se je odzval tudi sam Simič, ki pravi, da bi kršil davčno tajnost, če bi objavil ime zavezanca. “Danes se v medijih pojavljajo informacije, da se s tem, ko sem na kosilo povabil davčnega zavezanca/ko, ki je plačal/a največ davka, kršil davčno tajnost. Kot prvo bi povedal, da nisem kršil davčne tajnosti. Kršil bi jo, če bi objavil ime davčnega zavezanca/ke, česar pa nisem storil,” se je na očitke odzval Simič. 

Direktor Fursa Ivan Simič je v torek v državnem zboru pojasnil, da je vsako leto, ko je bil direktor Finančne uprave RS (Fursa), najboljšega dohodninskega plačnika peljal na kosilo, in sicer iz spoštovanja, ker je plačal toliko dohodnine. Kot poroča STA, so v Fursu v današnjem sporočilu za javnost zapisali, da “zakon o davčnem postopku v 17. členu določa, da imajo dostop do podatkov, ki so davčna tajnost, vse zaposlene osebe davčnega organa, v obsegu, ki je potreben za opravljanje njihovih delovnih nalog”.

Akt o notranji organizaciji in sistemizaciji delovnih mest v Fursu po njihovih navedbah med nalogami generalnega direktorja med drugim določa tudi odločanje v davčnem postopku in upravnem postopku na prvi stopnji. V skladu s to določbo generalni direktor odloča tudi v postopku letne odmere dohodnine na podlagi informativnih izračunov dohodnine, ki jih tudi podpiše.

Davčni strokovnjak Ivan Simič (Foto: Nova24TV)

“Generalni direktor je torej upravičeno, v skladu z zakonom, seznanjen s podatkom o letni odmeri dohodnine zavezancem, saj v teh postopkih odloča,” so poudarili. “Generalni direktor ni razkril nobene davčne tajnosti. Javnost tudi ni izvedela niti ene dodatne informacije, ki medijem že ne bi bile znane,” so sklenili.

Kršil bi davčno tajnost, če bi objavil ime zavezanca
Odzval se je tudi Simič, ki je tudi sam pojasnil, da ni kršil davčne tajnosti. “Danes se v medijih pojavljajo informacije, da se s tem, ko sem na kosilo povabil davčnega zavezanca/ko, ki je plačal/a največ davka, kršil davčno tajnost. Kot prvo bi povedal, da nisem kršil davčne tajnosti. Kršil bi jo, če bi objavil ime davčnega zavezanca/ke, česar pa nisem storil,” se je na očitke odzval Simič.

Zavezanec, ki mora plačati najvišjo dohodnino za leto 2019, je lani prejel dobrih 3,5 milijona evrov prihodkov – poleg plače, bonitet in regresa, še dohodek od prodaje avtorske pravice ali izuma ter dohodke iz drugega pogodbenega razmerja, kamor se vštevajo delo po avtorski pogodbi ali sejnine. Zavezanec, čigar identiteta je seveda skrivnost, je moral na podlagi izračuna Furs plačati več kot 1,5 milijona evrov dohodnine za leto 2019.

Z odgovorom pa ni zadovoljen predsednik preiskovalne parlamentarne komisije Robert Pavšič, ki je napovedal, da bo državnemu tožilstvu naznanil sum kaznivega dejanja. Pavšič vztraja, da Simič ni imel utemeljenega razloga za vpogled v podatke z oznako davčna tajnost – povabilo na kosilo naj to zagotovo ne bi bilo. Dodal je še, da Furs v tem primeru ni tisti, ki bi lahko sodil o zakonitosti dejanja, “za to so pristojne druge institucije”. Meni, da je Simičevo ravnanje tako sporno, da bi moral odstopiti s položaja.

Sara Rančigaj