fbpx

Pipistrelov posel s Kitajci predstavlja priložnost za celo malo industrijo

Foto: STA

Podpis pogodbe o sodelovanju Pipistrela s kitajsko družbo Sina predstavlja po besedah enega najuspešnejših slovenskih podjetnikov in direktorja Pipistrela Iva Boscarola veliko priložnost za našo celotno malo industrijo, ne samo za podjetje. S tem po njegovih besedah dobivamo partnerja, ne zgolj vlagatelja. 

Pogodba ajdovskega podjetja s Kitajci bo podpisana v času srečanja ministrskih predsednikov Kitajske in držav Srednje in Vzhodne Evrope, ki bo v soboto v Rigi. Po besedah Boscarola to predstavlja veliko priložnost, saj je kitajski trg na področju letalstva večji kot celoten svetovni trg skupaj.

“Srečni smo, da smo dobili partnerja, in ne vlagatelja. Gre za družino, ki se je odločila, da gre poleg vseh drugih svojih poslov še v letalstvo,” je poudaril Boscarol.

Gre za veliko priložnost za celotno slovensko malo industrijo
V okviru trenutnega petletnega gospodarskega načrta ima Kitajska izdelano strategijo vlaganja v razvoj in visoko tehnologijo, kamor med drugim uvrščajo tudi področje letalstva. Boscarol je poudaril, da ko so njegovo podjetje Pipistrel povabili k sodelovanju, so se z velikim veseljem odzvali in dodal, da sklenitev takšnega posla ne pomeni samo velike priložnosti za podjetje, ampak tudi za celotno slovensko malo industrijo, ki je na tak ali drugačen način sodeluje s podjetjem.

Foto: STA

Foto: STA

Šlo bo za sedem let trajajoče sodelovanje
V tem konkretnem primeru bo šlo za projekt, trajajoč sedem let, pri katerem bo podjetje Pipistrel kitajskemu partnerju prodalo ekskluzivne pravice do uporabe njihove tehnologije, prav tako pa jim bodo vsako leto dostavili tudi sto letal, ki bodo izdelana v Sloveniji. “Gre za razvoj novega inovativnega 19-sedežnega letala na električni pogon v kombinaciji z vodikovimi gorivnimi celicami, ki ne bo imelo nikakršnih izpustov, zato bo najbolj ekološko letalo na svetu v tem trenutku,” je izpostavil Boscarol.

Podjetje Pipistrel bo dobavilo petdeset električnih letal tipa Alpha Electro in isto število štirisedežnih letal tipa Panthera Hybrid. V okviru sodelovanja je med drugim predvideno, da bodo zgradili tudi dve tovarni, kjer bo potekala izdelava teh letal, ki bodo namenjena za kitajski trg in za 11 bližnjih trgov v Aziji. Po besedah Boscarola naj bi imeli Azijci veliko znanja o prodaji in kapital, slovensko podjetje pa ima znanje izdelave in načrtovanja ter dodal, da je prepričan, da bo to dolgoročno gledano predstavljalo zmagovito kombinacijo.

V Pipistrelu napovedujejo odpiranje novih delovnih mest
Boscarol izpostavlja, da so skoraj vsi sestavni deli letala, ki jih je okrog 6.000, izdelani v Sloveniji. Kar 200 družin se trenutno preživlja na račun poslovanja Pipistrela, v prihodnosti pa je načrtovano, da bodo v podjetju na račun razvoja 19-sedežnega letala do sredine leta 2017 zaposlili okrog 50 novih inženirjev oziroma znanstvenikov. Prav tako pa je poudaril, da bo pri takšnem razvoju potrebno sodelovanje z večjim številom dobaviteljev.

Foto: STA

Foto: STA

Napovedano je tudi osnovanje nove skupne družbe s kitajskim partnerjem, v kateri bo prišlo do izmenjave lastniških deležev, z namenom doseganja boljših poslovnih rezultatov. Napovedujejo, da bodo na račun medsebojnega sodelovanja družbi presegli 500 milijonov evrov.

N. Ž., STA