fbpx

Pisno mnenje KPK o opravljanju dodatne dejavnosti Vesela pri Fifi se je “zgubilo”!

Predsednik Računskega sodišča Tomaž Vesel (Foto: STA)

Pred dnevi je portal Siol razkril, da predsednik računskega sodišča Tomaž Vesel poleg plače predsednika, z opravljanjem dodatne dejavnosti zasluži še letno 202 tisoč evrov pri Svetovni nogometni zvezi. Vesel je po razkritju zatrdil, da z njegovim postranskim poslom ob službi na računskem sodišču ni nič narobe, kar naj bi po njegovih besedah ugotovil tudi KPK. Medtem pa je KPK v zvezi z opravljanjem omenjene dodatne dejavnosti prejela prijavo, ki je v fazi predhodnega preizkusa. Kot kaže pa pisnega mnenja o tem, da KPK ni imel pripomb na njegovo dodatno dejavnost ni, saj so medijem sporočili, da pisnega mnenja o tem na KPK ne morejo najti.

Pred dnevi je v medije prišla vest, da predsednik Računskega sodišča Tomaž Vesel opravlja še dodatno dejavnost pri Svetovni nogometni zvezi Fifa s sedežem v Švici. Kot je navedel Siol naj bi Vesel pri Fifi zaslužil kar 202 tisoč evrov letno, kar pa je od nastopa njegove funkcije naneslo že nekje 800 tisoč evrov. Za primerjavo, kot predsednik računskega sodišča je na leto zaslužil manj kot tretjino toliko.

Vesel je na očitke dejal, da Komisija za preprečevanje korupcije ni imela pripomb in navajal, da naj bi s svojim postranskim poslom seznanil KPK. Vesel naj bi KPK prosil za stališče in pravi, da je od komisije dobil tudi pisno mnenje. Po besedah Vesela na KPK “ne vidijo nobenega konflikta”, medtem ko v javnosti ni pokazal nobenega dokaza, da so njegove trditve resnične. V medijih se je pričelo celo šušljati,  da na komisiji za preprečevanje korupcije že nekaj dni iščejo dokumente, o katerih je za portal Siol govoril Vesel – a brez uspeha.

Foto: STA

Komisija za preprečevanje korupcije (KPK) je v zvezi z opravljanjem dodatne dejavnosti Vesela pri Fifi prejela prijavo, ki je v fazi predhodnega preizkusa. KPK v fazi predhodnega preizkusa zbira podatke, pojasnila in dokumentacijo, da bi ugotovila dejansko stanje in morebitne kršitve iz pristojnosti komisije, na podlagi tega se bo odločila o nadaljnjih postopkih,” so sporočili iz KPK. Gre za preučevanje Veselovega hkratnega predsedovanja računskemu sodišču in neodvisni komisiji za revizijo in skladnost pri Mednarodni nogometni zvezi, so zapisali na STA.

Kot kaže pa so bile govorice resnične. Pisnega mnenja, ki naj bi ga KPK pripravila že za časa prejšnjega predsednika Borisa Štefaneca o Veselovi dodatni dejavnosti, ne najdejo. Na KPK so danes zapisali, da ga v svojem dokumentarnem gradivu niso našli, zato vsebine ne morejo komentirati. “Po razpoložljivih informacijah je šlo pri podaji mnenja o opravljanju dodatne dejavnosti pri Mednarodni nogometni zvezi za neposredno komunikacijo med predstojnikoma obeh organov, kar lahko potrdi nekdanji predsednik komisije Boris Štefanec,” so navedli.

Zaradi izgubljenega mnenja naj bi bila začudena tako Vesel kot nekdanji predsednik KPK Štefanec
Nekdanji predsednik KPK Boris Štefanec je za STA povedal, da ga čudi, da na komisiji tega dokumenta zdaj ne najdejo. Dobro se namreč spominja, da je KPK na Veselovo pobudo pripravila pisno stališče. Ali je bilo posredovano po pošti ali po elektronski pošti, ne more trditi, je pa dokument obstajal in tudi sam ga je podpisal, je zatrdil.

Predsednik KPK Boris Štefanec (foto: Nova24TV)

Kot pravi Štefanec naj bi ga Vesel sicer sprva ustno povprašal o tem, ali predsedovanje omenjeni Fifini komisiji predstavlja nasprotje interesov z opravljanjem funkcije predsednika računskega sodišča. Štefanec mu je dejal, da na prvi pogled deluje, da to ne bi smel biti problem. Dodal pa je, da tega ne upa zatrditi, zato sta se dogovorila, da Vesel v zvezi s tem na komisijo pošlje pisno vprašanje. Po besedah Štefanca naj bi na njegovo pobudo pripravili pisno stališče, medtem ko KPK v tem primeru ni pristojna za dovoljenja, a očitno je pisno stališče izginilo.

V stališču naj bi tako navedli, da je Vesel kot funkcionar dolžan dohodek od te dejavnosti prijaviti KPK, če se premoženjsko stanje poveča za več kot deset tisoč evrov, je povedal Štefanec. Na KPK pa so potrdili, da je Vesel komisiji poročal o premoženjskem stanju ob nastopu funkcije, med trajanjem funkcije pa tudi večkrat spremembe premoženjskega stanja, kar je potrdil tudi Vesel. Vsebine prijav premoženjskega stanja zaradi varstva osebnih podatkov pa komisija javnosti ne more razkriti.

Sara Rančigaj