fbpx

Planica, snežena kraljica, v novi podobi odpira svoja vrata

Bo Planici uspelo dobiti Planice za SP v poletih 2020 in nordijsko SP 2021? (foto: STA).

Prenovljen Nordijski center Planica v dolini pod Poncami odpira svoja vrata. Slovesne otvoritve se bodo med drugim udeležili tudi Miro Cerar, ministrica Maja Makovec Brenčič in direktor Zavoda RS za šport Jelko Gros, v soboto pa bodo na dan odprtih vrat povabljeni tudi obiskovalci.

Planica že dolgo velja za enega od simbolov slovenskega športa. Dolina pod Poncami s skakalnicami in letalnico že desetletja privlači množice obiskovalcev, danes pa bo ob 11.30 tudi uradno odprtje prenovljenega Nordijskega centra Planica. Pred tem bo imela slovenska vlada na vrhu skakalnice delovni posvet.

Pot do uresničitve projekta je potekala od leta 2007 (STA: foto).

Pot do uresničitve projekta je potekala od leta 2007 (STA: foto).

Dolga pot do uresničitve 40 milijonov vrednega projekta
Projekt Nordijskega centra Planica, vreden več kot 40 milijonov evrov, se je začel leta 2007 z odkupi zemljišč, pot do uresničitve pa je bila dolga in posuta s številnimi težavami. Leta 2009 je bila narejena okvirna slika nordijskega centra, leta 2010 pa je bil izveden arhitekturni natečaj.

Leta 2011 so začeli urejati Bloudkovo velikanko, nato pa se je realizacija projekta zaustavila do sprejetja sprememb ureditvenega načrta, šele nato je stekla tudi gradnja tekaškega dela. Marca letos so bili na finalu svetovnega pokala v Planici prvi skoki na novi velikanki.

Obiskovalci se bodo lahko spustili po skakalnici
V soboto bodo v Planico na dan odprtih vrat povabljeni tudi obiskovalci, ki se bodo lahko po skakalnici spustili po jeklenici. Številni ljubitelji poletov so del novega centra videli že v začetku letošnjega leta.

N. K., STA