fbpx

Po Accettu sedaj še predsednik ustavnega sodišča Rajko Knez ujet na laži! Ni seznanil sodnikov, da je sodeloval s Kanglerjem, ker nima teh dokumentov!?

Franc Kangler, Rajko Knez (foto STA)

Franc Kangler, Rajko Knez (foto STA)

Odločanje o ustavnosti preiskovalne komisije v zadevi Franc Kangler na ustavnem sodišču dobiva nove razsežnosti. Kot smo že poročali, je prišlo do hudih kršitev in nepravilnosti, in sicer na račun samostojnosti in neodvisnosti državnega organa. Predsednika ustavnega sodišča v zadevi Kangler namreč niso izločil niti zato, ker pozna kar dva preiskovanca v tej zadevi, niti zato, ker je poslovno sodeloval s Kanglerjem, ko je bil ta še župan v Mariboru. Dokumente o tesnem sodelovanju je objavil Kangler, iz njih pa je jasno razvidno, da sta takrat sodelovala Knez – kot dekan pravne fakultete Maribor – in takratni župan Kangler. Sodelovala sta pri obnovi fasade pravne fakultete, kar je razvidno tudi iz Erarja. Predsednika ustavnega sodišča smo tako ujeli na laži in sprenevedanju, saj je dejal, da s temi “dokumenti ne razpolaga”! Le kako lahko Knez “pozabi” in se potem sklicuje na to, da dokumentov nima?

Na predsednika Ustavnega sodišča RS Rajka Kneza smo naslovili vprašanje, “ali je pri odločanju o izločitvi v primeru preiskovalne komisije ‘Kangler’ druge sodnike seznanil s svojimi povezavami s Francem Kanglerjem“? A takega odgovora zagotovo nismo pričakovali.

Odgovor ustavnega sodišča
“Spoštovani, predsednik dr. Knez vam glede vašega vprašanja pojasnjuje, da po informacijah z Nova24TV g. Kangler razpolaga z dokumentacijo, s katero pa on ne razpolaga. Do tega trenutka nihče od udeležencev postopka ni predlagal njegove izločitve; prav tako ni g. Kangler, ki sicer ni udeleženec postopka pred ustavnim sodiščem, podal predloga za udeležbo v postopku oziroma predloga za izločitev sodnika Kneza. Sodnik Knez sicer namerava o teh informacijah dodatno obvestiti sodnike na jutrišnji seji, ko bo ustavno sodišče obravnavalo te zadeve,” se glasi odgovor ustavnega sodišča.

Sprenevedanje in laži!
Sprenevedanje, da ga večjega predsednik ustavnega sodišča Rajko Knez ne more uprizoriti. Trdi, da z dokumentacijo. s katero razpolaga Kangler, pa on ne razpolaga. Kako je mogoče “pozabiti” na dolgoletno poslovno in finančno sodelovanje med MO Maribor in Pravno fakulteto Univerze v Mariboru, ko je Franc Kangler zasedal mesto župana, Rajko Knez pa je opravljal vlogo dekana na pravni fakulteti v Mariboru?

Kangler: Kneza dobro poznam, z njim sem poslovno sodeloval!
Iz objavljenih dokumentov je razvidno, da je bil leta 2011 spisan predlog za preiskavo stanovanj in drugih prostorov v zadevi Franc Kangler in drugi. V konkretni zadevi je šlo za polemiko okrog sofinanciranja obnove fasade pravne fakultete v letu 2009, kjer je bil v tistem času dekan Knez. Razočaran je seveda Kangler, ki je za našo televizijo povedal, da ne more verjeti in dojeti, da so ustavni sodniki tako znižali standard za izločitev, da se verjetno križajo evropski sodniki v Strasbourgu. “Gospoda Kneza dobro poznam. Lahko bi rekel, da sem z njim poslovno sodeloval, ko sem bil župan, on pa dekan pravne fakultete. Zaradi tega sodelovanja sem celo imel hišno preiskavo. To je argument več, da bi se moral Knez izločiti oziroma da bi morali sodniki sprejeti njegov predlog za izločitev.”

Da Rajko Knez ne bi poznal Kanglerja, je nemogoče. Dekanski mandat je opravljal v letih 2007-2011. Z drugimi besedami lahko zapišemo, da je opravljal mandat skoraj tako dolgo, kot je bil Franc Kangler župan v Mariboru. Od leta 2011 pa do 2015 pa je opravljal vlogo prodekana za gospodarjenje na pravni fakulteti. Resnično je neverjetno, da ne ve, da je podpisoval pogodbe z občino.

Dr. Rajko Knez v vlogi dekana pravne fakultete v Mariboru od leta 2007 do 2011. Od leta 2011 pa do leta 2015 pa je postal še prodekan za gospodarjenje na pravni fakulteti Maribor. (vir Pravna fakulteta Maribor)

Dr. Rajko Knez je bil v vlogi dekana pravne fakultete v Mariboru od leta 2007 do 2011. Od leta 2011 pa do leta 2015 pa je bil še prodekan za gospodarjenje na pravni fakulteti Maribor. (Vir: Pravna fakulteta Maribor)

V aplikaciji Erar so zapisani zneski vseh fakultet Univerze v Mariboru. Vendar sta po naših zanesljivih informacijah Kangler in Knez sodelovala pri obnovi pravne fakultete v času Knezovega vodenja. Dokazov o njunem sodelovanju je več kot dovolj.

Zdaj je na potezi Rajko Knez, ki bi kot predsednik ustavnega sodišča moral zaščititi institucijo namesto sebe. Bo odstopil?

Graf finančnih transakcij med MO Maribor in Univerzo v Mariboru v obdobju 2007-2012.MO Maribor je Univerzi v Mariboru nakazala do sedaj sredstva 1.061.391,02 EUR. Pravna fakulteta v Mariboru spada v družino Univerze v Mariboru. Rajko Knez je v letih 2007 do 2011 opravljal vlogo dekana Pravne fakultee. Od leta 2011 pa do leta 2015 pa še prodekan za gospodarjenje na iti fakulteti. (vir Erar)

Graf finančnih transakcij med MO Maribor in Univerzo v Mariboru v obdobju 2007-2012. MO Maribor je Univerzi v Mariboru doslej nakazala 1.061.391,02 evra. Pravna fakulteta v Mariboru spada v družino Univerze v Mariboru. Rajko Knez je v letih 2007-2011 opravljal vlogo dekana pravne fakultete, od leta 2011 pa do leta 2015 pa še vlogo prodekana za gospodarjenje na isti fakulteti. (Vir: Erar)

Luka Perš