fbpx

Prepozni ukrepi vlade prinašajo izjemno hitro širjenje virusa: Uradno potrjenih že šest primerov okužbe s koronavirusom, okuženih bo iz dneva v dan več!

Fotografija je simbolična. (Foto: STA)

V Sloveniji so potrdili že šest primerov okužbe z novim koronavirusom, vse v roku 24 ur. V zadnjem primeru gre za 32 let starega moškega iz Maribora, ki prišel na mariborsko vstopno točko kmalu zatem, ko je bila odprta. obe danes pozitivno potrjeni osebi sta bili v tesnem stiku s prvim okuženim, za preostale tri še ni znano. Poleg njega so v Sloveniji okuženi še trije moški, ki so potovali po Maroku in so se vrnili v Slovenijo prek Italije, ter še moški in ženska, ki sta potovala po Italiji.

Z ministrstva za zdravje so v sredo potrdili prvi primer okužbe s smrtonosnim koronavirusom, nato pa še pet novih primerov. Vse v roku 24 ur kar kliče k resnosti problema. Na Nova24TV smo že dlje časa opozarjali na nenavadno “imunost” Slovencev na koronavirus, saj so ga potrdili že v vseh sosednjih državah v prejšnjem tednu, v Italiji pa je zaradi posledic umrlo že preko sto ljudi. Izkušnje iz tujine kažejo, da je virus še posebej smrten, če se razširi med že bolnimi po zdravstvenih ustanovah. Še posebej nevaren in smrten pa je za starejše.

Razlog bi lahko bilo čakanje ministrstva za zdravje in zdravstvenih institucij, da se izvoli nov predsednik vlade, kar se je v praksi tudi potrdilo. Po izvolitvi Janeza Janše za predsednika vlade so potrdili že drugi uradno potrjeni primer okužbe s smrtonosnim koronavirusom, še več je lahko potencialno okuženih, saj je imel oboleli številne stike z zdravimi. Kljub veliki nevarnosti epidemije, pristojni še vedno mečejo ljudem pesek v oči, da ni razloga za paniko.

Image

Ob tem pa Nacionalni inštitut za javno zdravje poziva vse državljane, ki so 29. 2. potovali z letom ATR938 na beneško letališče Marco Polo, in imajo znake okužbe s koronavirusom, naj po telefonu pokličejo svojega zdravnika. Prav tako pozivajo vse, ki so bili 29. februarja med 20. in 21.30 na ljubljanski urgenci, naj pokličejo 031/619 118; tam se je mudil okuženi.

Prvi okuženi se je z letališča v Benetkah odpeljal z GoOpti in imel pri tem veliko kontaktov
Prvi bolnik je v nedeljo ob 16.25 priletel na italijansko letališče Marco Polo v Benetkah. Gre za let maroške letalske družbe Royal Air Maroc iz Casablance s številko AT 938. Takrat je že imel bolezenske znake, ki jih je pripisal nedavni poškodbi v Maroku. Nato se je v soboto z beneškega letališča Marco Polo v Slovenijo odpeljal s kombijem družbe GoOpti, so danes potrdili na NIJZ. Moški je po prihodu na beneško letališče z organizatorjem prevozov GoOpti pripotoval v Ljubljano. Še isti večer med 20. in 21.30 je moški zaradi poškodbe obiskal ljubljansko urgenco, kjer so ga obravnavali in poslali domov. V sredo pa je zaradi slabega počutja odšel v Zdravstveni dom Vič. Kot je izpostavila državna sekretarka Simona Repar Bornšek, je moški mimo vseh pozivov in navodil v zdravstveni dom prišel nenapovedan. Zdravnica, ki ga je tam pregledala, nato pa z reševalnim vozilom napotila na infekcijsko kliniko ljubljanskega kliničnega centra, je danes ostala doma.

Po podatkih svetovne zdravstvene organizacije je bil v Maroku doslej odkrit le en sam primer Koronavirusa. A to so uradni podatki. Dejanske številke so zaradi malo testiranj lahko povsem drugačne.

Za razliko od prvega primera okuženega z novim koronavirusom v Sloveniji naj bi okuženi v Mariboru spoštoval predvideni protokol in je poklical osebnega zdravnika, ki ga je napotil na vstopno točko. Tam so mu vzeli bris, nato pa so ga sprejeli v bolnišnici, kjer je zdaj v izolaciji, piše Večer.

Medtem pa je Univerzitetni klinični center Ljubljana izdal naslednje varnostne napotke:

V UKC Ljubljana zaradi omejevanja širjenja okužb in varovanja zdravja pacientov ter zaposlenih do nadaljnjega:
– ukinjamo pouk in vaje za vse študente in dijake z 9. marcem. Delo preko študentskega servisa poteka nespremenjeno
– odpovedujemo možnost osebnega naročanja – dovoljene so samo poti po pošti, telefonu in mailu
Banka NLB v UKC Ljubljana bo do nadaljnjega zaprta.

Prepoved obiskov

V UKC Ljubljana
– prepovedani so vsi obiski hospitaliziranih bolnikov,
– poliklinika deluje, vendar velja ob vhodu poseben režim dostopa. Ob vstopu je dovoljen največ en zdrav spremljevalec
– omejena so srečevanja za pokretne bolnike in zbiranje v avlah
– osebni poslovni obiski so prepovedani,
– vstop v urgentni blok je omejen na eno vstopno točko zgolj za bolnike, ki potrebujejo nujno obravnavo,
– zaprtih so vsi vhodi v stavbe UKC, osebje in obiskovalci so usmerjeni na glavne vstopne točke,
– telefonski številki za vprašanja sta: 01 522 45 40 in 01 522 45 41.

Bodite pozorni na obvestila in upoštevajte navodila zdravstvenih delavcev.

 Porodnišnica Ljubljana
– prepovedani so vsi obiski pri nosečnicah, mamicah novorojenčkov in novorojenčkih,
– v času poroda je dovoljena prisotnost partnerja, ki ne kaže znakov respiratorne okužbe,
– na enoti za intenzivno terapijo novorojencev je dovoljen obisk zdravega starša,
– dovoljen je prihod partnerja ob odpustu porodnice in otroka domov,
– na ambulantne preglede in posege naj pacientke vstopajo le povsem zdrave in brez spremstva.

Pediatrična klinika
Vodstvo Pediatrične klinike ponovno sporoča, da je vstop na kliniko poleg pacienta dovoljen le enemu zdravemu spremljevalcu.
Ostalim spremljevalcem vstop na kliniko ni dovoljen, torej morajo počakati izven klinike.
Zato vse starše naprošamo, da na obravnavo otroka spremlja le ena zdrava oseba. Ob tem še vedno velja, da na preglede ali hospitalizacijo prihajajo le pacienti, ki ne kažejo  katerega od znakov okužbe: slabo počutje, utrujenost, nahod, vročina, kašelj, občutek  pomanjkanja zraka – oteženo dihanje ali v zadnjih 14 dneh niso prebolevali respiratornega obolenja. V nasprotnem primeru, starše naprošamo, da termin odpovejo s klicem na telefonsko številko 01/522 37 00 ali v ambulanto/oddelek na katerega so naročeni in jim bo dodeljen nov datum.

Več sledi …