Po škandalozno načrtovanih 74,5 milijona evrov za študije glede dolgotrajne oskrbe je Evi Irgl uspelo zagotoviti pametno porabo dela proračuna: Za 50 odstotkov se bodo zvišala sredstva za pomoč starejšim

Komisija za peticije je pod vodstvom svoje predsednice in poslanke Eve Irgl sprejela sklep, da se sredstva v proračunu glede oskrbe starejših v letih 2021 in 2022 povečajo za 50 odstotkov. Povišana sredstva se bodo namenila zagotavljanju ustreznih kadrov ter prostorskih kapacitet, potrebnih za celostno oskrbo starejših oseb v Sloveniji, vključno z oddelki za osebe z demenco.

Na seji komisije za peticije je pod vodstvom predsednice in poslanke Slovenske demokratske stranke Eve Irgl potekala razprava o težavah, s katerimi se spopadejo starejši prebivalci Slovenije. Ob tem je bil po končani razpravi sprejet sklep, da se sredstva za proračun glede oskrbe starejših v letih 2021 in 2022 povečajo za 50 odstotkov. Povišana sredstva se bodo namenila zagotavljanju ustreznih kadrov ter prostorskih kapacitet, potrebnih za celostno oskrbo starejših oseb v Sloveniji, vključno z oddelki za osebe z demenco.

Zaradi demografskih trendov in starajočega prebivalstva je na seji komisije za peticije včeraj potekala razprava o problematiki institucionalnega varstva starejših oseb s poudarkom na pomanjkanju kadrov, prostorskih kapacitet ter finančnih sredstev, posebej v oddelkih za osebe z demenco. Kot je uvodoma povedala poslanka in predsednica komisije Eva Irgl, v državi v okviru institucionalnega varstva ni dovolj prostorskih zmogljivosti, tako da ni niti ene proste postelje za osebe, ki bi želele jesen svojega življenja preživeti v institucionalnem varstvu. “Že več kot deset let ni bil zgrajen niti en dom za starejše, kar je zaskrbljujoče in problematično, prav tako tudi ni dovolj sredstev, da bi gradnjo domov lahko zagotovili,” je povedala poslanka in dodala, da so sredstva za financiranje varstva za starejše v naši državi primerjalno bistveno nižja od povprečja v drugih državah. “Vse večji problem pa se kaže tudi v pomanjkanju sredstev in prostora za osebe z demenco, skupine starejših, ki je še posebej ranljiva,” izpostavila poslanka. Njeno mnenje je delil tudi varuh človekovih pravic Peter Svetina. Po njegovih besedah so na zaprtih oddelkih bolniki z demenco celo na hodnikih. Na tem področju je nujno urgentno ukrepanje, je pozval. Tudi predstojnik katedre za nevrologijo na ljubljanski medicinski fakulteti Zvezdan Pirtošek je opozoril, da bo oseb z demenco leta 2050 približno 90.000, kar je trikrat več kot zdaj.

Koalicija zopet nagajala
Pred nekaj tedni je javnost pretresla novica, da na dveh ministrstvih nameravajo zapraviti 74,5 milijona evrov za študije glede dolgotrajne oskrbe. Koalicija pa je nato predlagala sklep, naj vlada zgolj preuči možnosti za povečanje sredstev, potrebnih za celostno oskrbo starejših, kar je Žan Mahnič, sodelujoči na seji, pospremil z besedami, da gre za norčevanje iz oseb, ki so v sklepu omenjene. “Pri 10 milijard evrov vrednem proračunu bi moralo biti vsakomur jasno, da možnosti za povečanje sredstev so, če ob tem še vemo, da vlada brez težav namenja več kot 70 milijonov evrov zgolj za študije o dolgotrajni oskrbi,” je komentiral Mahnič.

Luka Perš

 • Anton

  dost mam bebavih levičarjev, čas je za musko

  Serge Reggiani: Il Suffirait De Presque Rien

  https://www.youtube.com/watch?v=FqaSdy3lR7Q

  sarkazem press

 • Olga101

  Bravo Eva Irgl!

 • Slovenka

  Vse lepo in prav, toda v letih 2020, 2021 in 2022 se bodo izgovarjali na recesijo. Starejši tega denarja ne bodo videli, prej bodo komunisti postali pošteni in prej se bodo kriminalci tipa zoki javno pokesali svojih grehov in ukradeni denar pošteno vrnili. Nujen ukrep, ki bi takoj zalegel, bi moral biti odločen NE kraji državnega denarja, ki si jo privoščijo lovke globoke države.

 • to_mi_delaj

  Eva rad bi bil tvoj Adam
  Evo za premierko Slo, Šarko spizdi

 • Čivko

  Eva ni nič zrihtala. Tisti denar pa je tudi že zdavnaj šel z “lisicami”.

 • Poštenjakar

  To sem jaz zrihtal.

  • Vrhovni sodnik

   ITAQ, ti si socialno čuteč.

 • Sandokan

  3 kile pudra

 • Observer

  Kokosovo olje za dementne:

  https://www.thehealthyhomeeconomist.com/virgin-coconut-oil-halts-severe-dementia-in-35-days/

  Samo potem ne bo biznisa z domovi, tabletami, itd. ane?!

  Zlagano sočutje do dementnih (To ne leti na Evo, ker verjetno še ni slišala za to, da kokosovo olje pozdravi demenco, leti pa na vse ostale v farmaciji, itd.).

 • piko8

  Bravo Eva in stranka SDS to je LUČ na koncu tunela

 • Celcar Mojca

  Bravooo!!!

 • Andrej

  Noro. SDS se na vsakem koraku bori za malega in nemočnega človeka. Šarec pa stalno pljuva po njej. Vse žive študije bo podprl, samo da ni Janša.