fbpx

Po Slovence na Kanarske otoke prišel evakuacijski let s Poljske, kar sedem si jih je premislilo in ostalo tam!

LOT Airlines (Foto: epa)

Kljub odsvetovanju MZZ so nekateri v zadnjem hipu odpotovali na počitnice in zdaj morajo pristojni vlagati vse napore v njihovo evakuacijo iz tujih držav. A pri tem v nekaterih primerih ne naletijo na hvaležnost naših državljanov. Sedmim dopustnikom, ki jim je MZZ zagotovilo mesta na poljskem evakuacijskem letu iz Kanarskih otokov si je enostavno premislilo in letalo je odletelo s praznimi sedeži. S tem so državo spravili v zadrego in pod vprašaj postavili reševanje ostalih svojih rojakov s pomočjo Poljske. Ta sicer prednostno rešuje svoje državljane, državljane drugih članic EU pa vzamejo s seboj le v primeru prostih mest.

Na Ministrstvu za zunanje zadeve pod vodstvom dr. Anžeta Logarja si v teh dneh z vsemi močmi prizadevajo, da bi v zaostrenih razmerah povratek v domovino omogočili čim več slovenskim državljanom. Mnogi od njih so kljub odsvetovanju MZZ še pred kratkim odhajali na počitnice in namesto, da bi bili zato, da se jih rešuje hvaležni, nekateri povzročajo dodatne težave. Takšen je primer sedmih slovenskih državljanov, ki počitnikujejo na Kanarskih otokih in jim je MZZ s pomočjo Poljske uredila mesta na evakuacijskem letu, ti pa so si premislili in zato je letalo odletelo s praznimi sedeži.

MZZ Slovencem na Kanarskih otokih zagotovilo 19 mest na poljskem letalu
“V zadnji noči smo s pomočjo Poljakov pripeljali s posebnim letalom v Varšavo skupino Slovencev, ki so jo Poljaki po našem zaprosilu vkrcali na svoje letalo kot evakuacijski let. Ponudili so nam 19 prostih mest, potem ko so vkrcali Poljake. Zagotovili smo jim, da bomo zagotovo zapolnili vseh 19 mest. Naše veleposlaništvo v Madridu je začelo kontaktirati Slovence, ki so tam. Napolnili smo 12 mest. Sedem jih je ostalo praznih,” je bil ogorčen vodja konzularne službe MZZ Andrej Šter. “Tisti, ki so zavrnili, da bi se vkrcali, so imeli za moje pojme aboten razlog – povedali so, da bodo počakali na ugodnejšo priložnost,” pojasnjuje razočarani Šter.

Foto: STA

Z nespametnim ravnanjem postavili pod vprašaj evakuacijo ostalih rojakov
“To je katastrofalna gesta tudi za naše nadaljnje sodelovanje s Poljaki, kajti zdaj so v Varšavo pripeljali sedem praznih sedežev. Lahko bi vkrcali koga drugega,” je dejal. Ker se Slovenci niso pravočasno odločili, na te prazne sedeže niso mogli vkrcati nekoga, ki je morda ostal v velikih težavah, je izpostavil Šter. “Na ta način mi ne moremo več pomagati niti tem ljudem, niti tistim, ki bi morda zares razumeli težo položaja,” je dodal. Iz Varšave je sicer že poletelo tudi posebno letalo s potniki, ki so prišli s Kanarskih otokov, ki je na ljubljanskem letališču pristalo okoli 11:30, še poroča STA.

Foto: iStock

Poljska državljane drugih držav EU vzame s seboj le v primeru prostih sedežev
Poljska je sicer reševalno operacijo z letali nacionalnega letalskega prevoznika LOT vzpostavila za reševanje svojih državljanov, iz solidarnosti pa pri tem pomaga tudi drugim državljanom, a druge državljane vzamejo s seboj, le če so na letalih prosta mesta. Pri tem lahko, odvisno od možnosti, letalo opravi postanek na katerem od evropskih letališč pred pristankom na končnem cilju, v Varšavi. Druga možnost je, da država zagotovi let iz Varšave za svoje državljane, brez, da bi ti prestopili mejo, saj potnikov v Varšavi ni mogoče pobrati z avtomobilom ali avtobusom. Kar se tiče poljskih državljanov, si morajo ti mesto na letalu plačati sami.

Rok Krajnc