fbpx

Po Tanji Fajon se nasilje začne z besedami, s širjenjem sovraštva in laži: Tako RTV vzgaja nevarne “tempirane bombe”

Foto: STA

Mineva dobre tri leta, odkar je Farid Ikken (40) pred pariško katedralo Notre Dame s kladivom napadel policista in bil uradno obtožen poskusa umora uradne osebe in povezav s teroristom. Medijski mainstream pa še zdaj prikriva dejstvo, da se je alžirski “študent” radikaliziral na Švedskem, kjer je delal za različne medije, med drugim tudi za nacionalni in javno financirani radio Radio Švedska (Radio Sveriges).

Celo evropska levičarska poslanka Tanja Fajon priznava, da se “začne (…) z besedami, s širjenjem sovraštva in laži”. In da na koncu sledi fizični napad. In Farid Ikken je tipičen primer, ki ga opisuje Fajonova. Sovraštva do domačinov se je naučil v švedskem medijskem mainstreamu, ki je naklonjen množičnim migracijam in sovražen do bele večine v tej skandinavski državi. Delal je za različne medije, med drugim za švedski javni radio Radio Švedska, Dagens Industri, prek Bonnier Group sestrskega časopisa slovenskih Financ, Södermanlands Nyheter, Upsala Nya Tidning in Fokus Afrika.

V svojem zanosu so šli švedski levičarski mediji tako daleč, da je bil terorist Ikken predlagan za novinarsko nagrado Evropske komisije za boj proti diskriminaciji. Nagrado je seveda tudi dobil, in sicer za članek, ki govori o prosilcih za azil.

Spodbujanje nasilja s strani javne televizije
Po prejemu nagrade je Ikken, po rodu Alžirec, za nekaj časa “izginil”, pojavil se je v Franciji, na koncu je bil vpisan kot doktorski študent, specializiran za komunikologijo na univerzi Metz v vzhodni Franciji. Zanimivo je, da ga nobena od tajnih služb na Švedskem in v Franciji ni povezovala z radikaliziranimi muslimani, niti z nobeno od terorističnih organizacij. Kar lahko, po mnenju strokovnjakov, pomeni samo eno – radikaliziral se je z delom v mainstream medijih na Švedskem.

Proteste, kjer se grozi s smrtjo, podpira tudi javna RTV. (Foto: STA)

Primer Ikkena napeljuje na logično vprašanje: Ali slovenska javna RTV hiša s svojim radikalizmom tudi vzgaja prihodnje teroriste? Slovenske varnostne službe bi morale zaradi zaradi švedskega primera in varnosti v Sloveniji vsekakor bolj imeti pod drobnogledom (radikalne) novinarje in urednike s Kolodvorske v Ljubljani. Še posebej zato, ker celo spodbujajo proteste, na katerih se vrstijo celo pozivi k smrti premierja Janeza Janše.

Demokracija