POBRALI DO ZADNJEGA CENTA: Ste v regiji gostili vlado? Vse so si dali dodatno izplačati!

vir: Škandal24

Pobrali so vse, kar so lahko, do zadnjega centa, pričajo podatki o dnevnicah, ki so si jih ministri vlade Mira Cerarja izplačevali v tem mandatu. Podatke smo pridobili od vlade, kažejo pa, da so tudi v tej vladi tisti, ki so upravičeni do dnevnic (ali morebiti pogoltni na vsak cent), in tisti, ki jih za vladne obiske v Pomurje ali na Koroškem niso dobivali. Skoraj bi jih lahko razdelili po spolu, saj za te poti praktično nobena ministrica ni dobila dnevnic, medtem ko so Miro Cerar, Goran Klemenčič, Boris Koprivnikar, Peter Gašperšič (vsi iz SMC, prepričevali so nas, da so etični novi obrazi) in Karl Erjavec, ki je upokojence že pred desetimi leti prevaral z obljubo o tisočaku pokojnine, v zadnjih štirih letih iz proračuna postrgali sleherni evro, ki so ga lahko. Dobesedno: do zadnjega centa!

Eno najbolj bizarnih izmed več sto nakazil, ki so popisana v vladnih dokumentih, je izplačilo 3,52 evra, ki jih je kot dodatni regres za prehrano aprila 2016, ko je šel na intervjuja na TV Idea v Mursko Soboto ter Net TV v Maribor in na srečanje z gospodarstveniki celjske regije v Zreče, ki je potekalo na sedežu podjetja GKN Driveline, pokasiral Karl Erjavec.

Ob tisočakih plače, šoferjih in kosilih
Na tem mestu velja tudi pojasniti, zakaj so dnevnice članov vlade tako pomembne, še posebno pa zgodba, ki pripoveduje o pohlepu. To je denar, ki ga za službene poti politiki prejmejo poleg plače, čeprav so vladni obiski regij del normalnega delovnega dneva ministra, ki seveda v službo ne hodi po nekem rigidnem urniku ali s kartico za prijavo. Cerarjeva osnovna bruto plača je denimo februarja 2018 po podatkih portala javnih naročil znašala 5.956 evrov. Ob tem imajo Cerar in njegovi ministri šoferje, ki vozijo službene avtomobile, opremljene z modrimi lučmi, ki omogočajo prednost ob nevšečnostih v prometu. Pri načrtovanju poti, ki se usklajujejo mesece vnaprej, sodelujejo tudi uslužbenci protokola, poskrbi se za kosilo celotne delegacije in seveda prenočitev, če je to potrebno. Vsi stroški so plačani iz proračuna, tudi stroški morebitnih vstopnic, kadar gre za sejme, plačamo pa jih državljani, zato za dodatna izplačila dnevnic in regresa za prehrano po naši oceni ni moralne podlage.

Nadaljujmo s predsednikom DeSUS in zunanjim ministrom Karlom Erjavcem. V njegov delokrog spada tudi posvet slovenske diplomacije. Čeprav poteka na Brdu pri Kranju, kamor ga odpelje šofer, je Erjavec v zadnjih letih pisal tudi dnevnice, po 3,20 evra, kolikor si izplača tudi za udeležbo na Blejskem strateškem forumu. Lani je ta znesek znašal kar 9,60 evra, iz specifikacije MZZ pa izhaja, da zato, ker je na protokolarnem Gradu Strmol gostil tudi večerjo s sekretarjem za odnose z državami Svetega sedeža msgr. Paulom Richardom Gallagherjem. Kar je več, kot se je do letošnje uskladitve v zadnji petih letih zvišala starostna pokojnina – upokojencem je v petih letih prihodke zvišal le za pet evrov.

Ministrice ne dobijo nič

Več deset strani tabel z izplačanimi dnevnicami v obdobju od nastopa vlade Mira Cerarja 18. septembra 2014 do 1. aprila letos postreže z zanimivim fenomenom, ki kaže, da so v vladi, ki so jo oblikovale SMC, DeSUS in SD, pogosto izražene želje po enakih plačilih za ženske in moške za isto delo svetlobna leta stran. Ženske v tej vladi za poti po Sloveniji ne dobijo ničesar, moški pa dnevnico. V kabinetu ministrice za obrambo Andreje Katič so eksplicitno zapisali: »Dnevnic za službene poti v Sloveniji se ministrici ne obračunava in izplačuje.« Enako velja za Alenko Smerkolj, ministrico za notranje zadeve Vesno Györkös Žnidar, ministrico za delo Anjo Kopač Mrak, ministrico za zdravje Milojko Kolar Celarc in ministrico za finance Matejo Vraničar Erman, čeprav si je njen predhodnik Dušan Mramor, ki je položaj zapustil sredi mandata, izplačal 9,60 evra, ko je bil v Planici v okviru vladnega obiska Gorenjske regije, in 6,40 evra za obisk Trente, kamor je šel, ko je na uradni obisk prispel slovaški finančni minister.

Med ženskami si je kot ministrica za kulturo 77 evrov izplačala Erjavčeva strankarska kolegica Julijana Bizjak Mlakar, a je ministrstvo, ki ga od sredine leta 2016 vodi Tone Peršak, edino, ki ima probleme s transparentnostjo, saj edini niso predočili specifikacije izplačanih dnevnic, ne za doma ne za tujino.

Več o ministrih, ki so v minulih štirih letih izkoristili vsako priložnost, da je na njihov račun kapnil dodaten evro, v nadaljevanju.

V žepe pospravili več kot 40 tisoč evrov
Tabela prikazuje višine dnevnic, ki so si jih izplačali posamezni ministri in predsednik vlade Miro Cerar. V tujino je v tem mandatu vladni falcon opravil več kot 340 letov, približno dve tretjini vseh za potrebe vlade. Nekatere resorje so v tem času vodili različni ministri, zato zneske objavljamo glede na funkcionarja.

Pravosodni minister Goran Klemenčič leta 2015 z Mirom Cerarjem in vlado v Pomurju. Poročila, zakaj je sploh potoval v Pomurje, razen po dnevnico, na vladnih spletnih straneh ni mogoče najti.

Ko se Boris Koprivnikar s službenim BMW-jem od Gorenje vasi zapelje na Bled, si hitro izplača še 12,8 evra dnevnice.

Celoten članek poglejte TUKAJ

 • PIA PlA

  Tole je tako kot pri odvetniku; ko ga vprašaš, koliko bi stala tožba, ti rečejo, da moraš najprej plačati za posvet.

  Tudi vlada želi, da ji narod plača, da bo izvedelo, kakšna je njihova cena. A narod ve; cena za njihovo grabežljivost je izguba volitev. Kdo bo pa volil politika, ki odstopi in se začne šele po izstopu pojavljati v javnosti in si delati reklamo za ponovno izvolitev. Kdo je tu bebček?

  • KAPIBARA

   Jest koristim, enkra letno, odvetniški Pro-Bono sistem.. pa grem 2-3 na isti dan obiskat in zvem razlučne informacije o istem problemu :-)

 • Marija

  Pia ne metati vseh odvetnikov v isti koš.Ravno me zastopa en odvetnik,mi ureja zadeve,premoženjske pa mu še nisem plačala niti centa. Obračun stroškov na koncu približno mi je pa povedal koliko bo stalo. Veliko je dobrih,samo barab je več.Kar se pa teh odkritij tiče je pa tako že 70let in več.To ni nič novega njihova plača je samo še dodatna nagrada. To dajo čisto v žep vse ostale stroške še dodatno nosimo mi. Naj ti pokažejo vse položnice kdo jim jih plača. Še elektriko pri jih doma jim plačujemo vsaj včasih so imeli plačano,v stari jugi.Sedaj pač to prihaja na dan,ne morejo več skrivati. Kateri smo pa delali kje malo bliže in imeli takšne ali drugačne kontakte pa vemo kaj se je dogajalo.Plače so jim čista napitnina vse ostalo plačamo mi dodatno.Vsi ti privilegiji so jim ostali iz stare juge zato se tako bojijo sprememb in bodo naredili vse tudi ubijali,da se nič ne spremeni.Lep dan

  • PIA PlA

   Draga moja Marija, tudi Lucija je Odvetnica in to z veliko začetnico. Na splošno pa je tako kot sem napisala. Zaradi ene ali dveh izjem, še ne moremo spremeniti splošnega vtisa.

   In tebi se zdi po vsem tem najbolj pomembno, da ne meče vse odvetnike v isti koš, z več kot 7 let trajajočo lumparijo rdečih, si se pa kar sprijaznila.

 • Olga2345

  Kakšen sum pa je to, Moderndorfer? Zloraba položaja? Kraja davkoplačevalskega denarja, porabljenega za volilno kampanjo ali pa basanje v lastne žepe?
  Zato ne rabijo levičarji kreditov, ker oni pač kradejo kot srake?

 • Poštenje velja

  Loško gibalo razvoja, diletant in podrepnik.

 • antimur

  Tako požrešnih, lažnivih in spletkarskih pizdunov kot so omenjeni, ni nikjer. Erjavec je pridivjal celo na policijo zaradi hčerine mandatne kazni. Tega normalen Slovenec ne bi nikdar naredil, pač plačaš zaradi prometnega prekrška, ali pa se pritožiš. Toda ne, ta nategovalska baraba, ki sebe imenuje minister, je tako pokvarjen, da mu ne gre v njegovo ruskofilsko bučo, da vsaka družba obstoja in obstoji zaradi pravil, ki jih je potrebno upoštevati.

 • Amerikanc

  No, tu pa se pokaže beda komunistov in njihove “vzajemne dobrotljivosti”. Da komunist – partijec, vzame tudi tam kjer ni, je lep primer Mirkota, ko je za vsak obisk vrtca pokasiral lepe dinarčke !

  • Zgornji

   JA, ZLOBNEŽI HINAAAAAAAVSKI GNILI SATANSKI !!! ! !!!

 • Krtača 20

  Dej nehite se smešit desni. Dnevnice po zakonu pripadajo. Lahko si jih pa tudi ne izplačaš. Rad bi videl enga samcatga desnga ki dela za farovžki ubogajme. Vsi marijaksebi od prvega do zadnga.

  • Peter Lončič

   Kdo pa je uzakonil take dnevnice in privilegije? Verjetno oni sami oziroma njihovi strankarski predhodniki.

   • Zgornji

    TOOOOOOOČNO TKOOO !!! ! !!! ZAKONE SO SI SPISALI SAMI – ZASE – DA LAHKO VEČ POKRADEJO !!! ! !!! KER, DRUGEGA ITAK NEZNAJO, NEZMOREJO IN NOČEJO KOT PA SAMO KRASTI , KRASTI IN KRASTI !!! ! !!! ZARADI LASTNE LENOBE IN ZLOBE !!! ! !!!

  • Roman Eržen

   uprašaj delodajalce kdo jih plačuje svojim delavcem dolgo sem delal na terenu in to dobro poznam

 • Peter Lončič

  Upam, da bo temu po volitvah konec in da končno dobimo desnosredinsko vlado, ki bo presekala plenjenje in krajo teh privilegirancev. Več kot dvajset let že plenijo po državi. Da ne govorim o bivši komunistični državi.

 • Mojca pokraculja

  Tile podatki pa ne štimajo. Da bi erjavc v 4 letih naklepal le za 3979 eur dnevnic za potovanja v tujino in doma ? Dajte mir, farsa !

  • stajerc5

   Tudi meni je popolnoma sumljivo, ker to ne more biti res! Lahko je nekaksen izsecek iz dokumenta, ampak suma sumarom se mora vrtet v deset in deset tisocih!!!

   • Roman Eržen

    morda v 1 mesecu

    • Zgornji

     JA, TO JE PA ŽE BOLJ REALNO, GLEDE NA NJIHOVE KRADLJIVSKE PARAZITSKE HUDOBIJE !!! ! !!!

  • KAPIBARA

   Jest pa verjamjem.
   Saj erjavec-karelc je varčevalen na vseh področjih in primerih. Na zadnje je privarčeval v državni blagajni, ker je bi PROTI ( in vsi iz njegove stranke) dvigu višine regresa upokojencem

   • Mojca pokraculja

    Hahaha gorenc je stiskaški kadar je treba dati, kadar je treba vzeti pa pogolten, oči se zasvetijo in roka trese. Sam da nau šlo z mojga tošnla pa dau kupček še en mau veči. Kok je blo fletn bit minister, ejga.

 • vinko

  Voli leve stranke – pokradli ti bodo vse do zadnjega centra, logično.

  • Zgornji

   AAAMEENNN !!! ! !!!

 • Ali

  To so politiki brez trohice morale. Volijo jih enaki ljudje.

  • Zgornji

   JA, NIMAJO NITI TROHICE MORALE ( KER, MORALA NI VEČ IN, NI VEČ MODERNA) , NAMESTO TEGA PA IMAJO PREOBILICO ZLOBE, IN TO TAKO HINAVSKO SKRITE, DA JO NITI SAMI NEZMOREJO VEČ PREPOZNATI … NO, … ALI PA JO NAMERNO NOČEJO … !!! ! !!! POTEM SO PA ŠE TOLIKO HUJŠI HINAVCI IN ZLOBNEŽI !!! ! !!!

 • tomven

  Gnide, brez trohice morale, kot je pravilno napisal Ali. Nikoli mi ni bilo jasno, kdo lahko take voli. VOLI očitno. (skopljeni biki mišljeno)

  Pa še to; vozim se po Slo, pa gledam plakate “Vrnimo ljudem dostojanstvo”, ksihti pa peršak, krjavelj korl, mlakarca itd… pa ne se zajebavat, tisti, ki so ljudem dejansko dostojanstvo vzeli, ga bodo zdaj vrnili al kaj? Ne se zajebavat res, takega norčevanja pa še ne…

  • joza joza13

   Tile sploh ne vedo kaj dostojanstvo je…

   • KAPIBARA

    OOO vedo vedo. saj ga imajo- karšen pač že je..

 • Zgornji

  NEMOREJO DA NEBI KRADLI VSI TI NAŠI PARAZITI ZLOBNI POKVARJENI GNILI PEKLENSKI HUDIČESVKI SATANSKI KRADLJIVSKI , SAMO ČLOVEŠKI NE !!! ! !!!

 • Krtača 20

  Ubogi Janša k more v cerku po ofer da lahko Urško prežvi.

  • KAPIBARA

   Vidš tebi je vse to prihranjeno, ker nimaš nobene “Urške”..

 • Get Smart

  Saj ni težko, le pomni, kaj ti je bilo položeno v zibko:

  SLOVENSKA politika je SKRB ZA SLOVENSKI POLIS = POLITEJO = DRŽAVO,
  seveda na slovenski način, torej z značilnimi SLOVENSKIMI deli, navadami, običaji in
  vrednotami.
  Naprimer SDS = Slovenska demokratska stranka, izvaja SLOVENSKO POLITIKO,
  ker tako z besedo kot z vsemi ostalimi deli sledi PRASTARIM SLOVENSKIM VREDNOTAM:
  — poštenost,
  — pravičnost,
  — resnicoljubnost,
  — prijateljstvo do ljudi,
  — domoljubnost,
  — rodoljubnost,
  — svobodoljubnost
  in kar je še svetovno znanih SLOVENSKIH ZNAČILNOSTI in odlik, ki smo jih SLOVENCI podarili
  svetu..
  Govorimo skratka o KULTURI ŽIVLJENJA.

  • Get Smart

   Nasprotje pa je?

   Kaj smo torej rekli? Kaj pa stoji nasproti “kulturi življenja”?

   KULTURA SMRTI = KOMINTERNISTIČNO oziroma tukaj predvsem
   MURGL SRBO RVACKO … skratka JUGOKOMUNISTIČNO pasjejebstvo pedrstvo pedofilstvo
   detomorilstvo uničevanje UMOR ropanje LAŽ blatenje ljudi NORČEVANJE
   sviranje kurtzu, prodajanje magle
   skratka PARAZITIRANJE na ljudeh …

   feminizem kretinizem drkalizem pasjejebizem vegizem socializem itd. = KOMUNIZEM
   tukaj MURGL JUGOKOMUNIZEM
   globalno pa kaviržido KOMINTERNIZEM in njegov MUSLIćKULTI itd. SERBUSIZEM,

   SMC SD DeSUS Levi LDS ZARES PS Bratuška Sholtes ŠARAC …
   pirati sloge unije solidarnosti dobri-LDS-dobovšeki zelenićuši
   gibanja hčerk LDSrbo-šiptarskih drnovškov socialističke partije
   plemenitiSRBO-UDBA-jelinčić UDBAŠI sa TITOM na vrtu nje …
   i tako dalje do tokija …

   vse to je KOMUNISTIČNA JUGOSLAVIJA,
   delajo za MURGL JUGOKOMUNISTIČNO JUGOSLAVIJO.

   »Po njihovih delih jih boste prepoznali. In spoznali boste Resnico in Resnica vas bo
   osvobodila.«

 • Adolf Hitler

  Te paraziti so samo še za ubit

  • KAPIBARA

   To je prihodnji čas
   Jest bi rekel, bi že morali biti odpisani iz politike

 • lokec

  Pa zakaj si ne bi izplačevali denarja iz proračuna, saj so oblast.

Naročite se na novice Nova24tv.si!

Vpišite vaš email naslov in se naročite na novice Nova24TV.si!

Uspešno ste se prijavili na novice Nova24tv.si!