fbpx

Podjetnik o odkupu vina na ljubljanskih stojnicah za Nova24TV: Reševal sem problem, ki ga v bistvu sploh ni!

Lastnik Slovenia Eco Resorta Matjaž Zorman (Foto: Zajem zaslona Nova24TV)

Odlok o prepovedi prodaje hrane in pijače na stojnicah po mestih je dvignil veliko prahu, tako med posamezniki, ki so si zaželeli kuhanega vina in čevapčičev na stojnicah v Ljubljani, kot tudi med samimi ponudniki pijače. Zaradi pozivov gostincev o zalogah in stroških, kam torej z vsem nabavljenim vinom, je lastnik Eco Resorta Matjaž Zorman samoiniciativno ponudil odkup zalog najemnikov stojnic. Ker za to očitno ni prav nobenega interesa, je po Zormanovem mnenju vse skupaj politično motivirano, sam meni, da določeni ustvarjajo vzdušje proti vladi in ukrepom. “Tukaj vidim, da je potrebno med seboj sodelovati in to je bil moj iskren osnoven namen. Izkazalo pa se je, da sem reševal problem, ki ga v bistvu ni,” je še dejal. 

Stojnice na Pogačarjevem trgu v Ljubljani so včeraj spet obiskali inšpektorji in jih začeli zapirati. Kljub vladnemu odloku o prepovedi prodaje so na Pogačarjevem trgu v sredo odprli hišice in obiskovalcem ponudili hrano ter pijačo. V zadnjih dneh je bilo slišati veliko pritoževanja ljubljanskih gostincev, ki so si obetali zaslužek na ljubljanskem prazničnem sejmu na stojnicah, a je temu naredila konec vlada, ko je 3. decembra sprejela spremembe odloka o začasnih ukrepih za preprečevanje in obvladanje okužb z nalezljivo boleznijo covid-19, ki natančneje določa izvajanje sejemske dejavnosti in obratovanje žičniških naprav.

Da bi prizadetim gostincem pomagal, se je ponudil lastnik Slovenia Eco Resorta Matjaž Zorman, a njegove ponudbe, da odkupi odvečne zaloge vina, ni po zadnjih podatkih sprejel niti eden od gostincev. Spomnimo, v odloku piše, da je izvajanje kongresne in sejemske dejavnosti dovoljeno na odprtih površinah in zaprtih prostorih pod pogojem, da udeleženci izpolnjujejo pogoj PCT, uporabljajo zaščitne maske in je med njimi zagotovljena medosebna razdalja vsaj 1,5 metra. Strežba hrane in pijače na stojnicah, izjema je le tradicionalna priprava in strežba pečenega kostanja, ni dovoljena.

Zorman se zaveda, kako je ostati s polnim skladiščem gostinskega blaga čez noč, brez pogojev za delo. “Dve leti nazaj sem ostal brez elektrike po nezakoniti odločbi inšpektorja in vem, kakšna stiska je, ko se ti zgodi polno skladišče, polno gostov in pa zaplet z zaposlenimi,” je dejal. Situacijo v Ljubljani je spremljal po televiziji in je zaznal, da so problemi z zalogami. “Moja osnovna ideja je, se pravi klic v sili gostincem je, da tisti, ki lahko poslujemo, odkupimo te zaloge gostincev, ki so jih imeli pripravljene za stojnice,” je dodal.

Lokalni ponudniki so bili pripravljeni pomagati
Na njegovo pobudo so se odzvali tudi nekateri lokalni ponudniki, v Ljubljani pa ne. “Zato sem klical kolege na pomoč, da bi odkupili njihove zaloge in jim pomagali,” je povedal. Kot poudarja, Slovenia Eco Resort posluje v naravi, zato za prodajo kuhanega vina in drugih stvari PCT ni potreben. “Iz tega razloga imamo tudi nabave in če imamo nabave, zakaj ne bi realiziral nabavo tja, kjer je nek višek in s tem še pomagaš kolegom gostincem.”

Foto: STA

Zorman poudarja, da se nihče od teh ponudnikov pijače na stojnicah ni odzval njegovemu pozivu in smatra, da bi lahko v njihovem primeru šlo za nasprotovanje ukrepom in vladi. “Glejte, Italija se zapira, Avstrija se zapira. Jaz mislim, da so določeni ukrepi potrebni,” meni. Njegov namen in cilj je, da poskusijo s čim manj žrtvami priti čez to krizo. “Žrtvami med ljudmi in tudi med gostinci.”

Slovenia Eco Resort (Foto: Facebook)

Njegovo letovišče je tehnično prilagojeno, da lahko v nekem delu posluje celo brez pogoja PCT. “Seveda za vstop v restavracijo, wellness in prenočišča je tako kot povsod obvezen PCT,” je poudaril. V določenem delu pa imajo v naravi omogočen varen prevzem hrane in pijače z upoštevanjem vseh ukrepov.

Turistični boni so rešili slovenski turizem
Zorman ocenjuje, da so turistični boni rešili slovenski turizem. “Novembra in decembra smo imeli že vse polno, po podaljšanju turističnih bonov pa je prišlo do številnih odjav,” še opaža. V luči nedavnih dogodkov zato še enkrat poudarja, da smo žrtve trenutne situacije vsi: eni bolj, drugi manj. “Tukaj vidim, da je potrebno med seboj sodelovati in to je bil moj iskren osnoven namen. Izkazalo pa se je, da sem reševal problem, ki ga v bistvu ni.”

Sara Rančigaj