fbpx

Podlo: Odlazek preko direktorja Repiča zavedel STA in ostale medije! Povsem brez dokazov, ki pa jih imamo na Nova24TV!

Direktor STA Bojan Veselinovič in medijski tajkun Martin Odlazek (foto: STA)

Družba Salomon je portalu Siol.net poslala zahtevo po umiku članka z naslovom “Urad za preprečevanje pranja denarja pri Odlazku ugotovil sume davčnih utaj”, ki ga je povzel po članku objavljenem v našem mediju in na portalu Demokracija oziroma so podatke črpali iz STA. STA je sicer, verjetno po navodilih Martina Odlazka in Gregorja Repiča, objavila prikaz nasprotnih dejstev, kjer pa ni navedenega niti enega dokazanega dejstva. Najbolj zanimivo pa je, da od portala Nova24TV niso zahtevali nič od tega, še oglasili se nam niso. Za razliko od Salomona oz. Repiča, imamo namreč mi trdne dokaze, na podlagi katerih smo napisali omenjeni članek.

Direktor družbe Salomon Gregor Repič je v zvezi s prispevkom, ki ga je STA pod zgoraj omenjenim naslovom povzela po Novi24TV in Demokraciji, sporočil, da družba Salomon d.o.o. ter zaposleni, navedeni v prispevku z naslovom ‘Urad za preprečevanje pranja denarja ugotovil sume davčnih utaj Martina Odlazka, njegovih družinskih članov in z njimi povezanih podjetij’, objavljenem na spletnem portalu Nova24TV in Demokracija, pojasnjujejo, da je predmetni članek poln neresnic, podtikanj in zavajanj. “V njem je novinarka Sara Kovač brez kakršnihkoli dokazov ali kakršnegakoli preverjanja zapisanih dejstev navedla popolnoma neresnične informacije o tem, da naj bi bil s strani Urada za preprečevanje pranja denarja ugotovljen sum davčnih utaj Martina Odlazka, družb Salomon d.o.o Ljubljana ter Dolenjski list d. o.o. in še številnih drugih,” je zapisal Repič. Družba Salomon je sicer na Siol.net poslala zahtevo za umik članka, prav tako povzetega po omenjenih virih. “Članek predstavlja očitno kršitev temeljnega načela poštenega in profesionalnega novinarstva, ki je v tem, da mora novinar v članku, v katerem so hude obtožbe, pridobiti tudi mnenje nasprotne strani in takšno mnenje tudi objaviti hkrati s člankom,” je še zapisal Repič za STA.

Prek kratkim smo ekskluzivno poročali, da so v Uradu za preprečevanje pranja denarja ocenili, da poslovanje družb v povezavi z družino Odlazek močno odstopa od običajnega poslovanja družb. Številne transakcije lahko kažejo na morebitne nepravilnosti pri knjiženju teh transakcij v poslovne knjige, ki pa najverjetneje nimajo nobenih osnov v dejansko sklenjenih poslih. Iz vsega tega izhaja sklep, da poslovanje obravnavanih družb in njihovih zastopnikov oziroma ustanoviteljev vsebuje razloge za sum storitve kaznivega dejanja davčne zatajitve po 249. členu KZ-1 ali katerega drugega kaznivega dejanja s področja gospodarstva.

Zadeva predana v nadaljnjo obravnavo

Zadeva je bila letos predana v nadaljnjo obravnavo, saj Urad za preprečevanje pranja denarja na podlagi svojih pooblastil v določene podatke nima vpogleda. Navedli smo tudi sporne transakcije, med katerimi osebami so se vršile in v kakšni višini. Podatke sta Uradu predali SKB banka in Gorenjska banka. Navedli pa smo tudi imena oseb, ki so kot pooblaščene osebe poslovnega računa družbe Krater prav tako omenjene v povezavi s to zadevo oziroma s sumom storitve kaznivega dejanja.

Mnenja niso dejstva
Po preverjenih podatkih, je letos Urad za preprečevanje pranja denarja na Ministrstvo za finance oziroma na Finančno upravo RS poslal informacijo o kaznivem dejanju, in sicer v zadevi Špela Mazovec in ostali. Na podlagi 102. člena Zakona o preprečevanju pranja denarja in financiranja terorizma (ZPPDFT-1), je bila pristojnemu organu poslana informacija o transakcijah, v zvezi s katerimi obstajajo razlogi za sum storitve kaznivega dejanja davčne zatajitve. Sum se nanaša na naslednje pravne in fizične osebe,” smo med drugim zapisali. In ja, podatki so bili preverjeni, saj smo jih bolje rečeno prepisali kot pa napisali, in sicer iz dokumentov, ki so nam bili posredovani oziroma podani v pregled. Glede na to, da zadeva še poteka, jih v tem trenutku še ne moremo objaviti, smo pa prepričani, da tudi gospod Martin Odlazek ve zanje, v nasprotnem primeru pa se lahko oglasi tudi pri nas v uredništvu. In še to, če se določene dokaze dobi zapisane črno na belem, ni nobene potrebe, da bi predstavljali še “mnenje” kogarkoli.

Sara Kovač