Podobnik o gibanju Povežimo Slovenijo: Edina pot za prihodnost Slovenije je v sodelovanju različnih za skupne cilje

Datum:

Mineva 33 let od ustanovitve Slovenske kmečke zveze, predhodnica Slovenske ljudske stranke. Ustanovljena je bila 12. maja 1988 na javni tribuni v dvorani hotela Union v Ljubljani. Prvi predsednik stranke je bil Ivan Oman, zdajšnji predsednik pa je Marjan Podobnik, ki je stranko vodil tudi do največjega parlamentarnega uspeha 1996, ko je stranka osvojila kar 19 poslanskih mandatov. Prepričan je, da bo sodelovanje s Stranko modernega centra na skupni listi in povezovanje z Gibanjem Povežimo Slovenijo prepričalo volivce. Podobnik pravi, da bo Gibanje pred parlamentarnimi volitvami ponudilo tudi kandidata za mandatarja. To ne bo on sam, pač pa bo v pravem času predstavljeno zelo ugledno ime. Ponudili pa naj bi svojega kandidata tudi na predsedniških volitvah. V pogovoru z Luko Svetino je dejal, da vidi uspešno prihodnost Slovenije le s povezovanjem.

Zakaj Stranka SLS je odigrala pomembno vlogo pri osamosvojitvi Slovenije, pa kljub temu sedaj po 30letih ni v parlamentu.  Podobnik pravi, da je stranka doživljala vzpone in padce, kot se dogaja v življenju. “Veseli pa smo, da ko je SLS dvakrat izpadla iz parlamenta, smo strnili vrste, povezali vse skupine, frakcije, posameznike in smo danes najmočnejši člen Gibanja Povežimo Slovenijo in smo vso svojo močno povezano infrastrukturo dali na razpolago temu gibanju in ob 30 letnici Slovenije verjamemo in naši 33 letnici, da res lahko odigramo pomembno vlogo, kot smo jo pred 30 leti.”

SLS je namreč leta 1996 osvojila 19 poslanskih mandatov. Na vprašanje Luke Svetina, kje so njihovi volivci, glede na to, da je bilo takrat razmerje moči volivcev drugačno kot je danes. “Mi smo bili vedno Slovenska ljudska stranka in takrat ko smo bili ljudska stranka po delovanju, takrat smo dobili tudi močno podporo, in se ne obremenjujemo z desnico in levico. Ravno zato, ker mislim, da takrat ni bilo nič lažje dobit 19 poslancev kot danes, sem prepričan, da je naš domet vsaj 15 poslancev”.

 

SLS si želi povezovanja
V tem trenutku ima SLS  42 županov v njihovem klubu županov, 334 mestnih in občinskih svetnikov, 9 državnih svetnikov 2 državna sekretarja in evropskega poslanca, kar je dejstvo, da je to ena močna infrastruktura, ki je ostala, je dejal Podobnik. “Nekatere stvari pa so se zaradi konfliktov nekoliko izpele. Danes s to povezovalno zgodbo tega novega slovenskega gibanja dajemo novo dušo, nov smisel. Želimo, da je SLS tako kot je takrat bila kmečka zveza, kot prva ustanovljena demokratična politična stranka pred volitvami 1990 ustanavljala občinske odbore drugih strank, SKD-ja in drugih zato, da smo skupaj uspeli v Demosu in da je Demosova vlada lahko vodila osamosvojitev Slovenije. Tako je tudi danes potrebno povezati stvari. Demos je bil povezovalni projekt, vključeval je desne, desnosredinske in levosredinske vlade. Tudi osamosvojitev je bil povezovalni projekt, ker so se različne stranke ob koncu uspeli smo najti skupno nit in prepričati volivce, da grejo na plebiscit. Tudi EU je povezovalni projekt, edino v Sloveniji to zgleda ni možno in ravno s tem Gibanjem to želimo doseči.”

SLS napovedala 15 ali celo več poslanskih mandatov v naslednjih volitvah
Ljudje si verjetno pred 30 leti ko smo se osamosvajali osamosvajali, niso predstavljali, da se bomo čez 30 let zmerjali, žalili, poniževali, v tujino spravljali svoje konflikte. “Namesto, da bi razvojne potenciale uresničili s tem, da bi najuspešnejši, najkompetentnejši ljudje dobili možnost, da gradijo, izkoriščajo slovenske potenciale. In verjamem, da bodo ljudje spoznali, da je to edina pot za prihodnost Slovenije je v sodelovanju različnih za skupne cilje”, je Podobnik odgovoril Svetini in zanikal, da so sanje o velikem številu poslancev drzne.

Gibanje Povežimo Slovenijo. (Foto: sta)

Z njimi sodelujejo nekatera zelo ugledna imena
Kandidirati je pripravljen dr. Ernest Petrič, Oto Pestner, številni športniki, glasbeniki, kmetje, invalidi, zdravniki, mlada generacija, pravi Podobnik. “Kljub temu smo se odločili, da so nekatera imena zelo prepoznavna, ugledna imena in so nam dali tudi soglasje, da jih omenimo. A smo se po zelo težki izkušnji, da so nekateri zaradi pritiska naredili tudi korak nazaj, odločili, da bomo imena povedali, ko bo za to čas. Ob vseh imenih, ki so danes v tem krogu in ob vseh tistih, ki se pogovarjamo smo namreč previdni z javnimi objavami, ko smo videli kako hude pritiske so bili deležni nekateri, ki so podprli to gibanje, na primer dr. Janez Petrič je rekel, da je bil deležen takšnih pritiskov kot pred 50. leti”, je dejal Podobnik.

Foto: Nova24TV

Kandidat za mandatarja še nimajo izbranega
Podobnik pravi, da kandidat še ni izbran, je pa zbran krog ljudi, s katerimi se pogovarjajo in ki so izrazili pripravljenost. Glede na to, pa da se je v zadnjem času ustanovilo več strank s podobnimi izhodišči, ki računajo na dokaj enako skupino volivcev, je Podobnik rekel, da so takšne stranke, kot so stranka Aleksandre Pivec in Jureta Lebna, že povabili k sodelovanju. “Oba sta bila že povabljena s strani dr. Nade Pavšer in sta seveda povabljena tudi naprej. Sicer pa ciljamo na volivce od desnice do levice in na vse kar je vmes.”

Anita Gužvič

Sorodno

Zadnji prispevki

[Video] Strokovnjak opozarja: “Najusodneje pri kanalu C0 je, da se sploh gradi”

Najusodneje pri kanalu C0 je, "da se sploh gradi"....

Trump pridobiva prednost v ključnih bojiščnih državah

Novembra bodo v ZDA volili predsednika in trenutno vse...

Oblast bi za 10 odstotkov višje cene elektrike, da bi se paneli bolje prodajali?!

Včasih za kakšno državo pravijo, da ji vlada mafija,...

Nakup stavbe na Litijski financiran s sredstvi za sanacijo škode po poplavah

Golobova levičarska vlada je sredstva za odpravo škode po...