Zavračajo dialog in grozijo: Sindikati vladi zagrozili z vojno napovedjo in prekinitvijo vseh stikov!

Datum:

Zveza svobodnih sindikatov je vladi napovedala vojno z vsesplošno stavko, kot smo izvedeli iz korespondence med sindikati, a ni popolnoma jasno, kakšni so razlogi za vsesplošno stavko in pomanjkanje socialnega dialoga iz njihove strani. Sindikat delavcev dejavnosti energetike pa je v tem primeru prepričan, da takšne “vojne napovedi” potrebujejo trezen razmislek in pogovor, še preden se sploh sprejemajo odločitve. Trezna odločitev je v času gospodarske krize več kot dobrodošla, saj smo na dobri poti, da gospodarstvo učinkovito okreva, vsesplošna stavka pa bi to ravnovesje porušila, posledično pa bi lahko prinesla hudo socialno krizo. Uzurpacija sindikatov v politične namene (obvladovala jih je vedno levica) se je demokratični strani dogajala že pred 30 leti in v vseh vladah Janeza Janše. Spomnimo samo, da so ob pripravah na osamosvojitev pripravljali generalno stavko. Celo stavko policije za 27. junij 1991, torej dan po razglasitvi samostojne Slovenije.

                   

Na četrtkovi seji Zveze svobodnih sindikatov naj bi se po neuradnih informacijah odločalo tudi o prekinitvi socialnega dialoga na nivoju države. Ta aktivnost naj bi bila usklajena na nivoju vseh sindikalnih central, razen z dvema, in sicer s Solidarnostjo in Alternativo. “To pomeni prekinitev vseh stikov na vseh nivojih in začetek “vojne” z vlado RS, od protestov do generalne stavke v vseh dejavnostih,” je pojasnil predsednik Sindikata delavcev dejavnosti energetike Slovenije Branko Sevčnikar. 

Sevčnikar meni, da mora takšna odločitev imeti širši konsenz za članstvo v sindikatu energetike in je prepričan, da je takšno glasovanje preuranjeno. Člane predstavnikov sindikatov elektro družb tako v nadaljevanju naproša za mnenje, čemur bo sledila tudi diskusija v četrtek.

Foto: Nova24TV

Odločitev o stavki gospodarstvo pelje v prepad
Iz ekonomskega vidika ima lahko takšna stavka hude posledice za gospodarstvo. Medtem ko je vlada vztrajno financirala in pomagala dejavnostim, ki so morale zapreti svoja vrata, pa sindikati sedaj želijo ustvariti še večjo krizo, Stavka lahko pripelje do padca BDP, posledično pa bi to vodilo v socialno krizo, ki pa si je nihče ne želi. Gospodarstvu je v tem trenutku smiselno pomagati pri okrevanju, v tolikšni meri, kot dopuščajo ukrepi. Predvsem pa odklanjanje dialoga in kulturnobojniška retorika nista v ponos delavskim organizacijam, ki naj bi se borile za dobrobit najranljivejših.

Sindikalno dogajanje pa znova odstira še en zgodovinski kontekst. Uzurpacija sindikatov v politične namene (obvladovala jih je vedno levica) se je demokratični strani dogajala že pred 30 leti in v vseh vladah Janeza Janše. Spomnimo samo, da so ob pripravah na osamosvojitev pripravljali generalno stavko. Celo stavko policije za 27. junij 1991, torej dan po razglasitvi samostojne Slovenije.

Sara Rančigaj

Sorodno

Zadnji prispevki

Portugalska: V bližini plaž vse pogosteje opaženi kiti

Na Portugalskem so kiti, ki prebivajo v Atlantiku, vse...

Mahnič: Lah kot priča ne more biti predsednik preiskovalne komisije o Gen-I, to je zloraba uradnega položaja

Poslanec in član preiskovalne komisije o ugotavljanju domnevnega finančnega...

Hezbolah z več kot 160 raketami nad Izrael

Hezbolah je danes v zgodnjih jutranjih urah na Izrael...